A pusztítás munkája – Krasznahorkai László Man Booker-díjáról

2015. május 20. 07:48

A magyar irodalom egyik aranykorának végén, ezüstkorának kezdetén élhetünk, ha egyéb okunk nincs is most nagyon dicsekedni. És ebben megtört a magyar átok.

2015. május 20. 07:48
Vári György
Népszabadság

Antropológiájának kíméletlen radikalizmusa, kérlelhetetlen sötétsége sokban közös a Kertészével, a Bodoréval, a Nádaséval, a nagy nemzedékével és jobbára idegen attól, ami előttük történt a magyar irodalomban. Egyszerre tartozik legmagyarabb és legegyetemesebb érvényű íróink közé: a Dél-Alföldet, Békést tette világmetaforává, hogy felmutathassa: az egész Teremtés, alighanem a kezdetektől fogva, az Isten háta mögött zajlik már. És a mondatok mellett ott vannak a képek, mert Krasznahorkainak – és ebben kivétel a nagyok között – megadatott, hogy legyen egy éppen hozzá, szinte egyedül neki rendelt filmrendező zseni is mellette. Tarr Béla.

Krasznahorkai és Tarr közös műve világjelenség volt már a díjazás előtt is: értette és csodálta Susan Sontag és a Magyarországon is egyre ismertebb, nagy író, Winfried Georg Sebald is.

A magyar irodalom egyik aranykorának végén, ezüstkorának kezdetén élhetünk, ha egyéb okunk nincs is most nagyon dicsekedni. És ebben megtört a magyar átok. Nem igaz, hogy ezt, ennek a kis nyelvnek a szédületes teljesítményét nem ismerik és ismerik el nagyon-nagyon sokan.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kjkj945
2015. május 20. 08:57
2007 óta Berlinben él.
marko11
2015. május 20. 08:56
Én minden magyar sikernek tudok örülni. (Még a rémes Eurovízión elért döntőbe jutásnak is.) Még akkor is, ha tudom, hogy az irodalom, zene és általában a művészetek megítélése rendkívül szubjektív.
ZsoBuda
2015. május 20. 08:14
Hosszú körmondataival szépen tudja ragozni a semmit. Hát ha ő lenne az aranykor.... milyenek lesznek az ezüstök. A díjért gratula.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!