Mit ér a régi bor?

2015. június 09. 10:39

Nagyjából semmit. Kíméletlen, de sajnos így van. Sokan sokféle reményt táplálnak, amikor megtalálják a szekrény tetején.

2015. június 09. 10:39
akov
Borrajongó

„Az alábbiakban megpróbálom összeszedni, hogy milyen típusú borok mennyit érnek. Természetesen mindig lehetnek kivételek, de az alábbiakat használhatod ökölszabálynak:

Rendszerváltás előtti száraz fehér és vörösborok (beleértve az Egri Bikavéreket, Soproni Kékfrankosokat, a Debrői Hárslevelűket és további kedves barátaikat): 0 Ft (eleve minden bort iparilag termeltek, gyenge volt a minőség, jó minőségű parafa dugó nem került a palackokba)

Kilencvenes évek magyar vörösei (tipikusan Villányi). A legtöbb ezek közül már feladta, szóval, akinek van esze, kerüli őket. A kilencvenes évek második felének villányi vörösei közül rendben lehet egyik-másik (pl. Kopár). Csak kiváló tárolás igazolása esetén reméljünk értük pénzt. Bombasztikus borokra azonban ezek között sem kell számítani.

Rendszerváltás előtti Tokaji borok. Képviselhetnek akár komoly értéket is. A 19-ik századi, illetve háború előtt tételek – bár kevesen vannak – igen sokat érhetnek, de ilyenek ritkán vannak egyszerű háztartásban. A komcsi-címeres bolti aszúkat és száraz szamorodnit felejtsük el, mehetnek a lefolyóba. Válogatott, külön kezelt borkombinátos aszúk (ezek ma is forgalomban vannak) bírhatnak értékkel. Kistermelők sokra taksált háztáji aszújaitól kíméljetek mindenkit!”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Autofocus
2015. június 13. 01:02
Amúgy tök hiánypótló cikk. Nem is értem hogy a bor miért váltja ki teljesen hozzá nem értő emberekből is a hozzászólás kényszerét, míg pl. a horgászatról szóló szakirodalmat minden kevéssé érintett nyugodtan negligálja...
Autofocus
2015. június 13. 01:00
Te 1953-ban ragadtál? Most sikerült felnyitnod az időkapszulád ajtaját?
Sinistra
2015. június 10. 01:08
Veszek egy aszu bort es a fiamnak adom majd 20 ev mulva, hogy erezze, az igazsagnak es az eletnek milyen ize is volt akkor...
Akitlosz
2015. június 09. 20:33
Vajon akkor mit írna a szerző, ha nem rajongana a borért?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!