A saját tradíciók megőrzése gazdagítja Szlovákiát is

2015. június 16. 13:27

Nálunk, Szlovákiában annyira példás az együttélés. Tény, hogy a magyar kisebbség tagjainak is vannak gondjaik, ám ezek alapvetően ugyanazok, mint az ország más, hasonló problémákkal küszködő részeiben élőké. Interjú.

2015. június 16. 13:27
Andrej Kiska
Új Szó

A komáromi út után azt írta a Facebook-profiljára: »A szlovákok és a magyar kisebbség viszonyáról nem szeretnék írni. Nem találkoztam senkivel sem, akinek a legkisebb problémája is lenne.« Tudja, miért veszélyesek az ilyen kijelentések?

Komáromban azt mondta nekünk a polgármester: »Ahogyan figyelem, milyen gondok vannak a nagyvilágban, azt szoktam mondogatni, eljöhetnének hozzánk megnézni, hogyan lehet békésen egymás mellett élni.« Nálunk, Szlovákiában annyira példás az együttélés. Tény, hogy a magyar kisebbség tagjainak is vannak gondjaik, ám ezek alapvetően ugyanazok, mint az ország más, hasonló problémákkal küszködő részeiben élőké: kevés a munkalehetőség, a fiatalok elvándorolnak.

A hazai magyar politikusok szerint Dél-Szlovákiát a kormány elhanyagolja. Hogyan látja: eleget tesz a kormányzat azért, hogy a magyarlakta régiókban is legyen elég munkalehetőség?

Több más régióban is hasonló problémák vannak. Pont ilyen kérdéseket kaptam Sztropkóban vagy Felsővízközben. Minden egyes magas munkanélküliséggel küszködő kisvárosban ezt a kérdést szegezik nekem, mindegy, hogy szlovák vagy magyar a polgármester. Az egyik legfőbb probléma az infrastruktúra hiánya. A kormány szempontjából a leglényegesebb prioritásnak a régiók közötti különbségek kiegyenlítését tartom. Erről a kérdésről ismételten beszélgetni fogok a miniszterelnökkel. ()

Visszatérve a FB-bejegyzésére. Ez azért lehet probléma, mert azt a klisét erősíti, miszerint itt minden rendben van, csak a politikusok találgatnak. Közben húsz év alatt eltűnt 110 ezer magyar, ezt pedig a magyar közösség jelentős problémának látja.

Érdekes kérdés, hogy hogyan látja ezt a magyar közösség, ha bántja őt, akkor rá kell kérdezni az okokra. Erről már beszélgettünk egy korábbi interjú során is. Számomra államfőként az a lényeges, hogy nemzetiségre való tekintet nélkül minden polgár jól érezze itt magát, hogy az emberek meg tudják valósítani álmaikat, hogy itt éljenek, ne akarjanak kivándorolni. ()

Hogyan látja a hivatali kétnyelvűség problémáját? Van rá törvény, ám a gyakorlatban sokszor nem működik.

Ha rendszerhibáról van szó, akkor foglalkozni kell vele, ha személyes mulasztásról, az megint más. Még ha Párkányban vagy Komáromban a polgárokkal való találkozás során ez nem is hangzott el, fontos témáról van szó, mivel a törvényeket be kell tartani. A hivataloknak a polgárokat kell szolgálniuk.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 44 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tűz csiholója
2015. június 16. 20:50
HáHá! Dédnagyanyám apai ágon Miloszrdni-lány volt, törve beszélt magyarul, ezért dédnagypapival tótul referált, hogy ne is értsük. DE! A "Khiska" szót ösmerem tőle, az "nyárikonyhát"jelent! Üdvözöljük Nyárikonyha urat a Mandineren.
citizen queen
2015. június 16. 17:35
"Nálunk, Szlovákiában annyira példás az együttélés." Tényleg? Nézzünk pár esetet a közelmúltból erre a csodálatos együttélésre: Malina Hedvig Tamás Ilonka néni Benes-dekrétumok magyar állampolgárság felvételének büntetése Anyátok, sunyi tótok.
puszika
2015. június 16. 17:00
Mózes Szabolcs! A kisebbségi problémákról talán az érintetteket kellett volna megkérdezni!! Ez az interjú olyan mint egy csendőrpertu!! Mózes Szabolcs meg egy nyalonc!!!
pollip
2015. június 16. 16:45
Úgy tudom, Szlovákia déli részében sokkal kevesebb munkalehetőség van. Úgy tudom, a Benes-dektrétum a mai napig érvényes és a szlovákok attól félnek, hogy kártérítést kéne fizetniük.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!