Haramiaállam

2015. június 15. 12:10

A haramiaállamban sosem vagy biztonságban: nem személyesen, mert meg azért nem ölnek. De bármikor hozhatnak egy törvényt, amivel elvehetik a tulajdonod, ellehetetlenítenek, egy másodperc alatt tönkretehetik az üzletedet. És meg is teszik.

2015. június 15. 12:10
Zsiday Viktor
Zsiday Viktor befektetési oldala

„Milyen a jó állam? Megnézi, hogy mit szeretnének a polgárai, és megpróbál segíteni nekik, hogy minél könnyebben tudják ezeket a céljaikat megvalósítani. Milyen a haramia-állam? Azt hiszi, hogy minden őérte van, és mindent megtehet. Erőből. Törvényekkel, törvényeken felül, visszamenőleges módosításokkal. Ami éppen eszébe jut. Ez jut eszembe a Golgota-kép körüli mizériáról is. Miután azon az áron, amit az állam akart, a tulajdonos nem adja el a képet, amit az állam szeretne, ezért az állam visszakézből él hatalmával, védetté nyilvánítja a képet, és innentől nem lehet a képet kivinni az országból:

http://www.portfolio.hu/befektetes/mutargy/ki_zsarol_kit_a_golgota-ugyben.3.215404.html

A haramia-államban sosem vagy biztonságban: nem személyesen, mert meg azért nem ölnek. De bármikor hozhatnak egy törvényt, amivel elvehetik a tulajdonod, ellehetetlenítenek, egy másodperc alatt tönkretehetik az üzletedet. És meg is teszik. A haramia-állam azt hiszi, hogy mindent jobban tud, mindent eldönthet, és mindenki őérte van. Fordítva ül a lovon.

Ez még önmagában nem ide tartozó téma lenne, de van ennek egy nagyon fontos gazdasági vetülete. Pákh Imre, a Golgota-kép tulajdonosa valószínűleg soha nem hoz ebbe az országba semmit. Sőt, valószínűleg mindenkinek elmondja, hogy ide egy fillért se hozzanak, mert a kormányzat - ha úgy támad kedve - bármit einstandol: nyugdíjpénztárat, trafikot, festményt. Vagy kivet rád egy olyan különadót, hogy belegebedsz. Ilyen államba senki nem jön üzletelni, ugyanis nem kiszámítható. A kiszámíthatatlan környezetben pedig természetszerűen mindenki a gyors profitra és a megszerzett pénz gyors kimenekítésére megy: zsákmányold gyorsan ki, majd fogd a pénzt és fuss! Pont úgy, ahogy Oroszországban történik: még saját oligarchái is külföldre menekítik a vagyonukat évek óta, még a nagy fellendülése idején (2000-2008) is kifelé lapátolták a megszerzett profitot. Ilyen országba nem jön befektetés, nincs építés, nincs tartós, nyugodt fejlődés. Nem lehet 10-20 évre tervezni, nem lehet komoly tőkét igénylő projekteket megvalósítani, mert ki tudja mit hoz a holnap? Vagy milyen adót vetnek ki rád tegnap?”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 175 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tintamin
2015. június 16. 09:37
A fideszes allami maffia a hatalom megszerzesere es megtartasara rendezkedett be, ez egyetlen celja es feladata. Az agyhalott csurhe pedig ezert bekemenetel. Elszomorito, hogy ennyire hulye a magyar:((
szuverén
2015. június 16. 08:54
Az eredeti, teljes terjedelmű cikkében írja: -"Egyszer nagyapám bement a boltba és nem volt kenyér, erre éktelenül kiverte a balhét és feltette a költői kérdést: Most mondják már meg nekem végre, hogy akkor a nép van a boltért, vagy a bolt van a népért?" -Én az ilyen nagyapára, nem vágnék fel. Ugyanis a boltban munkavállalók, (munkások) dolgoztak. Akik a kenyérhiányról, nem tehettek. -Ugyan mondja már, miért nem a pártbizottságnál, az illetékes elvtársaknál verte ki a balhét? -Csak nem gyávaság esete, forgott fenn??? -Csak nem; meglehet, hogy ezt a tulajdonságot megörökölte?
RAMBO
2015. június 16. 08:52
Olyan vegytiszta kommunista hozzászólások olvashatók ezen az ún. "jobboldali" portálon, hogy Lenin belebetegedne, ha látná. Magántulajdon szentsége, jobboldali urak! Itt kezdődik a jobboldaliság. Elképesztőek vagytok!
Katona László
2015. június 16. 08:33
Kedves Író Úr! A haramia fogalmába ugyanúgy beleillik az a magántulajdonos is aki kizsákmányolja dolgozóját, és ezt a "jogát" az államtól veszélyeztetve látja, mint ahogy ezt a fogalmat Ön, az ilyen magán tulajdonosokat korlátozó államra alkalmazza, amelyet pedig népe választott meg. Kérem legyen szíves tehát újraírni cikkét ennek figyelembevételével!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!