Ha lendül a kéz…

2015. július 20. 15:39

A Windsor-dinasztia tagjait olyan mértékben jellemzi a hazaszeretet, amely egyértelműen kétségbe vonja a náciszimpátiára vonatkozó feltételezés megalapozottságát.

2015. július 20. 15:39
Mészáros Márton

A világ legtöbbet fotózott asszonyaként a brit királynőt millió alkalommal örökítették meg. Azonban egyedülálló a hétvégén előkerült mozgókép, amelyen a leendő II. Erzsébet hétévesen játékosan náci karlendítésre emeli kezét. Mindezt teszi azt követően, hogy édesanyja, az anyakirálynő a Németországban használt tisztelgésre nyújtja karját, éppúgy, mint a későbbi VIII. Edward és a királynő húga, Margit hercegnő. Az alig húsz másodperces filmfelvételt a The Sun vezető brit újság hozta nyilvánosságra, a videóból kivágott kockát a címlapon közölve. Természetesen egy ilyen információnak, különösen, ha dokumentum is van hozzá, van hírértéke – kiváltképp a bulvár számára. Más lapra tartozik, hogy etikátlannak tartom egy intim, családi felvétel publikálását, amely valótlanul negatív képet festhet a rajta szereplő emberekről. Egykor a magyaroknak is volt olyan alkotmánya, amely kimondta, hogy „az uralkodó szent, sérthetetlen és nem felelős”. Ettől elvonatkoztatva hiszem, hogy a jelenlegi uralkodók közül a leghosszabb ideje regnáló, világszerte köztiszteletnek örvendő II. Erzsébetet megilleti az átlagos polgárnál nagyobb tisztelet, akárcsak a nagy vallások egyházfőit.

A Buckingham-palota elítélte a felvétel közzétételét. De nem járt volna el tisztességesebben a The Sun, ha esetleg a megjelenés előtt tájékoztatja a királyi család hivatalát, hogy a Windsor-ház időben, s ne a botrány kipattanása után tudja tisztázni magát. Mert miről is van szó? A náci üdvözlés éppolyan önkényuralmi jelképnek számít, mint a horogkereszt, a sarló-kalapács vagy az ötágú vörös csillag. Jogosan, hiszen abban a Harmadik Birodalomban volt szokás így köszönni, ahol Adolf Hitler vezetésével az árja fajelméleten kívül esők millióit kényszeríttették halálba. Így a provokatív címlap nem sugalmaz mást, minthogy a képen feltűnő család náciszimpatizáns volt. Még szerencse, hogy elrejtve közli a lap, hogy a királynéval és gyermekeivel kapcsolatban soha nem merülhetett fel a nácik iránti rokonszenv. Azonban, ha a királyi családból valaki „ludas” lehetett, az csak VIII. Edward. Ő a világháború előtt még félbaráti kapcsolatban állt a Führerrel, akit 1937-ben meg is látogatott Münchenben. Azonban a Windsor-dinasztia tagjait – elég Erzsébetre, vagy szüleire, VI. Györgyre és Erzsébet királynéra gondolni – olyan mértékben jellemzi a hazaszeretet, amely egyértelműen kétségbe vonja a szimpátiára vonatkozó feltételezés megalapozottságát. Önmagáért beszél a páratlan odaadás, amelyet a család tanúsított a brit nemzet és Európa sorsa iránt a világháború idején.

Ha ránézek a felvételre, nem egy uralkodócsaládot látok náci köszönéssel szalutálni, hanem egy család két hancúrozó kislánya áll előttem, akik önfeledten mókáznak a kamera előtt. Hogy ebbe miként csúszhatott bele a botrányos köszönés, talány marad. Nem tudjuk, milyen kontextusban lendültek a kezek, egyébként is, elég parodisztikusra sikeredett a tisztelgés (akkoriban sokan gúnyolták a „Hitler-köszöntést”). De nyolcvan év távlatából, ezt nem érthetjük meg éppúgy, mint azt sem, hogyan dicsérhettek önkényuralmi vezetőket világirodalmi klasszikusok szerzői, hogyan beszélgethetett el kedélyesen Hitler és Chamberlain, s miként választhatta meg a Time magazin a diktátort az év emberének. Nem szabad megfeledkezni arról sem: kezdetben sokan csodálták Hitlert, Nagy-Britannia pedig 1938 előtt még Churchill vészjósló kijelentései ellenére sem nem tartotta komoly veszélynek a személyét. Tehát bélyegezzük meg Erzsébet királynőt akkor, ha legközelebb a palota balkonjára kiállva nem az ismert, méltóságot sugárzó üdvözléssel, hanem magasba csapott kézzel köszönti alattvalóit. Addig viszont kijár neki a tisztelet.

Mészáros Márton

Összesen 43 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
catalina9
2015. július 21. 09:23
szuverén 2015. július 21. 07:00 -„….aki helyreállítja bátorságunkat ...” Úgy bizony, csodálatosan sokan csodálták Hitlert, csodálatosan, hosszú tömött sorban." Nem véletlenül! "..hatalomra jutása után a világ legirigyeltebb kétkezi munkásai a németek lettek. Fizetésük töredékért olyan egzotikus utakra fizethettek be, mint Olaszország, Málta, Görögország, Argentína vagy éppen az Egyesült Államok. A Kaliforniában a mai napig működő négy „germán” turistaházat még mindig a németek üzemeltetik..."
szuverén
2015. július 21. 06:34
Ez már nevetséges, szánalmas, avagy elmebaj. Azon szörnyülködni, hogyan tartotta a kezét a kis királylányka. Majd évszázaddal ezelőtt. Amikor azt sem tudta, mit jelent az. A Látványosan, lendületes köszönési forma, tetszett neki is. Na és?
kardosg
2015. július 21. 00:44
a szerző vajon önkéntes véradóként írta ezt az elvakultan demagóg cikket vagy bértollnokként? Legkevésbé pont ez a kínos dokumentum bulvárhír, mert ma egyre nyilvánvalóbb, hogy a második világháború győzteseit abszolút idealizáló kép hamis, a status quo felbomlásával együtt jönnek csőstül a kínos kérdések. A pápa pl a minap megkérdezte, vajon miért nem bombázták a szövetségesek az Auschwitzba vezető vasútvonalakat. A hazug idealizált képet ugyanúg ynem tudják már fenntartani, mint "globális" világhatalmukat. Ennyike.
catalina9
2015. július 20. 18:29
Churchill 1937 –ben a Great Contemporaries (Nagy kortársak) című könyvében azt írta: „Lehet nem szeretni Hitler rendszerét és mégis csodálni hazafias eredményeit. Ha országunkat legyőznék, remélem találunk egy olyan csodálatra méltó bajnokot [mint Hitler], aki helyreállítja bátorságunkat és visszavezet minket méltó helyünkre a nemzetek között.”
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!