Ki kell ábrándítanom Tallián Miklóst

2015. július 02. 18:21

A Görögország kontra EU-meccsben messze a görögök a nagyobb hunyók, nem egyszer írtam erről az évek során.

2015. július 02. 18:21
Rajcsányi Gellért
konzervatívanarchista

Szerencsétlen Tallián Don Quijoteként kardozik nem létező szélmalmokkal: beleköt a Milton Friedman-szemlecikkembe, mondván, a nemzeti szuverenitás és Görögország védelmében idéztem fel Friedman 18 évvel ezelőtti, az euró rendszerét előre megkritizáló és jóslataiban pontosan betaláló cikkét.

Ki kell ábrándítanom Talliánt: Friedman cikkét és állításait önmagukért idéztem, szemléztem: a cikk gondolatmenete tűpontosan írja lesz, mi lesz majd a baj az euróval. Sem Friedman, sem én nem írtam itt se nemzeti szuverenitásról, se Görögországról. Ez a szemlézett cikk az euró rendszerének buktatóiról szól. Egy másik téma a görög válság.

A Görögország kontra EU-meccsben messze a görögök a nagyobb hunyók, nem egyszer írtam erről az évek során, pl. ezt, 2011-ben, ezt meg idén

„…az 1981-es európai közösségi csatlakozás nyitotta meg azt a máig kiapadhatatlan bőségszarut, melynek segítségével Görögország koraérett jóléti állam lett. Pazarló államháztartással és délies fegyelmezetlenséggel élvezték az évtizedekig elmaradottságban tengődött államba érkező összeurópai támogatás előnyeit.”

„A sokáig szerény körülmények között élő és működő Görögországot az európai közösségből érkező anyagi támogatás és a turizmus tette viszonylag gazdaggá, de az ország fenntarthatatlan jóléti intézkedésekre és átgondolatlan kiadásokra pazarolta el a bőséges évtizedek lehetőségeit. Nincs nagy esély arra, hogy a Sziriza csak akaratból képes lesz saját lábra állítani egy régóta a nemzetközi közösség forrásaiból vegetáló, de továbbra is bőségszaruról álmodó országot.”

Valóban mindig az EU-t hibáztatom Görögország bajaiért :D 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Berecskereki
2015. július 03. 08:00
Amit korábban - l. az idézett részt - és most is megfogalmaz ergé nem valós állítás. Azt a látszatot kelti, mint az állami hiteleke közvetlen a jóléti kiadásokat szolgálták. Ez azonban nem igaz. A valós helyzet ugyanaz, ami Magyarországon 2002-2008 időszakában történt. Az állami beruházások nem a reálgazdaságban valósultak meg, hanem az infrastrukturális területen, így a megtérülés alacsony, vagy nulla. A beruházások növelték a GDP-t, a jövedelmeket, az adóbevételeket,ennek hatására növekedett a költségvetés bevétele, amelyet szociális kiadásokra használtak fel. Ugyanakkor nem fedezték a hitelek kamatát, melyet ugyancsak hitelből biztosítottak. A beruházások csökkenésével, majd megszűnésével már nem volt meg a fedezete a költségvetési kiadásoknak, így a hiányzó összeget ugyancsak hitelből biztosították. A beruházások során keletkezett profitot pedig kivitték az országból. Nagy részét kivonták az adózás alól és a hasznot nem az országba fektették be. Jó példa erre az olimpia - http://civilhetes.net/kulfold/gorog-valsag-az-atheni-olimpiaval-kezdodtek-a-bajok - beruházása körül történtek. Ki mindezért a felelős? Elsődlegesen és a legnagyobb mértékben a görög kormányok. Kisebb mértékben az EU vezetése, a trojka felfogása a gazdasággal, a válság kezeléssel kapcsolatban, amelyben ugyancsak megjelenik a "görbe uborka" esete.
C.Dömötör
2015. július 02. 19:33
Most kivételesen ismétlem magam, de attól félek, hogy a sok görög vonatkozású hír között elkallódik. Ezt most olvastam, nagyon érdekes. http://info.kopp-verlag.de/hin.. Megpróbálom röviden összefoglalni: Ami az utóbbi időkben történt az nem más mint egy cirkuszszám, a görögök és az EU rovására. A nyertesek, ismét, a nagybankok, és a EZB, IWF, EU trojkája. E trojka mögött állnak azok az oligarchiák aki sok száz milliárdot Svájcba, és Luxemburgba mentettek ki, az adózás helyett. Varoufakis az elmúlt 30 évben Angliában, az USA-ban, és Ausztráliában (11 évig, állampolgár) élt. A cikk szerzője szerint Varoufakis a trójai ló, aki úgy tesz, hogy a nép érdekeiért küzd, miközben a vágóhídra vezeti őket. Lemondták Putyin nagylelkű ajánlatát, nem tudni kinek a nyomására. Az oligarchiákat nem érdekli az országuk, csak a saját vagyonuk.
brekker
2015. július 02. 19:18
Onnan indolt az egész, hogy a németek behúzták otthon a bérféket (Harz), ezért a GDP növekedésükből kevesebb jutott a bérből élőkre, ezért kevesebb volt a fogyasztás, és nőtt a megtakarítás. A német megtakarítás (fizetési mérleg többlet) pedig valahol helyet keresett, és mivel otthon nem voltak elég magasak a kamatok, így végül kikötött többek között Görögországban. Az úgy nem megy, hogy a németek minél nagyobb exporttöbbletet szeretnének, és utána a keletkezett megtakarításukkal nem tudnak mit kezdeni, jobb híján befektetik azoknál, akiktől a jövedelmük származik, és utána szidják, hogy annak miért nem volt ugyanúgy exporttöbblete, mint nekik. Mostanra az eredeti hitelezőktől egyébként nagy részben megvette az EKB a görög kötvényeket, és ez volt az a lépés, ahonnan nem korrekt az elszámolás, mert ha a görögök nem tudnak fizetni, azt nem kellett volna szétteríteni az egész eurozónára, hanem azoknak a vesztesége kellene, hogy legyen, akik a rossz hiteleket kiadták. (Franciák, olaszok voltak még többek között akiknek a bankjait kimentette az EKB.)
tango47
2015. július 02. 18:56
Egyetértve a posztolóval, azért egy megjegyzés: a görögök csak addig mentek (ahogy Gyurcsányék is a trükkök százaival), ameddig az EU hagyta, magyarul a felelősség szerintem minimum 50-50%. Ha azt nézzük, hogy kik gazdagodtak a történteken, ott is egyenlő lehet az állás: a németek a fegyvereladásokkal jól megszedték magukat, a görög alkalmazottak pedig annyi bőrt nyúztak le az államukról, amennyit nem szégyelltek és azt hiszem nem igazán voltak gátlásaik.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!