Gyorshír: az euró köszöni, jól van

2015. július 02. 18:15

Amikor a Mandiner előrángatja Milton Friedmant a hajánál fogva, akkor már tényleg felsóhajtok, hogy édes picsám, vess tüzet!

2015. július 02. 18:15
Tallián Miklós
Kapitalizmus blog
„A görög csőd kapcsán kezd kialakulni egy, a protekcionizmust és a hozzá kapcsolódó szociális költekezést féltő baloldal, illetve a “nemzeti szuverenitást” féltő jobboldal között egy konszenzus, amely szerint igazából a görög csőd oka az EU, az EU erősebb államai, illetve az euró, merthogy a gonosz központi hatalmak direkt kizsákmányolták szegény kisebbeket, és/vagy az egységes kamatláb miatt a görögök a valós érdemeikhez képest túl könnyen jutottak hitelhez, szóval hagyjuk az egészet a fenébe, mindenkinek jobb lenne, ha nem próbálkoznánk ilyen hülyeségekkel, jöjjenek csak a nemzetállamok, azok majd megvédik a polgáraikat a mindenféle csúfságoktól.

És ameddig még csak P. Zoltán magyar egyetemi oktató jön elő ezekkel, addig azt mondom, oké, nem várok mást, de amikor a Mandiner előrángatja Milton Friedmant a hajánál fogva, akkor már tényleg felsóhajtok, hogy
édes picsám, vess tüzet!

Lássuk, hány ponton sántít mindez. Sok, úgyhogy csak vázlatokat fogok írni.

- A legfontosabb, hogy a nemzetállam mint olyan, gazdasági értelemben régesrég halott. Nem azért, mert a gonosz multinacionális vállalatok titokban átvették az irányítást – a legnagyobb multinacionális cégek mérete a legnagyobb államok óriásira hízott állami költségvetéseihez képest nudli. Egyszerűen azért, mert nincs egyetlen nemzetállam sem a Földön, amelyik egymaga képes lenne előállítani a ma alapvetőnek számító mindennapi használati cikkek zömét. Bármilyen eszközön is olvassa például ezt a cikket bárki, biztos, hogy a készülékben lesz japán, koreai és taiwani alkatrész, európai és amerikai know-how, amerikai szoftver, kínai munka, és így tovább.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
egyetmondok
2015. július 03. 12:32
Tallián úr,az Egyesült Államok hibátlan nemzetállam,Hollandia is az,az Egyesült Királyság is nemzetállam,és Svájc is nemzetállam...,és még lehetne sorolni a számunkra is szinte elérhetetlennek tűnő nemzetállamokat. Hogyan a bánatba ngondolja a T.Szerző ezek az államok a múlt? Itt a szemünk előtt egy egészen elképesztő nemzetté válási folyamat,Szingapúré,amely azért elképesztő, mert nem a nyugati liberális demokrácia,nem a nyugati alkotmányosságok mentén alakuló nemzetté válásáról van szó,de hogy ne lenne szingapúri identitás...,hogyan Tallián úr? És ezek a nemzetállami gazdaságok lennének a múlt jelenségei? Viccel nyilván a nemzetállamok birtokolják a legerősebb alapokat,semmi más nincsen,ami olyan erős lenne,mint a nemzet.
bolá
2015. július 03. 06:23
A kapitalizmus nagy szakértőinek: "The international lender says Greece needs debt relief – but why did it take so long for it to admit it?" http://www.theguardian.com/business/nils-pratley-on-finance/2015/jul/02/imfs-late-confession-is-a-double-edged-blessing-for-alexis-tsipras
Akitlosz
2015. július 02. 21:29
"A legfontosabb, hogy a nemzetállam mint olyan, gazdasági értelemben régesrég halott. ... Egyszerűen azért, mert nincs egyetlen nemzetállam sem a Földön, amelyik egymaga képes lenne előállítani a ma alapvetőnek számító mindennapi használati cikkek zömét." Miért is kellene? Erre találták fel már az ókorban a kereskedelmet. De csak mert az országok nemzetek népek kereskednek egymással miért következne ebből, hogy halottak? Nem értem a szerző logikáját, vagy ő nem ért valamit nagyon.
krotak
2015. július 02. 21:25
Száraz tónak nedves partján döglött béka kuruttyol. Számomra ez cirka ötven éve nyilvánvaló, Miklós meg fölfedezte a spanyolviaszt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!