Kádár népe, hej!

2015. augusztus 13. 12:26

Mi lenne, ha nem Fekete Gyuri bácsi gittegyletének (akik tudvalevőleg nagyon tehetséges fiatalok) számláján kötne ki a pénz? Viszontválasz az NKA-nak.

2015. augusztus 13. 12:26
Lovasi András
Mandiner

Narcisztikus választ írt az NKA azokra a kijelentésekre, amelyeket a Mandinernek adott interjúmban velük kapcsolatban tettem. Az olvasottak kellőképpen felpaprikáztak, úgyhogy itt a viszontválasz.

A nem célzott, úgynevezett üres adathordozók utáni jogdíjakat az egész EU-ban beszedik és azt a mindenkori kormányoktól független(!), a zenészek által létrehozott érdekvédelmi szervezetek között osztják szét, akik tovább osztják azt az általuk képviselt szerzők, előadók, kiadók között. Játszási, eladási statisztikák alapján. Tehát a sikeresek elvileg többet kapnak, a kevésbé sikeresek (az NKA kedves levele szerint például én) kevesebbet.

Ebbe a rendszerbe nyúlt bele a kormány, amikor ezen pénzek 25 százalékát törvényi erővel az NKA-ba irányította át, és (köszönjük , tényleg) egy részét(kábé a felét), újra felosztja a zeneipar számára pályázati úton.

Szögezzük le: Az üres hordozók utáni jogdíjak nélkül gyakorlatilag már nem lenne zenei élet Magyarországon, hiszen ezek a pénzek hivatottak kompenzálni az internetes, ingyenes zenehasználat elterjedésével gyakorlatilag majdnem  megszűnt iparági bevételeket.

Én arra próbáltam az interjúban felhívni a tisztelt olvasók figyelmét, hogy a kormány az iparágtól vonja el azt a pénzt, aminek csak egy részét osztja fel újra az iparág szereplői között pályázati úton, majd a mellét verve fennen hirdeti, micsoda kultúrmissziót teljesít, amikor pályázhatunk a tőlünk egyszer már elvett pénzekre.

Azzal semmi bajom, hogy legalább egy részét visszakapjuk a pénznek, de: mi lenne, ha a teljes összeget az iparág kapná vissza, és nem mondjuk Fekete Gyuri bácsi gittegyletének (akik tudvalevőleg nagyon tehetséges fiatalok) számláján kötne ki végül ez a pénz?

Vagy, mi lenne, ha a kormány nem csak a valamikori, többek között általam is kitalált PANKKK-kezdeményezését folytatná,finomítaná Cseh Tamás Program néven, hanem például az elvont pénzhez a kulturális költségvetésből hozzáadna mondjuk ugyanannyit, és azt zeneoktatásra, hátrányos helyzetű térségekben például bentlakásos zenei kollégiumokra, hosszú távú tehetséggondozásra fordítaná. Ha tényleg lenne bármilyen távlati koncepció arról, hogyan lehetne változtatni azokon a siralmas statisztikákon, amelyek alapján Kodály és Bartók népe az utolsó helyeken kullog Európában, ha a rendszeres zenefogyasztók(fújj de ronda szó), koncertlátogatók számát nézzük, vagy ha a zenét bármilyen szinten művelők statisztikáit böngésszük.

Akkor azt mondanám: Hmm, le a kalappal! Így viszont csak lehajtott fejjel, alázatosan várok a levélre, kapok-e pénzt az egész estés zeneművemre, melyre az idei évben pályáztam az NKA-hoz. Kádár népe, hej!

 

Összesen 69 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
naftalinernő
2015. augusztus 13. 22:39
Jééé, milyen érdekes, hogy csak akkor tátják fel a szájukat, ha nem az ő cimboráik kezelik a pénzcsapokat, és nem az van, amit ők kitalálnak. Amikor Geszti Péter vagy Koltai Róberték kapták a pénzeket, akkor nem volt baj, hogy kik és hogyan osztják el a lóvét.
Türelem
2015. augusztus 13. 21:11
El kell menni dolgozni, mint teszik azt sokan ebben az országban. Szabadidőben meg lehet zenélni. Egyébként meg megértem, hogy sokan nehezen élik meg a hosszú menetelést, a saját politikai lobbi által biztosított pénzügyi források elapadását. Ilyenkor lép be a meg nem értett művész attitűd. Az ilyen középszereknél is, mint ez a figura.
hátakkor
2015. augusztus 13. 19:12
"kapok-e pénzt az egész estés zeneművemre, melyre az idei évben pályáztam az NKA-hoz?" ez a lényeg.
hátakkor
2015. augusztus 13. 19:11
"csak lehajtott fejjel, alázatosan várok a levélre, kapok-e pénzt az egész estés zeneművemre, melyre az idei évben pályáztam az NKA-hoz. Kádár népe, hej!" Bandi itt (is) pont Kádár népe, hej! Aki egy számot nem tud tőle, nem hallotta, nem volt koncerten, az is szponzorálja. Michael Jackson, ABBA, Robbie Williams, vagy Kocsis Zoltán várt-é alázatosan levélre, hogy kap-e pénzt több éves, egész estés zeneművükre, és az NKA-nál pályáztak-e, hej?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!