Kockázatok és mellékhatások

2015. augusztus 01. 16:42

Jogos tehát a kérdés: az ismeretlen országból érkező ismeretlen emberek milyen egészségügyi kockázatot jelentenek a befogadó ország állampolgáraira nézve?

2015. augusztus 01. 16:42
Lukács Csaba
Magyar Nemzet

„Pár napja ötvenhat hasmenéses menedékkérőt vittek kórházba a Nyugati pályaudvarról ismeretlen fertőzés gyanújával. Én sokat utazó ember vagyok, és ha Európán kívüli országba érkezem, a belépés előtt egy nyomtatványon aprólékosan kikérdeznek arról, hol jártam korábban. Ha netán olyan ország van a listán, ahol gyakoriak a különféle fertőző betegségek, azonnal különleges elbírálást kapok: oltási papírokat kérnek, és akár akaratom ellenére is karanténba tehetnek. Nagyon sok helyen a belépéskor hőkamerával pásztázzák az utasokat, és akinek hőemelkedése van, azt kiemelik a sorból és alaposabb vizsgálatnak vetik alá. A különböző országok – érhető módon – így védekeznek a behurcolható betegségek, járványok ellen. Jogos tehát a kérdés: az ismeretlen országból érkező ismeretlen emberek milyen egészségügyi kockázatot jelentenek a befogadó ország állampolgáraira nézve? Magyarországnak van-e joga védekezni az egzotikus betegségek, ne adj’ Isten világjárványok ellen?

Néhány hónapja, az ebolajárvány idején a Baptista Szeretetszolgálat néhány tagjával Sierra Leonéba készültünk, hogy támogatást és jó szót vigyünk az egyik ott dolgozó magyar misszionáriusnak. Már lefoglaltuk a repülőjegyeket, megvolt a vízum, amikor megcsörrent a telefon, és egy magas rangú hivatalnok azt mondta: nem javasolja az utazást. Ha jó tanácsa ellenére mégis kilátogatunk a járvány sújtotta területre, hazafelé jövet az Európai Unió területére való belépéskor legalább negyvenöt napra karanténba tesznek. Kiszámoltuk, hogy ha ez tényleg megtörténik, a karácsonyt is egy kórházi szobában, látogatók nélkül töltjük, ezért lemondtuk az utat. Jogos lehet a kérdés: az Afrika szubszaharai övezetéből érkező menedékkérők milyen egészségügyi kockázatot jelentenek az EU polgáraira? Ha nincsenek papírjaik, mit tudunk az oltásaikról? Hepatitisz, tífusz, diftéria, kolera, vérzéses láz (ezt okozza az ebolavírus), HIV, járványos agyhártyagyulladás, himlők és bőrbetegségek – ezek közül némelyiknek akár többhetes is lehet a lappangási ideje, így ha a belépéskor nem is jelentkeznek a tünetek, attól még fertőzhetnek. Mindez annak a fényében különösen érdekes, hogy ha egy európai uniós állampolgár külföldre megy, tőle megkövetelik a hivatalos oltási naplót – ebben a kérdésben miért nem működik a kölcsönösség? És arról ne is beszéljünk, hogy ha valaki itt bármilyen kereskedelmi tevékenységet el akar kezdeni, milyen szigorú közegészségügyi feltételrendszernek kell megfeleljen – ezzel szemben érthetetlen és értelmetlen ez a lazaság.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Marcus015
2015. augusztus 02. 14:58
Olvastam tegnap: az egyik kórház ivóvizéről kiderült hogy fertőző. Nem lehetett azonban olvasni arról hogy a kórházat kiürítették, a vízhálózatot átmosták, az egész intézményt pedig fertőtlenítették volna legalább úgy mint a menekülteket szállító vonatkocsikat. Ilyen a kettős mérce. A menekülttől elvárjuk hogy ha személyi okmányait nem is tudta hozni de az oltási bizonyítványát hozza magával. Emberek! Ezek a fidesznyikok már megint meg akarnak vezetni bennünket!
kukagyerek
2015. augusztus 02. 10:15
Vajon mikor veszik észre az ostoba birkák, hogy akikre szavazgattak, csúnyán és cinikusan röhögve betartanak nekik. Pofátlan időhúzással hagyják elözönleni az országunkat. A ükunokáink is szenvedni fognak tőle.
ottapont
2015. augusztus 01. 18:35
'Jogos tehát a kérdés: az ismeretlen országból érkező ismeretlen emberek milyen egészségügyi kockázatot jelentenek a befogadó ország állampolgáraira nézve?' Micsoda gáncsoskodás, farizeus szőrszálhasogatás ez kérem?? A védett házakban bezzeg nem akadékokodnak ennyit, inkább megitatják szerencséltleneket céklalével és segítik a továbbmenekülésben. Róluk tessék példát venni!
balbako_
2015. augusztus 01. 18:18
Egy kárpátalja hazatelepülő magyar írja "Én magam 1991-ben települtem át Kárpátaljáról a teljes hivatali utat betartva. A kijevi konzulátuson kérvényeztem és kaptam letelepedési vízumot. Magyar vagyok és magyarok között érzem jól magam. Egy erdélyi vagy kárpátaljai magyarnak, ha le akart telepedni, pár éve igazolások tömkelegét kellett bemutatnia az illetékes hatóságoknál. Tehát orvosi igazolások egész sora, AIDS-szűréstől kezdve, lehet, még a malária elleni oltás is kötelező volt, bár ezt talán túlzásnak tartanám. Az viszont tény, hogy a nem túl vastag pénztárcával rendelkező nemzettársainknak mindez több tízezer forintjába került. Végül is a szabály az szabály, és valakire legalább alkalmazni kell. Aztán igazolni kellett, hol fog lakni és hol fog dolgozni. A hab a tortán, hogy bankgaranciát is be kellett mutatnia (!). Igen, letétbe kellett helyeznie az illetőnek pár százezer forintot, bár az összeg nagyságát tekintve nem folytattam oknyomozást. Na, ekkor nem láttam sehol azt a nagy összefogást a baloldal részéről a betelepülni igyekvő határon túli magyarok mellett."
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!