Gázfröccs

2015. augusztus 05. 08:11

Érdekes kutatás, számítás lehetne, hogy egy átlagéletkorú magyar dízelautó egyetlen gázfröccsel „fa egységre" vetítve vajon mennyi port, kormot, üvegházhatású gázt juttat a levegőbe.

2015. augusztus 05. 08:11
Nyerges Csaba
Kisalföld

És ez a kutatás csak egyetlen kis szeletét vizsgálta a klímaváltozás okainak. De ha a fáknál maradunk, a Föld az elmúlt sok százmillió évben valószínűleg nem véletlenül tárolta mélyen a gyomrában a kőszenet és a kőolajat, vele együtt a növényvilág által lekötött óriási mennyiségű szén-dioxidot. Amit most nekünk néhány emberöltő alatt sikerül teljes egészében visszapöfögnünk a légkörbe. Érdekes kutatás, számítás lehetne, hogy egy átlagéletkorú magyar dízelautó egyetlen gázfröccsel »fa egységre« vetítve vajon mennyi port, kormot, üvegházhatású gázt juttat a levegőbe. Vagyis mennyi idő alatt tudja egy átlagéletkorú, Magyarországon őshonos fa lekötni az egyetlen gázfröccs nyomán a légkörbe kerülő szén-dioxidot. Amikor a szárazságok már éves gyakoriságúak, ugyanakkor az átlagéletkorú, Magyarországon őshonos fának három évre van szüksége ahhoz, hogy regenerálódni tudjon.

Egyszerű érettségi tétel lehetne, amire mindenkinek tudnia kellene a válasz. Mindenkinek, aki úgy gondolja, hogy a gyerekének, unokájának meg kellene érnie a XXII. századot.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
békalepcse
2015. augusztus 05. 10:18
Szerzőnk végtelenül tájékozatlan és ostobaságok tömkelegét tolja elénk. Szívesen felvilágosítanám, de alaptájékozottság nélkül az is lehetetlen. Szívesen megírnám a cikk cáfolatát, vagy inkább a valósággal rokon verzióját.
KannibálTatárÚr
2015. augusztus 05. 09:53
A CO2 feldúsulásáért a földművelők a felelősek. Kiirtották a rengeteg erdőt, hogy a földet alkalmassá tegyék mezőgazdasági megművelésre. 40 méter magas fákkal teli erdő rengeteg szénatomot képes lekötni. Ezt akkor látni a legszembetünőbben, amikor elégetjük a fát. Honfoglaláskor Mo. területe szinte teljes egészében erdő volt. Ma alig van, síkságokon meg szinte nincs. Nem véletlen, hogy a mezőgazdaság térhódítása és a kis jégkorszak vége egybeesik. Az üzemanyagfogyasztás tört részét okozza csak a feldúsult CO2-nek. Meg kell szüntetni a mezőgazdaságot?
kizökkentidő
2015. augusztus 05. 09:14
Jobb ma egy kisfröccs, mint holnap egy gázfröccs. /xx.századi kocsma bölcsesség/
Szúnyog
2015. augusztus 05. 08:36
Az is érdekes szám volna, hogy a teljesen felesleges, ócska bulvárlapok, mint pl. a Kisalföld előállítása mennyi "fa egységbe" kerül?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!