Caligula vacsorája

2015. augusztus 26. 15:41

Itt most bárkiből bármi lehet, ha a hatalom úgy gondolja.

2015. augusztus 26. 15:41
Pápay György
Magyar Nemzet Online

Fehér Márta filozófus nyílt levelet tett közzé az Élet és Irodalom múlt heti számában, amelyben arra szólította fel a Széchenyi-díjas hazai kutatókat és egyetemi oktatókat, hogy ne vegyenek részt azon a díszvacsorán, amit Orbán Viktor miniszterelnök adna számukra. Ez önmagában még nem annyira meglepő hír; a korábbi években is voltak hasonló reprezentatív fogadások, s volt, aki politikai okokból távol maradt, bár nem verte nagy dobra. A filozófus szerint azonban a kormány az utóbbi időben rendre megsérti az egyetemi autonómiát, adminisztratív eszközökkel és forráscsökkentéssel csorbítja a tudományos kutatás szabadságát, ezért van szükség ezúttal demonstratív fellépésre a tudóstársadalom részéről.

Mindennek attól lett igazán hírértéke, amit Fehér Márta a Vasárnapi Híreknek nyilatkozott az akadémikus vacsorabojkott kapcsán. Az interjúból kiderül, a casus belli nem más, mint Mocsai Lajos volt válogatott kézilabdázó, szövetségi kapitány tavalyi rektori kinevezése a Testnevelési Egyetem élére, valamint közelmúltbeli díszdoktorrá avatása. Fehér Márta szerint ebből jól látszik, hogy »Itt most bárkiből bármi lehet, ha a hatalom úgy gondolja. Caligula, az őrült római császár is így tett, amikor szenátorrá nevezte ki a lovát, Incitatust. Ezzel azonban nemcsak a szenátori tisztséget degradálta, hanem a lovat is«. Vagyis a fő gond nem Mocsai Lajossal van, hanem a politikával és Caligulával, akarom mondani Orbán Viktorral. 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 43 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
iskander
2015. augusztus 28. 16:08
Fehér Márta nyílt leveléhez közérdekű tudományos kutatási tapasztalat: - Az Igazságügyminisztérium alá (sic!) központosított tudományos kutatási alapok egyike volt a Wekerle Alapkezelő, amely a megszüntetett Pro Renovanda Cultura pénzeit is átvette. Nyertes pályázók egyike 2011-ben másfél évre kapott 198,-EFt összeget kutatások végzésére. - 2012-ben időközi elszámolást küldött (NB. korábban a Pro Cultura nem kért soha félidős jelentést; a végelszámolás is megjelent publikációk alapján történt), amelyhez Kutató úr már akkorra megjelent publikációt is csatolt, amelyben feltüntette a vonatkozó pályázati számot pontosan. Közölték: NEM fogadják el a félidős elszámolást, állítólag vasúti jegyek ÁFÁ-s számláit nem azzal a sorszámmal szerepeltette, mint magukat a jegyeket, stb. Bár ők is összeadhatták volna, ott volt előttük. NEM értett egyet ezzel sem a Kutató, azt is kifogásolta, h a félidőben már megjelent publikációt, szakmai munkáját figyelmen kivül hagyták. Az Igazságügyminisztérium alá került a Wekerle, a Közigazgatási Hivatal kezelésébe, Kutató kérte, h már ezek után a végleges jelentést és elszámolást élőben, személyes fogadóórán, jegyzőkönyv ellenében adja át. Közigazg. Hivatal elzárkózótt; noha KET = (2004.évi CXL. törvény) alapján bármely közhivatal köteles az Ügyfél írásbeli kérésére megfelelő, személyes egyeztetést kitűzni. Mindez még a pályázati szerződés nyitva álló határidejében. Szerződés lejárta után a Hivatal visszaköveteli Kutatótól a TELJES összeget. Időközben Kutató már összesen 4= négy olyan tudományos publikációt közölt, angol és magyar nyelven egyaránt, amelyekben feltüntette pontosan a vonatkozó pályázati szerződésének a számát is! A megjelent négy publikáció felkerült a Magyar Tudományos Akadémia REAL repozitóriumába is; mint amely eleve pályázati elszámolások dokumentálásának céljára jött létre. Tehát: ország-világ, angol nyelven is olvashatja, hogy 4 négy tudományos publikációban köszönetet mond Kutató a Wekerle Alapkezelőnek, de amelynek jogutódja, Mo. Közigazgatási Hivatala, visszaperli most a teljes összeget, NEM-teljesítés okán! -Magyarország Alaptörvénye, SZABADSÁG ÉS FELELŐSSÉG c. fej; X.cikk (2)bek: "...tudományos kutatások értékelésére kizárólag a tudomány művelői jogosultak". - Kutató publikációi nemzettudattal és egyháztörténettel, koraújkori művelődéstörténettel foglalkoznak =tehát: a jelenlegi hatalom pont olyan alkotó tudósokat (is) tapos, akik egy nemzeti-polgári kormány által méginkább támogatásra lennének érdemesek!- Kutató szívbeteg és mozgásbeteg; egészségét e magyaros froclizások súlyosan veszélyeztetik; ám nehézségei ellenére pont a jelzett időközben több külföldi konferenciára kapott úgy meghívást, hogy fizették a szállodáját a külföldi Tudományos Akadémiák -miközben itthon ilyen megaláztatást szenved! - Tárgyalás most ősszel; akik e nyilvános bírósági tárgyalásra jönnének, vagy írnának róla, e.mail-ben armastus (kukac) fre e m ail. hu kaphatnak további tájékoztatást.
becskerekiz
2015. augusztus 27. 08:38
Ki nem állom a liberálisokat, de abba is érdemes belegondolni, hogy mi a f@sznak etetünk meg 540 (+540) embert, akik egyszer már kaptak 10 millió forinttal járó díjat az adófizetők pénzéből.
néhai Ch.Pilot
2015. augusztus 27. 01:40
A Simicska-csicska "Magyar" Nemzet tehát immár az Élet és Irodalom szintjére süllyedt. Van-e még lejjebb?
Forsz
2015. augusztus 27. 00:32
Amikor ez a senki által nem ismert Fehér Márta kekeckedő felhívását a Mandiner ide szemlézte, már több mint százan elfogadták Orbán meghívását. Tisztességes viszonyok mellett, ez a provokatív próbálkozás semmi féle hír értékkel sem bír, ennek ellenére a Mandiner már másodszor rángatja ide ezt a témát. Furi.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!