Magyar nyugdíjak

2015. szeptember 01. 10:22

Mindeközben a hazai szociális ellátások voltak a legnagyobb vesztesei Orbán Viktor szociálpolitikai fordulatának.

2015. szeptember 01. 10:22
Korózs Lajos
Népszava

„Csakhogy, mint ez a választások után kiderült, ezzel az üggyel a »fülkeforradalmárok« nem kívántak foglalkozni, egyrészt mert látványosan elhatárolódtak a jogfolytonosság mindennemű látszatától az előző kormányok lépéseit illetően, másrészt az Orbán-rezsim a magyar állampolgárság és a választójog külföldi kiterjesztésével saját szavazóbázisát kívánta megerősíteni. Ennek érdekében fenntartotta a korábbi egyezményt, annak minden hátrányos következményével, aminek alapján aztán egyre több ukrán állampolgár részesül magyarországi nyugdíjban.

Az ukrán kérelmezők részére formailag jogszerűen, ám végső soron mégiscsak sundán-bundán, a magyar költségvetésből biztosított - az ottani mércével mérve igen magas - magyar nyugdíjak valójában a Fidesz stratégiai pártérdekeit vannak hivatva szolgálni. 2009-ben még csak évi 820-840 új kérelemmel számolva az akkori 6 milliárdforintot kitevő ukrán nyugdíj-kötelezettség évi 900 millió forinttal növekedett volna, az új államközi egyezmény ezt a folyamatot szándékozott megállítani, miközben a korábban vállalt kötelezettségek terhe is évről évre csökkent volna. A Fidesz-kormány 2010-ben félresöpörte az új egyezményt, de hogy ennek mekkora a tényleges költségvetési kára, azt titokban tartja. Ha csak a korábbi ütemű új igényekkel kalkulálunk, akkor az elmúlt öt év alatt a költségvetés csaknem 15 milliárd forintot duhajkodhatott el az Ukrajnában kifizetett nyugdíjakra.

Mindeközben a hazai szociális ellátások voltak a legnagyobb vesztesei Orbán Viktor szociálpolitikai fordulatának: 2010 óta több mint 1000 milliárd forintot vontak ki a magyarországi szociális ellátásokból. A TB kiadásai a GDP 19,3 százalékáról 14 százalékra csökkentek az elmúlt öt éve alatt!”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Brigadéros
2015. szeptember 01. 18:19
Ha vannak valakik, akiknek nagyon kussolnia kellene szociális ügyekben, meg az ország lemaradásában, az a szocialista párt. 45 után Ausztria ugyanolyan szétbombázott, lerombolt vesztes ország volt, mint Magyarország (mellékesen jegyzem meg, ők voltak az utolsó csatlós...), és a négy évtized szocializmus végéra Ausztria jóléti állam lett, míg Magyarország lezüllött 1989-re köszönhetően az elvtársaknak... Rohadjatok meg...:)
Bokros Birka
2015. szeptember 01. 16:56
Lajcsi ki vette el a 13 havi nyugdíjat, mely tartalmazta a kötelező emeléseket is? Hogy törjön le a kezetek amikor hozzányúltatok a szerencsétlenek ellátásához.
balbako_
2015. szeptember 01. 16:14
A szerződést ki mis kötötte? Az egyszerűsített honosítási eljárásban magyar állampolgárságot és szigorú szabályoknak megfelelően magyar lakcímkártyát szerzett igénylő részére - az egyéb jogosultsági feltételek fennállása esetén - a nyugellátás kérelemre megállapítható. A magyar nyugdíjrendszer nem állampolgársághoz, hanem biztosítási jogosultsághoz kötött - hívták fel a figyelmet. Magyarországnak két állammal van még hatályban területi elvű egyezménye, az Orosz Föderációval és Ukrajnával, egy 1962-es megállapodás alapján. Az 1963. évi vonatkozó törvény értelmében az érintett országok állampolgárai, akik a másik ország területén tartózkodnak - ha az egyezmény másként nem rendelkezik - a munkajogi rendelkezések, szociális ellátás és a társadalombiztosítási szolgáltatások tekintetében a saját állampolgáraival teljesen azonos elbánásban részesülnek. Az Ukrajnával hatályban lévő egyezmény alapján csak azon ukrán és magyar állampolgárok lehetnek jogosultak nyugellátásra, akik életvitelszerűen Magyarországon élnek - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) A nyugdíjfolyósítónak - amennyiben, akár a nyugdíj megállapítására irányuló eljárás, akár a már megállapított nyugellátás folyósítása során kétsége merül fel az igénylő, illetve az ellátásban részesülő magyarországi lakóhelyének fennállásával kapcsolatban - kötelessége kiszűrni a felmerülő visszaéléseket. Ellenőrizhetnek A nyugdíjbiztosítási igazgatási szervek helyszíni ellenőrzést végezhetnek, az igénylőt vagy ellátásban részesülőt nyilatkoztathatják, valamint esetlegesen a külföldi szerv közreműködését kérhetik a lakóhely tisztázása érdekében - jelezték. Az egyezmény végrehajtásáról szóló rendelet szerint az állandó lakóhely alatt azt a helyet kell érteni, ahol az érintett személy végleges szándékkal és az illetékes hatóságaik hozzájárulásával letelepedett. A nyugellátást annak az országnak az illetékes szerve állapítja meg és folyósítja saját államának jogszabályai szerint, amelynek területén a jogosultnak a kérelem benyújtásakor állandó lakóhelye van. Azaz a magyarországi letelepedett jogállás és az ennek alapján meglévő magyarországi lakóhely fennállása, mind a megállapítás, mind a folyósítás időtartama alatt jogosultsági feltétel.
hátakkor
2015. szeptember 01. 16:03
"Mindeközben a hazai szociális ellátások voltak a legnagyobb vesztesei Orbán Viktor szociálpolitikai fordulatának. " Az indexálási szabályoknak és a minimális inflációnak köszönhetően a nyugdíjasok reálértéken több, mint egy éve pont egyhavi nyugdíjjal kapnak többet. Visszakapták az elvett egyhavi nyugdíjukat, igaz 12 hónapra elosztva, mert annyi hónapból áll egy év.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!