Robbanással fenyeget a biztonsági helyzet Izraelben

2015. október 06. 11:29

A mostani erőszakhullám kirobbanása már hónapok óta érett, és nagyon sok múlik az izraeli és palesztin vezetésen, hogy képesek lesznek-e hideg fejjel kezelni a helyzetet.

2015. október 06. 11:29
Csepregi Zsolt
DiploMaci

A mostani erőszakhullám kirobbanása már hónapok óta érett, és nagyon sok múlik az izraeli és palesztin vezetésen, hogy képesek lesznek-e hideg fejjel kezelni a helyzetet és megakadályozni a további vérontást. A palesztinok szempontjából a mostani események komoly súlyt adnak Mahmúd Abbász, a Palesztin Hatóság elnökének az ENSZ Közgyűlése előtt elmondott múlt heti beszédének, amelyben azzal fenyegetett, hogy amennyiben nem lesz előrelépés a független palesztin állam megalapításának ügyében, úgy felmondja az eddigi szerződéseket Izraellel és »visszaadja a palesztin területek kulcsait« a zsidó államnak, amely innentől maga kormányozhat a vitatott területeken.

Ezt a rémálomszerű helyzetet az izraeli politikai és katonai vezetés mindenképpen el akarja kerülni, ugyanakkor az erőszak elszabadulása azt is mutatja, hogy Abbász nem képe uralni a palesztin utcát, tehát tárgyalópartnerként is kétségbe vonható az alkalmassága. Az ENSZ Közgyűlés diplomáciai forgatagából egy fejlemény már biztosnak vehető, az ENSZ, Egyesült Államok, Európai Unió és Oroszország négyese által alkotott »kvartett«, amely az izraeli-palesztin béke megteremtésére jött létre, kiegészül a mérsékelt arab államok közül Szaúd-Arábiával, Jordániával és Egyiptommal, hogy nyomást helyezzenek a két félre és megoldják a konfliktust.

Miközben remélhetőleg a mostani erőszakhullám nem eszkalálódik tovább (ami az elmúlt napok történéseit elnézve természetesen nem zárható ki), a fenntarthatatlan helyzet arra kényszerítheti a közvetlen tárgyalásokat szorgalmazó Netanjahu-kormányt, hogy fogadja el a multilaterális kereteket az izraeli-palesztin konfliktus megoldásában.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
OberEnnsinnen
2015. október 06. 14:41
Az izraeli kormány azzal bizonyíthatná őszinte békeszándékát, hogy felkarolja a szíriai menekülteket. De legalább azoknak egy, az ésszerűség határain belül befogadható részét. hasonlókat, mint az ide, hozzánk küldöttek: - Fiatalemberek, 18-30 év között, - jó fizikai kondícióval - a szemtelenséggel határos egóval, önérzettel - fittyet hánynak a törvényre - annyira fittyet, hogy az okmányaikat - eldobálják, mint a pinty. Hej, ez a közel-keleti vér... Hiába no, idő kell a beilleszkedésükhöz. Meg sok beletörődő félmosoly az európai bennszülöttek részéről. Előbb-utóbb integrálódnak, sőt: megjavulnak, ők segítenek nekünk. Miért ne tehetnék ugyanezt Izraelben is?
matykox
2015. október 06. 12:15
Szaudi Arabia mint mérsékelt állam? Röhög a vakbelem. Speciel lehet, hogy jó lenne egy kis éleződés odalenn, hátha a sok "turista" meggondolná, merre menjen.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!