Jobboldali fordulat Varsóban

2015. október 28. 17:52

Varsó nem Budapest, geopolitikai helyzetünket (pedig alapjában véve úgy ezer éve nem változott) némiképp más szögből látják. A Jog és Igazságosság pedig nem Fidesz.

2015. október 28. 17:52
Kiss Gy. Csaba
Magyar Idők

„A választások után a győztes párt képviselői mérsékletet tanúsítottak, Beata Szydlo kormányfőjelölt nemzeti konszenzusról beszélt, Jaroslaw Kaczynski pedig azt hangsúlyozta, hogy a hatalomátvétel semmiképpen nem jelent politikai bosszút. Az első nyilatkozatokból nyugodt erőnek látszik a Jog és Igazságosság pártja. A kormányalakítás napjai, hetei következnek. Új költségvetés készítésére már nincs idő, de a kampányban meghirdetett célok jegyében készülnek a bankok megadóztatására, a gyermekvállalás utáni kedvezmények növelésére. Ha úgy tetszik, szociális intézkedésekre.

Az új kormány feltehetően igyekszik erősíteni Lengyelország nemzetközi pozícióját mind az Európai Unióban, mind pedig a kelet-közép-európai térségben. Remélhetőleg határozott szerepvállalásra készülnek a visegrádi országok együttműködésében. A lengyel–magyar kapcsolatok jövője szempontjából bizonyára optimisták lehetünk. Emlékszem, választási veresége után, négy évvel ezelőtt, amikor a riporter politikai céljáról kérdezte, annyit mondott Kaczynski: Budapestet Varsóban.

A párhuzamokkal azonban csínján kell bánni. Varsó nem Budapest, geopolitikai helyzetünket (pedig alapjában véve úgy ezer éve nem változott) némiképp más szögből látják. A Jog és Igazságosság pedig nem Fidesz. Keresztyén és nemzeti értékeket képviselő konzervatív párt – ám némileg más körülmények között működik, és ne feledjük, Európa hatodik legnagyobb országában. Ha sikeresen meg tudja valósítani politikai céljait, jelentősége egész térségünk számára meghatározó lehet.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tiszafa
2015. október 29. 10:16
Azért csak óvatosan. Amerika átmosta a lengyelek agyát. Én a biztonság kedvéért 3 lépés távolságot tartanék, bárki is legyen Lengyelországban hatalmon.
kálmi
2015. október 29. 06:13
Remélem, hogy Amerika iránti szerelmük alábbhagy és az oroszoktól való félelem is, mert akkor van remény a józan politizálásra.
packó_
2015. október 28. 21:41
Remélem, hogy hosszabb távon megmarad a magyar - szlovák -cseh - lengyel tengely.
Akitlosz
2015. október 28. 20:15
"Európa hatodik legnagyobb országában" Ez már nem kunszt, amióta ennyi rengeteg apró ország van Európában. Sohasem volt korábban több ország Európában, mint manapság.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!