Ondřej Neff: Sötétség

2015. október 30. 09:00

A brutalitás szinte minden oldalon megtalálható. Nem szépíti az eseményeket és nem szövi romantikus történetbe. Az olvasó elé tárja azt, ami egy katasztrófa után az emberiségre várhat.

2015. október 30. 09:00
Letya
Letya

Térjünk azonban vissza a történet elejére, az elektromos halálra. Nem tudtam elképzelni akárhogy is igyekeztem, hogy egyszer csak eltűnik az elektromosság. Minél jobban próbáltam meggyőzni magam, hogy tekintsem ezt az eseményt egy sci-fibe ágyazott fantasy részletnek, nem sikerült, mert folyton feltódultak bennem az ellentmondások. Ha nincs elektromosság, akkor nincs villámlás sem, megszűnik a Föld mágnesen tere is, aminek következtében seperc alatt minden kihal a közvetlen napsugárzásnak köszönhetően. Ha nincs elektromosság, nincs ideg-összeköttetés, nincs izommozgás, nincs gondolkodás. Ondřej Neff-nek sem sikerült kielégítő magyarázattal előállnia, ezt ő maga is beismerte a könyvbemutatón. Hiszen a Földön bekövetkező események csak megzavarhatják ezeket az erőtereket, megszüntetni nem képesek. Gondoljunk bele, hogy ha csak a földi körülmények lennének alkalmasak az elektromos jelenségek fenntartására, akkor az űrutazás lehetetlen volna. Nem küldhetnénk és nem fogadhatnánk jeleket a naprendszerben keringő szondáknak(tól).

Ennek az ellentmondásnak köszönheti a kötet, hogy nem kap tőlem maximális pontszámot, pedig a története megérdemelné. Sokat gondolkodtam, hogy mi jöhetne szóba az elektromos halál helyett, ami kiválthatna egy ilyen világméretű katasztrófát. Talán hasonló helyzet alakulna ki egy jelentős napkitörés következtében, de ebben az esetben az emberiségnek megmaradna a reménye a károk helyreállítására, és sok berendezés át is vészelné ezt a csapást. Az atomháborút már túl sokan feldolgozták és annak más következményei lettek volna. Pár napom már ráment erre, de egy centivel sem jutottam közelebb a megoldáshoz. Akinek van ötlete, az ne tartsa magában.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Csomorkany
2015. november 04. 20:23
Nyomjátok ezt a könyvet már nem tudom hanyadik posztban, de igazából eléggé sablonos az alap"ötlet". "Vonj ki egy elemet a civilizációnkból, és elmélkedj el azon, mi fog történni". Wyndhamtől a Triffidek napjában a látás volt ilyen elem, a Szürkeszakállban a gyermeknemzés. A kilencvenes évek elején volt egy magyar sci-fi, amiben egyszerűen nem kelt föl a nap. Ha belegondolunk, az is ez a sztori, amikor a tenger önti el a szárazföldeket (pl. "Vízivilág") Volt egy scifi, amiben egy vírus megsemmisítette az összes fűféle növényt, tehát a rizst és a búzát is. Neff ötlete azért különösen lapos, mert áram használata nélküli világot jól ismerünk: 200 éve ilyenben élt mindenki. Ha most kivonnák az áramot a világunkból, nyilvánvaló, hogy mi történne: rövid távon egy hatalmas válság, utána szép lassan visszajutnánk a 200 évvel ezelőtti civilizációs nívóra. Most olvassak el egy könyvet, amely ezt a "fantáziát" bemutatja?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!