Szép lenne, ha még egy örvény magával húzna

2015. október 01. 13:22

A színház igenis tartson tükröt, mutassa fel annak a kornak a visszásságait, amelyben él. Interjú.

2015. október 01. 13:22
Molnár Piroska
Origo

Azt mondja, ez a régi iskola – ma már más a fiatalok hozzáállása?


A tehetséges ember minden korban megtalálja a helyét, és azért dolgozik, hogy elérjen valamit a pályán. Aki csak langyosan közelíti meg a szakmáját, az annyit is kap vissza, és nem sírhat, ha aztán nem döngeti a csúcsokat. Tehetségek mindig jönnek, ma is rengetegen vannak a fiatalok között. De talán nehezebb nekik. Manapság jobban rá vannak szorulva az önmenedzselésre, aminek itthon nincsen tradíciója, így nem nagyon van, aki megtanítsa nekik. Pedig ma talán nem olyan a világ, hogy óvják a fiatalokat, és a vezetők mindig azt tartják szem előtt, hogy mi nekik a legjobb. (...)

Jónak tartja, ha a színház, az előadások beszélnek közéleti-politikai témákról?

Igen. Sőt a színház igenis tartson tükröt, mutassa fel annak a kornak a visszásságait, amelyben él, ahogyan azt már Shakespeare is megfogalmazta. Hogy ezt klasszikus művel teszi, vagy sem, aktualizálva vagy sem, az más lapra tartozik. Igaz, én a túlzott aktualizálást nem szeretem; jobb, ha én jövök rá, hogy »istenem, mennyire nem változott a világ, ma is ugyanezt éljük meg«, mintha ezt a képembe tolják.

Persze tiszteletben kell tartani azokat a nézőket is, akik nem szeretnék, hogy minden este felébresszék őket, és arra biztassák, hogy nézzenek körül. Nem tartom szégyenteljesnek, ha valaki csak szórakozni akar a színházban, de őt igényesen kell szórakoztatni. A színház igenis tartson tükröt, mutassa fel annak a kornak a visszásságait, amelyben él.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Peter8811
2015. október 14. 08:10
Igaza van Piroska néninek, mindenki a maga problémáját szeretné a színpadon látni. Színrendező lennék a féleszű Bokros Lalyos bácsit vinném színre fél nyugdíjjal. Lópici Gáspár játszaná a címszerepet. A darab címe Félnyugdíjreform félésszel avagy a panamai előfutár.
Peter8811
2015. október 14. 08:02
Már maga a Bálint rossz ajánlat ráadásul hozzá a hatvan.
kuwiq
2015. október 13. 20:10
Nem akarom elkeseríteni a Piroskát, de szerintem a színház nem igazán érti a kort, amelyben létezik. Valamit, talán, amit fel bír fogni az aktuális helyzetből. Ehhez kellenének komoly kortárs szerzők, akik nincsenek, vagy nem elég jók, vagy nem szerzők, hanem propagandisták.
OberEnnsinnen
2015. október 13. 20:09
És mik lennének, azok a visszásságok, kedves Piroska? Pl.: A Velencei kalmár fölött eljárt-e már az idő? Vagy nagyon is aktuális? Jobban, mint eddig a történelemben bármikor? Ebbe pusztul bele a világ? A Velencei kalmárok pusztítják el végleg? Ezek a kérdések azért megértek volna egy tükröt...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!