A magyar valóságot csak izomból szétrúgni lehet

2015. október 18. 09:36

Ezt csak izomból szétrúgni lehet. Ehhez kell a baloldal radikalizmusa. Amely most csak realizmusából következhet.

2015. október 18. 09:36
Pető Péter
Pető Péter
Népszabadság

Ez pedig azt jelenti, hogy amennyiben politikai aktusai repolitizálnak, annyira depolitizálnak is. Mert az átélt, a közösséghez tartozást mélyen kifejező pillanatban meg is dermednek. Nincs előzményük és nincs folytatásuk. Elmegyünk a Pride-ra, mind kevesebben, de felvonulunk a soros tüntetésen, megnézzük Az olaszliszkait a Katonában, hogy aztán megosszunk egy cikket a megszomorított közép-afrikaiakról. Persze el is kell menni azokért, akiknek bujkálva kell élniük, mert valamilyenek; el is kell menni oda, ahol társadalmunk legsúlyosabb drámáit dolgozzák fel, s igyekeznek megértetni, nincs abszolút igazság; menni kell a megosztással is, hogy ne csak eszemaszívét olyan aranyos kutyusok gazdiarcra elhelyezett csókjainak gifjei uralják az üzenőfalat. Csak közben fel kell ismerni, mindez csak látszatbaloldal. Hiszen visszafogott hatása van a társadalom meghatározó részét kitevő kizsákmányoltakra, nyomorultakra, elnyomottakra. Miközben igény lenne arra, hogy valaki legyen velük. Ezt szépen megmutatta Sándor Mária története. A bátorság és a fokozhatatlan keseredettségből eredő erő olyanokat késztetett arccal, névvel a kiállásra, akik sokáig féltek szólni. Akik még csak nem is látszottak. ()

A hátralépés ma életet jelenthet. Mert onnan nézve minden mikro- és makroügy elválna. Világos lenne, hogy lehet valaki szolidáris Snowdennel, de ettől nem kell elköteleződnie a titoktalanított állam mellett. Kiderülne, hogy nincs más elfogadható morális álláspontja menekültügyben, mint a feltétel nélküli segítés, ám a politikai közösség érdekeire, állapotára, hiteire nem szégyen gondolnia. Azaz Az olaszliszkai megtekintése után nem árt meghallgatni Kis Grófótól a Bulibárót. Hogy szembejöjjön a közösség nagyobb részének favoritja. Ez lehetne az első lépés a radikális realizmus felé.

Az a megoldás ugyanis arra, hogy a baloldal idealizmusa és a valóság közötti fojtogató feszültséget elviselje. Hogy belássa a távolságot a nézésétől meg a járásától Fekete Ernő pazar művészi produkciójáig. Mert amikor az egészet látja, csak akkor találkozik a magyar valósággal. Az pedig, ugye, az elviselhetetlen egyenlőtlenségek, a hatalom és a tehetősek csendes szövetségének szigorúan rendezett pokla.

Ezt csak izomból szétrúgni lehet. Ehhez kell a baloldal radikalizmusa. Amely most csak realizmusából következhet. Az pedig azzal kezdődik, hogy leváltja jellemalakítói közül a politikai menőket a Facebooktól a hiperérzékenységen át a látványszolidaritásig. Különben végül a baloldaliság is csak egy haszontalan alkalmazás lesz a Nemzeti Együttműködés Rendszerében.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 99 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Békanász a hasadon
2015. október 19. 08:31
Pető Péter (Hatvan, 1984. augusztus 9. –) magyar újságíró, a Népszabadság egyik főszerkesztő-helyettese, politikai elemző, korábbi nemzetközi labdarúgó-játékvezető. Junior Prima díj (2010) Magyar sajtó kategória [3] Ez a pöcsfej.
1000bocs
2015. október 18. 23:11
Egy baloldali hajnali félálomban kavargó gondolatait olvashatjuk, aki a reggeli merevedéstől macho férfinak érzi magát. Azután felébred, és - mivel a fekvőtámasz soha nem volt az erőssége -inkább irogat, és olyan szavakat használ, mint "izomból felrúgni". Mint a nagyok. Az erőssek. A férfiak a filmekben. Olyan határozott akar a baloldali is lenni, mint azok. De a szociopaták már kihaltak a baloldalon. Hol van már egy Che Guevara, aki ifjúkorban cselédlányokat erőszakolt apja házában, mielőtt sorozatgyilkosként a munkásosztályt akarta volna felemelni. A mai baloldali már attól adrenalinlöketet kap, ha leírja hogy "izomból felrőgni", "megdönteni", "követeljük". Ilyenkor az izgalomtól megremeg, és keménynek érzi magát mert a neten jól beolvasott a náciknak.
gudmen
2015. október 18. 21:01
müködö igazságszolgáltatásra lenne szükség..aki összeszedné a fleto, demszky, rogán, szijjárto-féléket...egy-két olicgarhát melléjük...12-15 év börtön, ahogy ivo sander megkapta...ahogy a szlovén miniszterelnök... rögtön volna itt jolét..
Karakter
2015. október 18. 20:07
Petike! Ezt olvasd el, gyöngyöm! http://hiros.hu/kulfold/hirek/ebrednek-a-nemetek---keritest-kell-epiteni-nemetorszag-hatarara Németország meg kerítés!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!