Szomszédságpolitikánk zsákutcája

2015. október 07. 10:48

Magyarország lépéseire a környező közeg jelentős része történelmi okokból érzékeny, és erre nem hat éppen kedvezően, hogy e gyűlöltségre éppen a múlt rendszeres és sértődött felelevenítésével egyes hazai körök egyenesen rájátszanak. A határon túl ezt sokszor a status quo megváltoztatási szándékával azonosítják, így saját állami létüket látják veszélyben.

2015. október 07. 10:48
Szirtes I. János
Népszabadság

 „A mai magyar napi külpolitika sok vetülete természetesen az ország érdekeit fejezi ki, azonban ennek látványos kivitelezése, kommunikációja elhibázott. A megoldásokat sokszor csöndben, önmutogatás és mások kioktatása, a vélt vagy valós eredmények fitogtatása nélkül kellene megtalálni. Ez a módszer sokkal elfogadhatóbbá tenné a lépéseket, nem okozna irritációt, sőt zárt ajtók mögötti elismerésre is számítani lehetne. Ez sokkal jobban szolgálná az ország érdekeit még akkor is, ha esetleg a megoldások utólag bírálhatók lennének.

A magyar külpolitikának végre fel kellene ismerni az ország nemzetközi szerepét, lehetőségeit, korlátait. Kis ország csak csöndben politizálhat eredményesen. Az ország érdekeit türelmes, szívós, zárt ajtók mögötti, számos kompromisszumot magába foglaló politikával lehet szomszédainkkal, partnereinkkel, szövetségeseinkkel megértetni, elfogadtatni. Ehhez pl. Orbán azon kezdeményezése, hogy az unió a küldő országokban tegyen lépéseket, helyes irány. Ettől függetlenül a mégoly helyes és nemzetközileg is elfogadható kezdeményezés az ország tekintélye szempontjából nem hozza majd meg az elvárható eredményt, mert a lehetséges sikert relativizálja, hozadékát csökkenti a megelőző hónapok, évek magatartása.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!