A kíváncsiság a színház mozgatórugója

2015. november 05. 13:31

Tudod, hányszor mondták már nekem, hogy „Othellót kellene játszanod”? Nehéz ehhez jó képet vágni, amikor pontosan tudom, hogy belső alkatom Jágó megszemélyesítésére predesztinál. Interjú.

2015. november 05. 13:31
Kálid Artúr
Színház.hu

A konyha premierén mutatkozott be a Magyar Színház közönségének, most pedig a teátrum egyik legkedveltebb előadásában vállalt szerepet. Hálás feladat volt ennek a cinikus és rideg alaknak a megformálása? 

 
Rendkívül érdekes, hogy bár a pályán eltöltött több mint húsz év alatt jobbnál jobb szerepeket kaptam, az ilyen hús-vér, közülünk való, itt és most élő figurák rendre elkerültek. Most végre megtalált egy a legjavából. Köszönet érte! Egyébként sokat gondolkodtam, vajon miért alakult így. Nyilván végtelenül leegyszerűsítő lenne azt mondani, hogy a bőrszínem miatt. De lehet, hogy tényleg ennyire egyszerű... Hogy jobban megvilágítsam a problémát: tudod, hányszor mondták már nekem, hogy »Othellót kellene játszanod«? Nehéz ehhez jó képet vágni, amikor pontosan tudom, hogy belső alkatom Jágó megszemélyesítésére predesztinál. Egy cinikus és rideg, pengeagyú figura. Első ránézésre. Aztán ha jobban a mélyére nézünk, kiderül, ember, mint mi. Gyenge, esendő, szeretetre éhes. Na tessék, máris a Háy darabnál kötöttünk ki. Törekvésem ugyanis, hogy ezt az ügyvédet is így szemléljem és szemléltessem. (...)
 
A darab egyik jelenetében vetkőznöd kell. Könnyen vállaltad, vagy okozott némi nehézséget ennek a jelenetnek a megformálása Benkő Nóra partnereként?
 
Vicces. Lassan kezdem olyannak látni ezt a beszélgetést, mint valamiféle számvetést. Hol is tartok, merre haladok. Nem kerülöm meg a kérdést. Pályám elején több alkalommal is mutatkoztam meztelen valómban a színpadon. Emlékszem, az egyik ilyen darab bemutatóján odajött hozzám Eszenyi Enci, és azt mondta, gratulál a fenekemhez. Talán nem nagyképűség azt remélnem, hogy jelen esetben a nézők azt mondják kint a ruhatárban, vagy még jobb esetben otthon, hogy de jó színész lett ez a Kálid! És persze a feneke sem rossz! (Nevet.) Komolyra fordítva, nem okoz gondot a meztelenség. Persze fenntartom a jogot, hogy értelmét lássam. Ebben a darabban, abban a szituációban abszolút indokolt. Nórával, akivel nagyon jó együtt játszani, úgyis a belső lemeztelenedésre kell törekednünk.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!