Egy globális egyház gondjai

2015. november 04. 14:46

Ferenc egyrészt nagyon jó reklámarc, másrészt felvillant előttünk valami olyat, amiről egyáltalán nem esik szó manapság, de ami nagyon is az egyház sajátja volt egykor. Jelesül a példaképek és a tekintélytisztelet kérdését, azok létjogosultságát a mai világban.

2015. november 04. 14:46
Kuthi Áron
Magyar Nemzet

„De miért is kerül elénk minduntalan Ferenc pápa személye, ha a katolikus egyház egészéről, állapotáról értekezünk? Mert Ferenc egyrészt nagyon jó reklámarc, másrészt felvillant előttünk valami olyat, amiről egyáltalán nem esik szó manapság, de ami nagyon is az egyház sajátja volt egykor. Jelesül a példaképek és a tekintélytisztelet kérdését, azok létjogosultságát a mai világban. Homogenizált szerepeket játszó társadalmunkban, ahol férfi és nő szerepe – és időnként a neme is – felcserélődik, ahol már-már a patchwork-családok kerülnek többségbe, az olyan biztos pontok, mint egy nagyon is konkrét példakép (apa?), a múlt relikviái közé tartoznak. A minap kénytelen voltam megismerkedni a cisznemű férfi kifejezéssel, amely a genderista szótárban a nem transznemű hím emberi egyedet jelöli. Derült égből villámcsapás! A családot mint együttélési modellt megkérdőjelező világmagyarázatok sűrűjében kiderül, hogy immár nemcsak ez az alapvető életforma, hanem az azt felépítő egységek, a férfi és nő identitása áll kinn egy jól kigondolt csatatéren. Ha patetikusan akarnánk fogalmazni, azt mondhatnánk, metafizikai alapstruktúrák megkérdőjelezése folyik világszinten. És ebben evez, evickél az egyház is, minden felróható bűnével együtt. (...)

A család a férfi és nő közötti házasságon alapul, a nemek közti különbségek nélküli társadalom kortárs kulturális kihívás. Súlyos, lényeglátó tételmondat, bármilyen köznapi evidenciát hordoz is, mert jelen esetben a közlő személye is fontos. Nagyon kellenek ezek a spontán, felszabadító közlések, mert ezek hoznak vissza valamit abból a viselkedésből, ami a szabad ember sajátja. Aki azon a bizonyos világmagyarázati csatatéren eljut addig, hogy nem fél. Sőt, meg is tud szólalni, és nem vörösödik bele. A kétezer éves egyház »beszól« a mának? Micsoda felforgató magatartás! És közben telitalálat. Ízlelgessük még: kortárs kulturális kihívás. Igen, Ferenccel az egyház tényleg felvillant valamit régi nagyságából. A záródokumentumot természetesen át- meg átjárja a migráció világszerte zajló drámája. Mert keveset mondhat például annak a kopt kereszténynek a családbarát állami politikákat sürgető rész, akit muszlim szélsőségesek bármikor kivégezhetnek. Ami ez a látlelet kicsiben, az maga a világ jelen ideje életnagyságban. És az összkép nem valami biztató. A szinódus a családok életét és egységét veszélyeztető tényezők között sorolja fel a világ számos térségét sújtó háborúkat és a természetes erőforrások apadását is.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zokni
2015. december 01. 23:21
"... költő" - idézi. Érdekes vers. Ez is egy speciális sátánista. Aki nem az ördög híve, de a létezésében és a hatásában azért hisz. Félre ne értse. Ez csak egy rossz vicc.
Katapult
2015. november 30. 22:56
SZODOMA Szodoma tüze éget emberöltőkön át, Szodoma tüze bennem leli táptalaját. Új létre ébred testem melegén, helyem melegíti vad poklok fenekén. Gomora lángja aprítja bőröm, Gomora lángja fojtja angyal őröm. Óh, átok-fajta fúria, szívembe testét befúrja.  Bűnök, átkok, hamis szentek, démoni királlyá felkentek. Kiterítve fekszem, szemem eget pislog, nem engednek soha, a rossz tett piszkok. Egri László költő, író (Világmező kötet)
memocrat
2015. november 11. 00:03
"...metafizikai alapstruktúrák megkérdőjelezése folyik világszinten. És ebben evez, evickél az egyház is, minden felróható bűnével együtt." Vissza kéne térni az ártatlansághoz szelíden, szépen és nagyon egyszerűen, hogy mindenkinek felfogható és élvezhető legyen, ami természetes. Reménykedjünk, hogy még lehet. :)
Zokni
2015. november 09. 14:38
" Ha patetikusan akarnánk fogalmazni, azt mondhatnánk, metafizikai alapstruktúrák megkérdőjelezése folyik világszinten." - írja. Nagyon jól mondja. Mert mi is a metafizika? "Az a filozófiai ág, ami a világot nem a fizikai (tapasztalati) oldaláról vizsgálja, hanem az érzékszervekkel fel nem fogható részeit (halál, lélek)." (Idegen Szavak Gyűjteménye) Tehát az, amit NEM látunk, az ami nem a szemünkkel, érzékszerveinkkel, olykor műszaki eszközökkel, és/vagy logikus gondolkodással érzékelhető. A "cisznemű férfi" fogalma (ha jól értem) csak azért került bevezetésre, hogy azt az ÉRZÉKELHETŐ, TAPASZTALHATÓ tényt megragadhassuk általa, hogy VAN "biológiai" és VAN "identitásbeli" nemi orientáció is. Tehát NEM egy elképzelt, idealizált, metafizikus nemi jellegű emberi sajátosságról van szó, hanem egyszerűen a tényekről. A mondatot meg, hogy "a nemek közti különbségek nélküli társadalom kortárs kulturális kihívás" lenne, én nem értem, sajnálom. Félek, hogy ez megint az egyház dezinformációs technikája, mely az ellenvélemények összefüggései közül valamit kiragad, aztán jól megcáfolja.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!