A slam poetry felszabadítja a verset

2015. november 09. 11:14

A vers mostanra már nem műtárgy, hanem eleven, velünk élő történés. Interjú.

2015. november 09. 11:14
Závada Péter
VEOL

Mitől hiteles Akkezdet Phiai?


Kreatívian bánunk a szavakkal, és olyan történetekről szövegelünk, melyeket az éjszakában vagy külföldön éltünk át. Hektikus, mégis nyelvileg gazdag élményanyag.

Ki vagy mi inspirál téged?

Lényegében minden. Nem az ihletben, hanem a félmondatos ötletekben hiszek. A görögöktől kezdve a posztmodern szövegeken át a mindennapok apró pillanataiig bármi lehet inspiráció. Elég, ha valaki mond valamit, amiről eszembe jut egy érdekes gondolat, amit aztán rögtön fel is jegyzek a telefonomba.

A görögök a legtöbb esetben a szépségre és a tökéletességre törekedtek. Veled mi a helyzet?

A zene felől jöttem, nálam a verset nem a szépség, hanem a keresetlenség teszi jó alkotássá. Amúgy ritka a teljes egészében jó vers. Különben sem kell mindig szépeket írni, lüktetőbb lesz a költemény, ha sikerül a romantikus harmóniát megtörni. Sokan beleesnek abba a hibába, hogy archaikus nyelven akarnak fogalmazni, pedig a beszélt nyelv erőteljesebbé teszi a mondanivalót napjainkban.

Van jövőjük még a verseknek?

Én azt látom, hogy a slam poetry elképesztő méretekben és volumenben volt képes népszerűsíteni az irodalmi alkotásokat itthon. A középiskolai tananyagok része lett ez az új látásmód, sokan elkezdtek írni ennek hatására. Persze lehet, hogy mindig is népszerű volt az alkotás a fiatalok körében, de régen nem létezett ilyen platform, ahol ennyire szabadon megmutathatták a gondolataikat. A slam poetry felszabadítja a verset, aminek hatására ma már nem ciki az irodalommal foglalkozni. Az emberek alapvető igénye lett az írás, ami, ha így megy tovább, akkor élénk irodalmi életet és közéletet tud generálni. A vers mostanra már nem műtárgy, hanem eleven, velünk élő történés.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2016. március 16. 15:52
Most már tudjuk, hogy aki baromságokat firkál az kreatívan bánik a szavakkal. (Az, hogy Jókai, vagy Krúdy, netán Arany János nem bánt kreatívan a szavakkal az ebből az aspektusból világos)
berzsian56
2016. február 15. 09:21
Slam poetry. Folyik a nyál ,csúrog a lé hogy a faxom verjem belé Aki tudja lolytasssa.... tassa ..tassa. " Uj kultúrának tűnt pedig..."/ Cseh Tamás/
berzsian56
2016. február 15. 09:21
Már a volumen is gyönyörű kifejezés, hát még a "teljesítményvolumenkorlát" A slampos poetry azt jelenti: ahol romlik a nyelv ,ott romlik az ember is. Lehúz,altat, befed a gaz az örvény hol nem a tiszta szó a törvény.
br-o
2016. február 15. 09:21
A slam poetry, ami helyesen poetry slam lenne, "sikere" csak egy dolgot bizonyít, mégpedig az értékvesztést. A nagypolgári ifjak proli formát öltő lázadása. Amúgy eleve szánalmas ha versekkel versenyeznek. Ugyanis ez lenne a poetry slam. Pontszámokért verselni. Tkp. a lényegét veszíti el a költemény.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!