A jövő drónjai hidrogénmeghajtással repülnek

2015. december 16. 09:46

A drónok sok mindenre alkalmasak, de rövid az üzemidejük még. Hidrogéncellával üzemeltetve őket akár már órákig a levegőben maradhatnak a jövőben.

2015. december 16. 09:46
Ben Popper
The Verge

Az utóbbi években a drónok az élet minden területén megjelentek, a hadseregben bevezetett harcidrónok után, már az agráriumban is kötelező megoldás alkalmazni őket, nem beszélve a mostani karácsonyi Nagy Drón Bevásárlásról, hiszen hobbi szinten kötelező rendelkezni egy kisebb és butább példánnyal már mindenkinek. Nem véletlen, hogy az USA-ban éppen a minap indult a kötelező regisztrálásuk. Egy technológiai problémáról viszont hajlamosak megfeledkezni a gyártók még, az üzemidő maximálisan fél órás lehet. Ha fel is akarjuk tölteni terepen, az pedig még ugyanennyi, tehát erősen korlátozott. Az akkumulátorok üzemideje korlátos, ezen javíthat most egy új angol találmány, a hidrogéncella.

 
 
A brit Intelligent Energy a hidrogén alkalmazásában látja az akkumulátorok élettartalmának megnövelésének jövőjét. A hidrogéncellás akkumulátorai kompatibilisek a háztartásban használatos drónokkal végre, így 2 perctől akár 2 óráig (az akkumulátor nagyságától és a drón teherbírásától függően) fenn maradhat és videózhat és fotózhat egy átlag robotrepülő már. Mivel a hidrogéncellák néhány perc alatt újratölthetőek, ha lemerült a drón nem kell 40–50 percet várni a feltöltésre, rögvest repülhet újra tovább. A tesztek során már jól teljesített ez a megoldás, az első nyilvános demonstrációra Los Angelesben a CES 2016-on kerül sor jövőre.
 
 
Az Intelligent Energy nem csak a drónokra gondolt, amikor a hidrogéncellákat kifejlesztette, mobiltelefonokba is szeretné és más elektromos eszközökben is viszontlátni a megoldását a jövőben. Egy átlagos okostelefon így nem 1 napig, hanem akár 1 hétig (használattól függőn) is működni tudna, az újratöltése pedig csak néhány percet venne igénybe  felhasználója életéből. Hasonlóképpen az okosórákban is lehetne alkalmazni a hidrogéncellákat, itt már hónapokra meg lehet hosszabbítani az élettartamát egy feltöltésnek. Az ára még ismeretlen, nyilvánvalóan a kereslet függvényében csökkenne majd fokozatosan.
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
brekker
2015. december 19. 13:33
Erre a hétre is megvan az újabb forradalmi akkumulátor cella.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!