A közös énekléstől az advent lényegéig

2015. december 09. 15:32

A családok ellehetetlenítése az, ami miatt nincs elég gyermek, nincsenek meg a megfelelő családi kötődések, ami miatt sok a divatos szóval mondott „szingli”. Interjú.

2015. december 09. 15:32
Hamar Dániel
Evangélikus.hu

Hagyománynak tekinthető, hogy adventben a Muzsikás együttes az ünnepkörnek megfelelő koncerteket ad. Miért tartják fontosnak, hogy az adventi üzenetet ilyen módon is hangsúlyozzák?

Európában, így hazánkban is a legnagyobb ünnep a karácsony, mégis az emberek gyakran el szoktak arról feledkezni, hogy valójában mit is ünneplünk. Ez nem az ajándékozás és a szeretet ünnepe, hanem a Megváltó születésének az ünnepe. Erre fel kell készülni, rá kell hangolódni. Nem a vásárokban egymás sarkának a taposása és az ajándékok habzsolása vezet el minket a karácsony ünnepéhez, hanem a készülődés! Mi úgy gondoljuk, ebben az időszakban az elcsendesedés, a magunkba fordulás nagyon fontos, ennek egyik eszköze a zene. Számomra ezt jelenti az advent.

Kodály Zoltán vagy Erdélyi Zsuzsanna kimagasló gyűjtései rávilágítanak arra, hogy elődeinknél nemcsak a mindennapi életből kiszakított időnek számított advent, hanem ennek megfelelően az énekkincs is igencsak gazdag volt...

Nagyon jellegzetes az a fajta kultúra, amit a paraszti életmód alakított ki. A kemény munka mellett nagyon komoly akarat és vágy volt bennük arra, hogy az ünnepeket valóban megünnepeljék. Ez tette számukra elviselhetővé azt az igen megfeszített munkát, mely évszázadokon keresztül jellemezte ezt a társadalmi réteget. Nem véletlen, hogy éppen itt alakultak ki azok a nemes és tiszta zenék, melyeket mi is csodálattal hallgatunk. Gyűjtők is, így mi is, de Bartók Béla is vagy bárki, aki ezeken a vidékeken járt, tisztelettel beszél és beszélt a hagyományokról, a zenéről, a táncról. Sok mindent érdemes a mai gondolkodásunkba átvenni ebből. Például, hogy a hétköznapok és az ünnepnapok között nagyon erős különbséget kell tenni, hiszen az ünnepnek lélektanilag is nagyon fontos szerepe van az ember életében. (...)

Az ünnephez hozzátartozik a családi együttlét, valamint a családi éneklés is…

Ma a közösségek felbomlásának, mondhatnám, hogy mesterséges felbomlasztásának idejét éljük.– Ma a közösségek felbomlásának, mondhatnám, hogy mesterséges felbomlasztásának idejét éljük. Amikor azt sugallja a »mainstream« média, hogy nem a közösség a fontos, hanem az egyén, azon belül is az önérvényesülés, akkor nemcsak a nemzetállamokat támadják, hanem a kis közösségeket és a családokat is. A családok ellehetetlenítése az, ami miatt nincs elég gyermek, nincsenek meg a megfelelő családi kötődések, ami miatt sok a divatos szóval mondott »szingli«. Lehet, hogy ők a munkájukban nagyon sikeresek, de az életük voltaképp kudarc, még ha nem is tudják. Egyre több a magáért élő, önző ember. Ebben a közegben nehéz elképzelni, hogy az énekek megszólalnak…. A másik fő probléma az énekoktatás visszaszorítása. A Kodály Zoltán által kifejlesztett oktatási rendszer bármennyire is bevált, nem alkalmazzák, sőt, úgy tesznek, mintha soha nem is lett volna Kodály-módszer. A kodályi iskolákban heti hét énekóra volt, és mindenkinek játszani, zenélni kellett, és kórusba is jártak a gyermekek. Az ottani diákok nemcsak egész életükre kapták meg ajándékként a zene szeretetét, hanem könnyebb volt minden más területen is sikereket elérniük, mert a képességeiket a zenén keresztül játékosan tudták fejleszteni. Ma már csak egy énekóra van hetente. Ez a két ok már elég arra, hogy ne legyen az, ami jó lenne, hogy leülnek a családok és együtt énekelnek… Ennek ellenére tudok olyan családokról, ahol ma is szokás a családi éneklés. Ők mintha az árral szemben úsznának. Az ilyen családokban megvalósul az, amiről Kodály oly sokszor írt: Az ember közösségi lényként igényli az összetartozás érzését, és ennek egyik legcsodálatosabb módja az együtt éneklés.”

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 83 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Fahrenheit 451
2016. február 02. 13:50
énekelni, táncolni, szórakoztató, egészséges, olcsó és ahogy ádventben, máskor is hasznos közösségépítő tevékenység, de nehezen pótolja a családot, amelynek alapításáért, megélhetéshez, gyerekvállaláshoz, külföldre mennek a fiatalok.
Sulammit
2015. december 27. 15:21
Köszönöm szépen! :) Még bónuszt is kaptam? :)
Sulammit
2015. december 22. 12:04
Más téma. http://www.palferi.hu/hanganyagok/vasrnapi-beszdek-2015-2016 Ha meghallgatnád Pál Feri atya előadásait, vagy a vasárnapi prédikációit, talán a kérdéseidre is választ kapnál. Mindenesetre előrébb tartanánk a beszélgetéseinkben.
Sulammit
2015. december 22. 11:51
Gyümölcsöt olvasol. Tehát a megnevezése spekuláció. Semmi nem múlik rajta, mert nem ez a lényeg. Sem Isten, sem a szerző helyett nem fogalmazok. Pont ezért szóltam neked, hogy ne mondj olyat, ami nincs benne a Bibliában. Vagyis, hogy TE, NE fogalmazz Isten helyett. Meg kell nézni, hogy milyen gyümölcsök szerepelnek a Bibliában. Meg kell nézni Izrael akkori éghajlatát, földrajzát és domborzatát. Bibliai növények. Van, volt ilyen műsor régebben, vasárnap a vallásos műsor időben. Egy professzor beszélt róla. Úgy emlékszem, hogy alma is termett Izraelben, de nem olyan mennyiségben, mint a többi gyümölcs. http://members.iif.hu/visontay/ponticulus/rovatok/hidverok/suranyi_biblia.html Hf. Járj utána, hogyan került a köztudatba, az alma. Zsidó forrásokat is keress!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!