Sületlen ragok, nevek, helyek

2015. december 25. 17:16

Bizonyíték. De mire? Bibliaolvasás hiányára, de a néphagyomány erejére is. Amivel azonban az a gond, hogy Isten nem a néphagyományt, hanem a Bibliát adta!

2015. december 25. 17:16
Kutasiné Molnár Boglárka
reposzt

„A karácsonyi versek egy része szintén olyan, amiben itt-ott van egy kis tévedés vagy tévtanítás. Megöröködnek, észrevétlenné teszi őket a megszokás. Sőt, már bizonyítékká válnak. Egyik vasárnap délutáni próbánkon, amikor a szentesti színdarabot próbáltuk, jóindulattal igazgatták és figyelmeztették egymást a szereplők. Csakhogy már sokadszor hallottam fél füllel, hogy a gyerekektől, hogy a három királyok így, a három királyok úgy. Megálltam, és kijavítottam őket. Tudták, mert tanultuk hittanórán, és a színdarabban is 4 bölcs volt. (Direkt nem válogatok három gyereket erre a szerepre, és véletlen sem kaphatnak koronát. Ám míg velem hetente kétszer találkozik, egy hittanon és egy istentiszteleten, addig öt napon át az iskolai karácsonyi próbákon hallja a három királyokat.) Alig hogy helyrebillentettük kobakjukban a dolgok, a próbán résztvevő anyukák gyermekeik védelmére keltek József Attila versének nyomán. Talán még Koncz Zsuzsa hangja is ott csengett a fülükben. Sorolták a neveket, a szerecsen királyt külön is kiemelték.

Bizonyíték. De mire? Bibliaolvasás hiányára, de a néphagyomány erejére is. Amivel azonban az a gond, hogy Isten nem a néphagyományt, hanem a Bibliát adta! Az üdvösség terén nem jelentős a bölcsek contra három királyok vita, de még a kereszt formája sem, noha érdekes, hogy mindkettőt a néphagyomány homályosította el, elnyomva az eredeti bibliai sorokat és a bibliai kortörténetet. Az üdvösség útján azonban jelentős a Szentírás olvasása, mert istenismeretünknek nagy segítője és hitünknek megerősítője.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 128 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
brabant89
2017. április 15. 14:23
Bizonyíték persze erre sincs, de több korai feltételezés az Ószövetségben találja meg a magyarázatot, utalást, például Ézsajás azt írja egy helyen, hogy "És népek jönnek világosságodhoz, és királyok a néked feltámadt fényességhez." (60,3) Ez könnyen meglehet.
Sulammit
2017. április 15. 14:23
Akkor nem volt elütés. Így viszont ugyanolyan tévtanítást ültet el a gyerekekben, (4) mint, amikor királyokat tanulnak egy színdarabban, vagy versben és nem bölcseket.
korty
2017. április 15. 14:19
"Isten nem a néphagyományt, hanem a Bibliát adta" Ez jól hangzik, de nem így van. Jézus nem írt Bibliát, a Biblia nem az égből hullott mint a manna. Jézus elküldte a tanítványokat, az első püspököket, akik Jézus után több száz évvel összegezték az írásos emlékeket, ezt nevezzük Bibliának. Röviden: előbb volt a hagyomány, abból lett az írás. A hagyomány tehát (ma is) több mint az írás. Persze fontos, hogy hülyeségeket nem kell terjeszteni hagyomány címszó alatt: a tanárnő ebben beelőzte a háromkirályokat.
trendo
2017. március 28. 20:49
Méghogy elütés?! :))) Vedd elő a pakkit, és látni fogod, hogy bizony abban 4 (négy) király van! :)))
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!