Ondřej Neff: Sötétség

2015. december 05. 14:25

Rendkívül nyomasztó ez a regény, viszont a maga nemében zseniális: groteszk, mégis hiteles, túlzásai valójában nem is túlzások, és mindeközben kíméletlenül tárja fel az ostoba emberi kegyetlenség mélységeit.

2015. december 05. 14:25
Nánási Anita
Cinestar

Kaja, hatalom, kaja, szex, hatalom, kaja, kaja, hatalom. És még hatalom. Ösztönszerű, állatias és brutális tettek, melyeknek csak ennyi áll a középpontjában. Ez a valódi sötétség: nem az áram nélkül maradt csillárok és közúti lámpák, nem a tévék és számítógépek villódzó fényének hiánya. Az erősebb, a kegyetlenebb, a vérszomjasabb marad életben – a gyengék, a vajszívűek halálra ítéltettek. A legszörnyűbb az egészben pedig a hitelessége, az életíze: Neff az emberiségből sebészi pontossággal metszi ki a brutalitásból, ostobaságból és erőszakból összegyúrt, lázas nyúlványokat, és a maga véres valójában nyújtja elénk ezüsttálcán.

A szereplőink vegyes figurák: van köztük például velejéig romlott szemétláda, áldozatból átvedlett őrült gyilkos, a logika útját követő enyhén nárcisztikus karakter. Mindannyian a túlélést harcolnak, de amíg egyiküket legszívesebb a lehető legközelebbi fejezetben holtan látnánk, másnak szurkolunk, hogy sikerüljön végre kievickélni ebből a rémálomból.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!