Kerítés idebenn

2016. január 05. 08:06

A cél végső soron nem a szegénység – gyerek-, lakás-, energiaszegénység – csökkentése, hanem az, hogy az „öngondoskodó” rétegeket ösztönözzék több gyerek vállalására. Szülessen több gyerek, de „rendes helyre” érkezzenek.

2016. január 05. 08:06
Lakner Zoltán
Lakner Zoltán
Népszabadság

Érdemes megjegyezni, bármilyen impozáns a harmadik gyerek kiemelt támogatása a programban, ma elsősorban az a kérdés, hogy a szülők hány éves korukban vállalják az első gyereküket, és hogy ­lesz-e második. Ésszerűbb és ösztönzőbb lenne tehát a kiegyenlítettebb támogatás a gyerekszámot illetően.

A cél végső soron nem a szegénység – gyerek-, lakás-, energiaszegénység – csökkentése, hanem az, hogy az »öngondoskodó« rétegeket ösztönözzék több gyerek vállalására. Szülessen több gyerek, de »rendes helyre« érkezzenek.

A KSH friss adatai szerint ma a felső tíz százalék több pénzhez jut az újraelosztásból, mint az alsó harminc százalék összesen. »Akik többet dolgoznak, többet keresnek«, szólt öt évvel ezelőtt az egykulcsos adó bevezetésének kormányzati indoklása. Ők, az »érdemesek«, kedvezőbb adókulcsot, magasabb adókedvezményt, s most jelentősebb lakástámogatást kapnak. A többieknek kevesebb alanyi jogú ellátás, csökkentett segély és sokkal több hatósági kontroll jut.

Egy olyan országban, ahol mindenki kevesli, amije van, ahol az államtól a hierarchiában elfoglalt pozíciótól függően szívják le a forrásokat – tehát aki magasabban van, annak több juthat –, s ahol az egyenlőséget inkább értelmezik az irigység, mint a szolidaritás felől, az »érdemességre« építő politikának jócskán akadnak hívei.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 95 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
szervető
2016. január 05. 15:13
Az öngondoskodás mit fed? Aki ilyen, az képes masok olcsóbb munkaereje nélkül másoknál több penzt keresni? A haszonbol meg vasarol embereket, akikre előbb-utóbb csak ezüksege lesz, ha majd tisztaba kell tenni? Azok meg elmennek, mert muszaly nekik...így jar, aki nem öngondoskodó...egyes elvetemültek tetezve a bajt meg gyereket is vállalnak...:-)
BőröndÖdön
2016. január 05. 14:31
Minden szava igaz.
1234
2016. január 05. 13:12
Megint egy idióta debil hadovál baromságokat. Milyen idiót barom akarná, hogy a szegények még szegényebbek legyenek azért, mert még több gyerekük van??? EZ rasszizmus, rosszakarat, azonnal emberjogisan meg kell lincselni az a barom buta lakner idiótát! Szinte csak idóta buta seggfejek írnak a liberálbolsevik szennylapokba, már lassan a cinikus magyargyűlölő gonoszok is elfogynak és csak gyenge-tehetségű idióták firkálnak.
Gullwing
2016. január 05. 12:47
Furcsa egy olyan figurától a gyerekvállalásról hallani aki saját neméhez vonzódik. Hát ilyen időket élünk.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!