Hétmérföldes csizma

2016. január 04. 04:35

A Fidesz-kormány kultúrpolitikája hosszú évek óta változatlan, ez volt igaz 2015-re is. Központi eleme az első Orbán-kormány megalakulása óta ugyanaz, nem győzöm elégszer ismételni: merjünk nagyok lenni.

2016. január 04. 04:35
Pion István
MNO
„Merjünk hatalmas látványberuházásokat vezényelni, merjünk mamutszervezeteket létrehozni, merjünk hétmérföldes csizmával elindulni az előttünk álló úton. Na de milyen út áll előttünk? Ha ugyanezt a logikát folytatjuk, akkor egyértelműen nagy, amelyet igyekszünk még nagyobb lépésekkel megtenni. Azonban, hívnám fel olvasóink figyelmét, bátorság kell a kicsiséghez is, ahogy ahhoz is, hogy belássuk, miközben ilyen hatalmasakat álmodunk, aközben konkrétan átlépünk a kicsiken, azokon, akik meghatározzák nem csupán Magyarország kultúráját, de annak egészét is: az embereken. A kicsiség tehát ebből a kulturális filozófiának korántsem nevezhető megalomániából nagyon is hiányzik.

Persze akadnak ellenpéldák, mint a könnyűzenére szánt Cseh Tamás-program, vagy a népzenére szánt Halmos Béla-program. De a habok közül rögtön felveti a fejét a kapitális harcsa, ami éppen bekebelezi a kis keszeget: 2015-ben a Magyar Művészeti Akadémia elfoglalta a Nemzeti Kulturális Alap egyharmadát, az egész magyar művészeti élet tiltakozása ellenére. Mindezt a kultúráért felelős államtitkár, Hoppál Péter még megfejelte némi cinizmussal is, ugyanis meghívta a szervezeteket egyeztetésre, de közölte, hogy az egyeztetés után sem fognak változtatni semmin. Nem is tették, a lex Fekete néven emlegetett NKA-törvény módosítása úgy ment át az Országgyűlésen, mint tavaszi bikailletlenség a legelőn.”
 
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2016. március 16. 15:52
Szegény magyar emberek! Miközben otthon vergődnek a nulla körüli inflációban növekvő reálbérrel, reálnyugdíjjal, tetézi e csapásokat, hogy Simicska hirdetőoszlopait lebontják, földjeit árverezik, pártja a Jobbig elveszti tömegtámogatottságát, az ellenzéki aláírásgyűjtések beszartak, és még ez a hír is! Szörnyű az élet ebben az országban!
Fer70
2016. február 29. 07:07
"Merjünk Lallik lenni" - (s)Pion úr, ez önnek sikerült! Gratula!!!
mákgubó negyedszer
2016. január 14. 16:06
Neked nem nyalinkés nyugger, eltart a melós tömeg.
Ellensúly
2016. január 14. 15:50
Barátom, mindennek az alja az, aki Sorostól vagy ki tudja, honnan származó pénzből, ilyen-olyan alapítványokon vagy pártokon keresztül bérkommentelésért kapja a csekélyke fizetését azért a munkáért, hogy éket verjen a jobboldalba, és egy Bolgár György-színvonalú, gyalázkodó, hazug kommentet több tucat helyre bemásoljon. Te a Stier Gábor, Lovas István, Torba Tamás, Tóth Gy. László, Csath Magdolna fémjelezte jobboldali körnek a cipőtalpáig sem érsz fel.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!