Liberalizmusvita Magyarországon

2016. január 25. 21:53

Ha a főáram tehetetlensége, elbizonytalanodása miatt elbukik a liberális demokrácia és annak értékrendje, az nemcsak a liberális felfogású emberek, hanem az egész civilizált nyugati világ tragédiája lesz.

2016. január 25. 21:53
Szent-Iványi István
Magyar Nemzet

„A liberális demokrácia és annak metaideológiája már egy évszázada folyamatos ostrom alatt áll. A múlt század első felében két veszedelmes vetélytársa akadt a fasizmus és a kommunizmus képében. Ezek a totalitárius ideológiák nemcsak a liberális demokrácia politikai rendszerét támadták, hanem annak értékrendjét, látásmódját, közfelfogását is. A liberális demokráciák fél évszázados élethalálharcot folytattak a totalitárius kihívókkal szemben, míg végül legyőzték azokat. A győzelemért azonban nagy árat fizettek: ahogy eltűnt a liberális demokráciát és értékrendet fenyegető halálos veszedelem, hamarosan belülről gyengült meg a rendszer. Kiderült, hogy legitimációját nem kis részben kívülről szerezte: ahogy a közvetlen fenyegetés elmúlt, a rendszer belső szilárdsága is erodálódott.

Most megint vannak veszélyes kihívók a láthatáron. Komoly külső (ám egyes országokban már belső) fenyegetésként a kilencvenes évek második felében megjelent és azóta folyamatos terjeszkedésben van az iszlám integrizmus, valamint annak legszélsőségesebb formája, az iszlámalapú terrorizmus. Ettől függetlenül ugyan, de most már ebből is erőt merítve hódított Európán belül a főáramot elutasító populizmus, antiestablishment, szélsőséges politizálás. Bár ezek egymásnak is ellenfelei, ugyanakkor egy bizarr koalíciót is alkotnak. Mindkét kihívó az emberek félelmére és frusztrációjára alapoz. Minél nagyobb félelmet tudnak kelteni az iszlám fundamentalisták Európában, annál könnyebb dolguk van az itteni szélsőségeseknek. Ha pedig a populisták előretörnek, az növeli a kitaszítottságot vagy annak érzetét a muszlim lakosságban, és közvetve növeli a fundamentalizmus táborát és erősíti a szembenállást. Ördögi kör ez, amit csak a főáramú politikai erők stratégiai összefogása törhet meg: ha nem tudnak biztonságot és reményt nyújtani az állampolgároknak, akkor egyik részük a populisták, másik részük a fundamentalisták karjaiba menekül, és Európa újból a második világháborút megelőző évekre jellemző káoszba zuhanhat.

Ha a főáram tehetetlensége, elbizonytalanodása miatt elbukik a liberális demokrácia és annak értékrendje, az nemcsak a liberális felfogású emberek, hanem az egész civilizált nyugati világ tragédiája lesz.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 139 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Karbantartó9
2016. január 27. 06:48
Liberális demokrácia=fasiszta diktatúra! Gondolatrendőrség, nemzetellenesség, a semmi imádata, a nihil a fő cél.
Onurisz
2016. január 26. 19:55
Elméleti szinten nagyon egyszerű a megoldás. Egyelőre még Európában az európaiak vannak többségben. El tudják zavarni maguk közül, Európából a muszlim fundamentalistákat, illetve meg tudják akadályozni, hogy bejöjjenek. Ha minden fundamentalista nézetet hirdető muszlim és bűnelkövető muszlim lapátra kerül, akkor nem növekszik a "populisták" tábora Európában, nem “fenyegeti” a "liberális demokráciát", s nem kell félnie és fundamentalistává válnia a muszlim lakosságnak, - s nem uralkodik el a káosz. Tehát nem kell halogatni, hanem el kell kezdeni a muszlim fundamentalizmus elleni harcot most azonnal a "liberális demokrácia" védelmében. Mi akadályozza meg, hogy az uszító prédikátorokat, a gyújtogatókat, verekedőket, fenyegetőzőket, nőkkel erőszakoskodókat, saríát követelőket, terroristáknak pénzt utalókat, interneten szélsőséges nézeteket propagálókat rövid úton kitoloncoljuk Európából??? Önvédelemből. A szabadságunk, életmódunk, biztonságunk, egyéni és közösségi jogaink védelmében. Ha ezt egy olyan felfogás akadályozza, amely szerint a fundamentalista, terrorista nézeteket képviselőknek is joguk van a szólásszabadsághoz és nézeteik terjesztéséhez, mi másnak tekinthető ez a felfogás, mint önfelszámoló szélsőséges liberalizmusnak, akármilyen politikai öndefiníció alapján hirdessék is? Ezt a szélsőséges liberalizmust kell felváltani a fundamentalista nézetek szabadságát korlátozó liberalizmussal. Mi akadályozza ezt, miután felismertük az iszlám fundamentalizmus veszélyét? Ezzel a liberalizmussal a "populistának" csúfolt politikai irányzatok - a "liberális demokrácia" jogi keretei közötti választási verseny fenntartása mellett - szövetségre tudnak lépni, s nincs többé semmilyen veszély. Azok a muszlimok pedig, akik magukévá teszik a fundamentalizmus elutasítását. szabadon élhetnek köztünk. Még a "multikultit" sem kell beáldozni. Teljesen mindegy, hogy hatvannyolcas baloldaliságnak vagy liberalizmusnak nevezzük azt a szellemi perverzitást, amely szabadságot biztosít a saját felszámolására törekvőknek, (sőt egyenesen szereti és védelmezi ezeket a nézeteket képviselő embereket, mert hátrányos helyzetűeknek tartja őket). Azt azért tegyük világossá, hogy önmagukat többnyire liberálisnak szokták nevezni, ezért nevezik őket így az ellenfeleik is. Értjük, hogy Szent-Iványi István védelmezi a liberalizmus hagyományos értelmezését, csak beszéljünk végre világosan a problémáról. Mint a liberális Julien Benda a nácizmus legyőzése után.
Box Hill
2016. január 26. 19:09
Ha valahol a liberalizmust rosszul csinálják (mint most Merkel), akkor a liberalizmus hitelét veszti. Törvényszerűen jön helyette más rendszer. De ezért nem az a rendszer a hibás, ami jön, hanem az, ami megy.
pkarcsi
2016. január 26. 17:21
Látod István ez az igazi liberális métely,ahogy elgondolod,hogy csak a liberálisok,mert különben vége van országnak,eu-nak.Csak a vak nem látja,hogy ti hozztátok létre a haza ellenességet,egyházellenességet,buzik és narkosok mindenek feletti fogalmát,mindent ami rombolja az emberi tisztességet,hazaszeretetet,mindent ami a nagy tisztességestöbbségnek jó.Nagy liberalizmusában mi lett amerikából.?Világcsendőr,félvilágot lebombázó,mindenkit kiszipolyozó,gátlástalan,undoritó nemzet,aki saját állampolgárait is gyilkolja.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!