Django elszabadult: 100 millió dollárra perlik Tarantinot

2016. január 10. 18:21

Két forgatókönyvíró azt állítja: Tarantino több karaktert és jelenetet is az ő forgatókönyvükből vett át a Django elszabadul című filmjéhez, amelyért Tarantino a „legjobb eredeti forgatókönyvnek” járó Oscart is átvehette.

2016. január 10. 18:21
Takó Sándor
Szerzői jog a XXI. században

„Hiába kapott rendkívül jó kritikákat Tarantino legújabb, 2015 december végén bemutatott »Az aljas nyolcas« (angolul: The Hateful Eight) című filmje, a kultrendezőnek nincsen ideje kiélvezni a sikert. Két forgatókönyvíró, Oscar Colvin Jr. és fia, Torrance J. Colvin, a Washingtoni Szövetségi Bírósághoz benyújtott keresetlevelükben ugyanis azt állítják: Tarantino több karaktert és jelenetet is az ő, Freedom című forgatókönyvükből vett át jogosulatlanul 2012-es, Django elszabadul című filmjéhez, amelyért Tarantino később a »legjobb eredeti forgatókönyvnek« járó Oscar díjat is átvehette. (...)

Colvinék keresetükben, melyben Tarantino mellett a filmelőállító és a forgalmazó, a Weinstein Company és a Columbia Pictures is megjelenik az alperesi oldalon, a film 425 millió dolláros bevételére való tekintettel több, mint 100 millió dolláros anyagi kártérítést követelnek.


Ahhoz, hogy Colvinék keresetének helyt adjon a bíróság, a felpereseknek egy rendkívül komplex bizonyítási eljáráson keresztül kell bebizonyítaniuk, hogy Tarantino hozzáférhetett az alkotásukhoz, s azt, hogy a két forgatókönyv »lényegében hasonló« (substantially similar).

Tovább bonyolíthatja azonban a szerzői jogi bizonyítást, ha az alperesek egy úgynevezett Felhasználási Záradékot (Submission Release Form) írattak alá a szerzőkkel. Az Egyesült Államokban a forgatókönyvek kézhezvétele előtt ugyanis előszeretettel íratnak elő olyan záradékot a nagy stúdiók, amelyben az alkotókat arra kényszerítik, hogy kizárják saját jogérvényesítési jogukat arra az esetre, ha a stúdiók olyan filmet készítenének, amelyek története vagy egyes karakterei hasonlóságot mutatnak az általuk írt forgatókönyvvel.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tango47
2020. február 29. 21:46
Konzultálhatnának a hibbanttal. Ő megúszta a plágiumát.
atila68
2016. január 13. 14:11
Ezt Tarantino talán még vászonra is tudná vinni. Te balfax.
atila68
2016. január 13. 14:10
OFF Árpa Attila az Argót szinte kizárólag más filmekből vett ötletekből ollózta. Nem leszarod mikor szénné röhögöd magad közben?
egysegelem
2016. január 13. 14:07
Ez mindig nehez ugy, meg akkor ha valaki nem szandekosan teszi, de mondjuk osszeolvasott eleteben tobbszaz konyvet, forgatkonyvet stb, ohatatlanul a sajat gondolatait ez befolyasolja es bizony nagyon konnyen lehet, hogy hasonlitani fognak a szereplok vagy a helyzetek arra, amit olvasott. Ez a legnagyobb joszandek mellett is elkerulhetetlen. Ahhoz, hogy az ilyen per megalljon az en szememben kell a szandekossagot is igazolni vagy a hasonlosagnak szinte szo szerintinek kell lennie. Onmagaban az, hogy egy karakter/helyzet hasonlit egy masikra az semmi.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!