Orbán és Kövér pávatánca a katonai tábortűz körül

2016. január 18. 16:11

Orbánék jól bevált módszert választottak arra, hogy érzékeltessék a lakossággal: ők radikálisabb módszereket is választanának a magyar emberek védelmére. Az Orbán-rezsim kimondva és kimondatlanul is felelevenít olyan hagyományokat, melyek az 1990 előtti állampárt örökségei.

2016. január 18. 16:11
Trombitás Alfréd
Szegedi Kattintós

„Emlékeznek-e még Simicska Lajos kínosan hatástalannak bizonyuló atombombájára? (...) A katonaélet ezúttal sem nosztalgiából került terítékre, hanem mert Kövér László házelnök (kihasználva, hogy az Országgyűlés hosszú, jól megérdemelt szabadságát tölti) szinte naponta ad interjút a barátinak tartott médiáknak, és szükségét érzi annak, hogy minden egyes megszólalásával borzolja az ellenzéki (és olykor a kormánypárti) szavazók idegeit. Az Új Néplapnak adott interjújában katasztrofális hibának nevezte a kötelező sorkatonai szolgálat 2004-es eltörlését. Azon kívül, hogy Simicskó István honvédelemért felelős miniszter már pedzegette a témát még semmi indoka és előjele nem volt ennek a problémafelvetésnek, de Kövér most megint mondani akart valami ütőset.

Mielőtt úgy gondolnánk, hogy egyeztetések nélkül, kvázi kaotikusan történnek a dolgok a kormány háza táján, szögezzük le, hogy a pávatánc eklatáns példája rajzolódott ki előttünk, amikor gyorsan reagált a miniszterelnök egykor kollégiumi lakótársa felvetésére. Orbán leszögezte, hogy nincs napirenden a sorkatonaság felújítása Magyarországon. Igaz, hogy Kövér sem lát reális esélyt erre, hiszen felgyorsulna a fiatalok kivándorlása külföldre, de ahogy mondani szokás kis hazánkban: igény az volna rá. Lényegében Orbán játszotta ebben a történetben a jó zsarut, pedig Kövér pendítette meg a rendpárti szavazók igényeit. (...)

Orbánék jól bevált módszert választottak arra, hogy érzékeltessék a lakossággal: ők radikálisabb módszereket is választanának a »magyar emberek védelmére«, de a nemzetközi viszonyok nem teszik lehetővé, hogy a legszélsőségesebb eszközök bevetését megvalósítsák. Körülbelül olyan pávatánc bontakozik ki a szemünk előtt, mint amilyet a halálbüntetés meglebegtetésekor »élvezhettünk«. Orbán egy darabig azt szajkózta, hogy ő személy szerint örülne a halálbüntetés visszaállításának, de egyelőre nincs napirenden a kérdés. Ezt a bűvésztrükköt ismétlik most meg két szereplővel: jó lenne ismét a sorkatonaság, de sajnos egyelőre ez megvalósíthatatlan.

A sorkatonaság és a halálbüntetés ügye egyébként annyiban is kötődik egymáshoz, hogy mindkettő a szocializmusból örökölt hagyomány volt, így visszasírásuk gesztus olyan választók felé, akik nosztalgiával emlékeznek az állampártra attól függetlenül, hogy most a Fideszre vagy az MSZP-re, esetleg a Jobbikra adnák a voksukat. Az Orbán-rezsim kimondva és kimondatlanul is felelevenít olyan hagyományokat, melyek az 1990 előtti állampárt örökségei, így manapság már a magánéletbe is olyan állami eszközökkel igyekszik behatolni, melyeket korábban csak a rendszerváltás előtti időszakhoz tudtunk kötni. Gondoljunk bele, milyen erős az állami befolyás az oktatás, a nők társadalmi szerepe vagy a népesedés területén, ahogy az állam igyekszik azt is megmondani, hogy vasárnap illik-e boltba mennünk, vagy sem.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 49 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
trendo
2016. január 19. 08:22
A Kövér Laca által bedobott gumicsont megtette hatását, mint a fékezett habzású mosópor. Aztán megjött a Főnök, és megmondta a tuttit; csak egy kis militarista nosztalgiázás volt az egész (Jól csináltad, Lacikám!), dehát az EU, ugye, úgysem engedné... Felkészül: Lázár, Rogán...
Dénia
2016. január 19. 05:59
." Az Orbán-rezsim kimondva és kimondatlanul is felelevenít olyan hagyományokat, melyek az 1990 előtti állampárt örökségei." Ti tényleg ennyire buták vagytok, vagy az embereket nézitek ennyire butának? Mindenki tudja, hogy a sorkatonaság az nem szocialista specialitás. Nyugaton is ugyanúgy sorkatonaság volt a hidegháború alatt. Ezen kívül megmondták, hogy nem akarják bevezetni, idióták.
*ufó*
2016. január 19. 00:07
Asszem, itt rendben vagyunk. /Bárcsak úgy lenne, ahogy a Finkelstein metszett faszát szopó fidesznyikek ugatják, hogy leütésenként 1000 dollárt vagy legalább norvég alapítványos vidáman működő :-) pénzet kapok./ De nem vagyok oly szerencsés, mint a G. Fodor Gábor, aki csak annyit ír: Ússz, és a fidesznyik bábuk haptákban állnak. Annyit is érnek. Mindegy, ütjük a migrókat, ahogy lehet, mind, a 6-7-8 darabot, aki ide jönne, ahogy a nemlétező csak a Bayer Zsolt által vizionált polgárháborúba belefér. Beszari puhány szarok vezetik országunk. "Hunting Humans" The Misfits https://www.youtube.com/watch?v=_wqCmJ2zCA4
békalepcse
2016. január 19. 00:03
Ez a kattintós ápolt felelevenít olyan dolgokat, amit a doktor bácsi helytelenített az elmemeggyógyintézetben. Minek zárták be a lipótot nem tudom. Ezek ott boldogok voltak, most meg naponta istápolhatjuk magunk őket hogy nem is vagy te annyira hülye, csak ne kezdj hisztizni ha lehet... A katonai szolgálat kell! Alapkiképzés és éves kiosztásban tartalékos szolgálat. Azonnali mozgósíthatóságért fegyver otthon és az alapfelszerelés. Húsz évvel ezelőtt a Balatonon horgásztam egy svájcba szakadt öreg cimbivel. Mondta, nagyon megkedvelt és mivel már megkapta az obsitot és a fegyverét szinte ingyen neki adta az állam, szívesen nekem adja... Kértem, még csak véletlen se gondoljon ilyet, mert nálunk ez sok sok év börtönt jelent. Csodálkozott is igencsak, mert náluk épkézláb férfiembernek természetszerűleg van fegyvere. A liberalizmus vívmánya, megvédeni se védhetjük meg magunkat, még ha akarnánk se! Pedig a világ egy újabb rendelt világégés kapujában van, félek késő lesz cselekedni, ha nyakunkon a vész. Svájc már gőzerővel készül, pedig náluk mindenkinél otthon van kötelezőleg a fegyver a honvédelemre. Nálunk meg az egeret kattintgatják liberális közveszélyes őrültek az ésszerű honvédelem ellen.... Csakmazt nem tudom, hogyan fog állni a szájacskája, amikor egy agysebész éber agyműtétet végez rajta és a nyakánál kezdi...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!