Az a jó, ha rugalmas a nemzeti öntudat

2016. február 02. 10:20

Igaz, az öntudatra ébredéssel, az érzelmi intelligencia fejlesztésével az emberek manipulálhatósága csökken. Annak idején az urak sem örültek, mikor a jobbágyok megtanultak írni. Interjú.

2016. február 02. 10:20
Csernus Imre
Magyar Nemzet

– Sírva vigadás nincs?

– Nincs. Amikor elmentünk a lányokkal ünnepelni, láttam a szerbek arcán, hogy őszintén örülnek a sikerüknek (a férficsapat Európa-bajnok lett). Ez a nagy különbség. Tudták, hogy ekkora teljesítmény mögött mekkora munka van. Hogy a magyarok is örültek, természetes, mert hát nyert a csapat, ami kifejezetten jót tesz a nemzeti öntudatnak.

– Jó, ha erős a nemzeti öntudat?

– Az a jó, ha rugalmas. Így lehet villámgyorsan reagálni, ami sikerélményt eredményez és erőssé teszi az öntudatot. Váratlan szituációkban a merev öntudat recscsen. Olyan, mint az acél meg az öntött vas. Ha az öntött vasra hirtelen ráengedünk valamit, törni fog. A törés kudarc és rengeteg feszültség. Az acél hajlik. A személyiséget csak úgy lehet acélossá tenni, ha érzelmi szempontból is meg van csiszolva. Rációból jók vagyunk, van sok Nobel-díjasunk, de hogy képesek legyünk mosolyogni és az életet élvezni, azt nem tudjuk.

– Megtanítható ez egy egész társadalomnak?

– A mindenkori politikai hatalomnak kéne eldöntenie, hogy a mentálhigiénét már óvodáskortól tanítsa. Ha a gyerekek tudnák, hogy az emberi élet azt jelenti, hogy bármiről nyugodtan tudjunk beszélni, más lenne a helyzet. Kialakulna az öntisztelet és rugalmasság. Igaz, az öntudatra ébredéssel, az érzelmi intelligencia fejlesztésével az emberek manipulálhatósága csökken. Annak idején az urak sem örültek, mikor a jobbágyok megtanultak írni.

– Tehát az érzelmi intelligencia fejlesztése egyetlen politikai erőnek sem fog az érdekében állni.

– Nem, de mindig kialakulhatnak alulról jövő kezdeményezések. Egyre több ember ismeri fel, hogy ha racionális szempontból fejleszti magát, az nem fogja meghozni a belső békéjét, csak tüneti kezelést eredményez. A racionalitást tekintve egyébként is túl vagyunk biztosítva, rengeteg törvényt és szabályt hozunk. A felelősséget meg hárítjuk, nehogy valami történjen, ami a köreinket bántja. Nehogy nekünk kelljen döntést hozni, inkább sok embertől megkérdezzük. Ezért van az, hogy bizonyos sportokban, kulcsfontosságú helyzetekben, a döntőknél rendre elbukunk. Ez a felelősségtől való menekülés. Félnek a játékosok, hogy mit fog szólni a társadalom, ha másképpen suhintják meg a labdát. Na, erre hívtam fel a lányok figyelmét.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
OberEnnsinnen
2016. február 02. 14:33
Lehetünk rugalmasak, ami szerintem is elsőrendű érdekünk. Talán csak annyi kell, hogy ne hagyjuk, hogy elrontsák a kedvünket. Kik? 1. a Búsongók, hogy "velünk mindig kib...sznak", 2. a belvárosi rettegve - az utóbbi időben inkább támadva - megmondók, akiknek mindenre van felelősük: a magyarok. Nem kellene foglalkozni velük, mintha nem is léteznének, esetleg a szemükbe röhögni. Így "likvidálni" - megszüntetni, lezárni - őket. Különben: Csernusnak teret kellene adni egy normális lapban, heti akár csak pár soros szösszeneteihez. Az, hogy a magánélete nem fenékig tejfel: minden vásár kettőn múlik, és "senki sem próféta..."
paraklétosz
2016. február 02. 11:33
"A mindenkori politikai hatalom" no, meg a rossz rencerek! Azok a hibásak, az a kettő. Aha... Ahogy előttem Mutimi is megjegyezte. (Külhoni fiatalok / magyarországon élő fiatalok.)
kohntalan
2016. február 02. 11:33
A "magyar öntudat" akkor van rendben, ha nincs.
berzsian56
2016. február 02. 11:27
Kiváncsi lennék mennyire volt rugalmas ,amikor néhány héttel ezelőtt előbb a hátába,majd az oldalába vágta a kést az asszony. A bulvársajtó egy hétig ezen röhögött.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!