Bíróságok a demokráciák ellen

2016. február 14. 07:57

Nem az autoriter, nem az illiberális és félliberális, nem a hibrid vagy populista demokráciák, nem Magyarország és Lengyelország, hanem a demokrácia szent és sérthetetlen centrumai lesznek azok, amelyek hosszú távon felszámolják a demokrácia lényegét.

2016. február 14. 07:57
Fricz Tamás
Fricz Tamás
Magyar Idők

„A TTIP-nek, vagyis az Egyesült Államok és az Európai Unió között megkötendő transzatlanti kereskedelmi és beruházási partnerségnek egy »nagyon szerény« tétje van. Pusztán csak annyi, hogy ha a jelenlegi elképzelések között jön létre, akkor az a nemzetállamok szuverenitásának a végét jelentheti. Másképpen fogalmazva: a TTIP a globális piac győzelme lenne a közjót képviselő állam felett. A neoliberális gazdaságfilozófia győzelme a keynesiánus alapú jóléti állam koncepciója felett.

Mi ennek az oka? Az, hogy a szinte teljesen titokban készülő szerződéstervezet szerint olyan választott különbíróságokat hoznának létre (befektetési bíróságok néven), amelyeknél a globális multicégek beperelhetnék a nemzetállamokat, ha utóbbiak sértenék az üzleti, magyarul profitérdekeiket. Vagyis a multik akkor perelhetnének be a kormányokat, ha szerintük azok olyan nemzeti szabályokat vezetnek be, amelyek a multik szerint számukra káros következménnyel járhatnak.

Mi ennek a jelentősége? Az, hogy olyan bíróságok jelennének meg a politikai térképen, amelyek az államok felett állnának, s lényegüket illetően egy szintre hoznák a piaci szereplők, a vállalatok érdekeit a nemzetállamok érdekeivel és értékeivel. Ennek politológiai jelentősége elképzelhetetlenül nagy: a globális piac szereplői, a multi- és óriáscégek, illetve az ezek mögött álló szervezett magánhatalom nemcsak informálisan és rejtetten, hanem most már jogilag is elismerten egyenrangúvá válna az állammal. Ennél azonban többről is van szó: a globális piac az állandó feljelentésekkel, pereskedéssel a nemzeti kormányokat tartósan megfoszthatná az önálló gazdasági döntéshozatal lehetőségétől. (...)

De sokan azt sem veszik észre, hogy a TTIP szellemisége lényegében véve azt jelenti, hogy az Egyesült Államok és az Európai Unió együttes erővel vetne véget a modern kori demokráciának. Nem az autoriter, nem az illiberális és félliberális, nem a hibrid vagy populista demokráciák, nem Magyarország és Lengyelország, hanem a demokrácia szent és sérthetetlen centrumai lesznek azok, amelyek hosszú távon felszámolják a demokrácia lényegét – persze úgy, hogy a demokrácia formális látszatait fenntartanák.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 102 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zokni
2016. február 25. 02:36
"..." - idézi, írja. Túl hosszú, és minden bizonnyal elfogult. Bár ettől még igaza is lehet. Mindenesetre ahogy látom, itt az a nagy kérdés, hogy Szerző állítása ellenére a demokrácia a közösséget szolgálja-e avagy sem. Vagyis ha a nemzetnek (!) az érdeke az, hogy globális multinacionális vállalatok olcsóbb termékeit vegyék a tagjai, akkor azt kell érvényesíteni általa. A másik állításom az, hogy a tőke "globális". Magyarán, mindegy, hogy mi az eredeti nemzeti hovatartozása, akkor is a legjobb megtérülést keresi, bárhol is találja meg a világon. Ezt Szerző is tudja, hiszen még arról is lehet elképzelése, hogy barátai, akik immáron (röpke öt év alatt) "becsületes nemzeti vállalkozókká" váltak, milyen befektetési lehetőségeket keresnek külföldön. Mindenesetre amíg hatalmon vannak, addig a legjobb megtérülés itthon lehet. Hat év alatt nulláról milliárdok, ilyenhez sehol a világon nem jutnak - a legjobb drogos piacon sem. Nem véletlenül nyomatják Paksot annyira... Tehát NÁLUNK speciel arról van szó, hogy független, csak piaci eszközökkel operáló nemzetközi eredetű kínálatra van-e szükségünk, vagy pedig direkt tolvajló "nemzeti" vállalkozókéra, akik a drágább portékájukat kínálják nekünk. Hiszen a költségeiket nem csökkenti a nagy szériaszám, viszont növeli az extraprofitjuk. Vagyis amit Szerző állít, az jelenleg BIZTOS, hogy Magyarországra nem érvényes. Nekünk igenis az lenne a jobb, ha versenyben lenyomott árakat érvényesítenének velünk szemben, mint verseny nélküli monopolhelyzet által felemelteket. Még "nemzeti" szempontból is. Legfeljebb ráírják a tejre, hogy "magyar termék"...
Zokni
2016. február 25. 02:36
Itt fenn a válasz.
Berecskereki
2016. február 24. 19:03
Egy mondatban. Az integráció diktatúra, az együttműködés demokrácia. Másként. Az integráció birodalom építés, az együttműködés elismerése a felek szuverenitásának.
Harangláb
2016. február 24. 19:03
mákgubó figyelmét minden elkerüli, ami nem vesszen a zorbán...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!