Süllyedés ellen

2016. február 18. 08:33

Az unió súlyos válságban van, és ha süllyed a hajó, akkor az ember kidobálja a felesleges súlyt, még ha elvesztése fájdalmat okoz is.

2016. február 18. 08:33
Gergely Márton
Gergely Márton
Népszabadság

„Az unió súlyos válságban van, és ha süllyed a hajó, akkor az ember kidobálja a felesleges súlyt, még ha elvesztése fájdalmat okoz is. A menekülteket tömegesen ­befogadó nyugati országok lakossága túljutott tűréshatárán. Ezen a ponton nem érdekes, mennyi siránkozás és álszentség van a gazdag társadalmak rohamosan romló közérzetében, a helyzet ugyanis a radikális politikai erők malmára hajtja a vizet, és ez súlyosabb katasztrófával fenyeget, mint amivel jelenleg szembenézünk.

A süllyedő hajóban ezért csak azokat az elveket hagyhatjuk, amelyek nélkül elveszítjük önmagunkat. Segítsük hát erőnk szerint a közvetlen veszély elől menekülőket, és gondoskodjunk róla, hogy sem ők, sem a hozzájuk csapódó jobb életre vágyók ne haljanak bele az Európa felé tartó útba! A határt tehát nem Görögországtól északra kell meghúzni, hanem az Égei-tengeren való átkelést kell értelmetlenné tenni. A »török terv«ezt célozza: a görög partokra eljutó embereket Ankara visszafogadná. Az először a hollandok által felvetett javaslat lényege, hogy a kompok Kószról vagy Leszboszról visszavinnék az embereket oda, ahonnan indultak. Durva lépés, de míg Európa januárban a Kölnben (nagyrészt észak-afrikai bevándorlók, és nem menekültek által) elkövetett gyomorforgató molesztálások következményeit tárgyalta, rekordot döntött a görög partok előtt vízbe fulladó emberek száma.

Ha az átkelésnek nincs többé értelme, megszűnhet a tömeges orosz rulett a tengeren. Ehhez először is biztonságos országgá kell nyilvánítani Törökországot, és ezzel el is jutottunk oda, milyen értékeinket kell nekünk is kidobnunk a süllyedő hajóból. Erdogan országa ugyanis minden, csak nem biztonságos. A török államfő ezer fronton küzd, és semmitől sem riad vissza, hogy belső és külső erejét növelje. Ha ­Európa lehetővé teszi, hogy menedékre jogosultakat visszaszállítson Törökországba, biztosítania kell, hogy az Erdogannal szemben védelemre jogosult politikai üldözöttek ügyét egyéni elbírálásban részesítsék a hatóságok.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 34 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2016. március 14. 12:51
Nem az a megoldás! Maga csürhe mutatja mi vezérli. Mit kiabálnak? Merkel! Merkel! Azaz nem védelemre életesélyre van szükségük, hanem El Doradóra, Kánaánra, ahol munka nélkül Audin grasszálhatnak és még a nők is martalékok. Hát ennek kell cokit mondani, de Merkel utódjának!
lajkakutyus
2016. február 28. 13:56
Nagy a baj, ha már a Népszabadságnál is ott tartanak, ahol a józan jobboldal egy éve tartott. Mégha egy adag liberális hókuszpókkal leöntik is.
Akitlosz
2016. február 28. 13:55
A felesleges súlyok Görögország és Nagy-Britannia. Ezektől az országoktól kellene megszabadítani az EU-t, hogy valami minimális értelme is legyen.
Senye Péter
2016. február 28. 13:55
"... Égei-tengeren való átkelés ... " - a Törökország közelében levő szigetek annyira sem védhetők, mint a brit fennhatóság alatt levő csatorna szigetek Franciaország partjainál, amiknek a védelmét az angolok meg sem kísérelték a II. vh alatt. A törökök pénzben és politikában is az egekig srófolják a migránsok visszatartásának az árát. A szigetekre átjutók szárazföldi Görögországba szállítását le kell állítani és egy gyéren lakott szigeten kell összegyűjteni őket, ahogy az ausztrálok teszik. Biztonság kedvéért, a mégis tovább jutókat a bolgár és a macedón határon lehet feltartóztatni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!