Fasisztáknak nem csinálok filmet

2016. február 01. 13:07

Ha annyira átélném, hogy én vagyok III. Richárd, akkor hazafelé az utcán megölnék gyerekeket. Nem, az ember nem átéli, hogy milyen III. Richárd, hanem megmutatja, amennyire tudja. Interjú.

2016. február 01. 13:07
Kern András
Origo

Szóval a színészet csak technika? Egyszer hallottam, hogy Bajor Gizi is egy drámai jelenet hatásszünetében csak a páholyokban ülő nézőket számolgatta, ebből született a színpadi feszültség.


Gábor Miklós is azt mesélte, hogy a Hamlet-ban – amit fiatalon láttam, és az egész kamaszkorom annak az előadásnak a bűvöletében telt – a darab vége felé már csak arra gondolt, hogy Vass Éva (a felesége) vett-e sört. Nem úgy van ez az egész átélés... Ha annyira átélném, hogy én vagyok III. Richárd, akkor hazafelé az utcán megölnék gyerekeket. Nem, az ember nem átéli, hogy milyen III. Richárd, hanem megmutatja, amennyire tudja. És aztán annak örül, ha a néző átéli. Az írás és a próba közben talán megtalálja azokat a momentumokat, amiket átél, de aztán az bekerül a színész reflexzónájába.


A színészek azt is gyakran mondják, hogy a kamera mindent lát, előtte nem lehet hazudni.


Az is egy régi mondás, talán a tizenkilencedik századból származik, hogy »huncut az a színész, aki jobban játszik, mint ahogy bír«. Vagyis nem tudunk jobban játszani, mint ahogyan tudunk. Az csak a Robert De Nirónak megy, ezért kapja az Oscar-díjakat. Én így tudok. És ha ez nem elég jó, akkor sem tudok jobbat. Amúgy sem igazán eldönthető, mi a jó, és mi a nem jó - ez ízlés kérdése. A különféle zsűriknek meg az a dolga, hogy megítéljék. Elég nagy teher lehet nekik. A legegyszerűbb az lenne, ha csak annyit mondanának: »Ez nekem tetszett«. Esetleg azt még, hogy ezért vagy azért. De néha azt mondják: »Nem tudom. Csak.« (...)


A Gondolj rámban úgy jelennek meg a főhős zsidó gyökerei, mint egy amerikai filmben: teljes természetességgel. Pedig ez a mai Magyarországon korántsem magától értetődő, elég csak a Saul fia sikerét övező antiszemitizmust és holokauszttagadást nézni.


Ez azért van, mert ez a téma nekem természetes. De tetszik, amit mond, mert ha a filmem bármiben emlékeztet egy amerikai filmre, az jó, mert szerintem hosszú ideje ők tudnak a legjobban filmet készíteni. »Ők uralják a bulit«, én is folyton amerikai filmeket nézek.


De nem mondta senki, hogy az a mondat sokaknál kiverheti a biztosítékot, hogy »Jézus is zsidó volt«?


Miért, ez provokatív? Aki annak véli, ne nézze meg a filmet. Fasisztáknak nem csinálok filmet.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 60 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
írmag
2017. március 07. 20:52
Abban kell megnyilvánulni először itt Magyarhonban, hogy vallásos talmudos, vagy nemzeti, így nemzetközi zsidók vagytok, mindkét esetre érvényes magyar állampolgársággal. Átbújt a tű fokán a tetű, attól nem lesz emlős.
balbako_
2016. március 16. 15:51
Én meg nem nézek sem holokauszt sem egyéb zsidó témájú filmeket. Ennyi!.
atila68
2016. február 29. 07:15
"Saul fia sikerét övező antiszemitizmus és holokauszttagadás" W T F ???
tevevanegypupu
2016. február 28. 19:11
Gyárfás Dóra, csak tudná az ember, hogy mit akart kihozni ebből az interjúból..de a válaszokat olvasva azt hiszem Kern tudta..és nem ment bele.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!