Osztály, vigyázz!

2016. február 03. 13:18

Páratlan munka Irvine Welsh Ragasztó című regénye. Például azért, mert ennyire túlírt szöveggel fölöttébb ritkán randevúzunk.

2016. február 03. 13:18
Pető Péter
Pető Péter
NOL

„Elvégre nincs abban semmi különleges, hogy elbeszéli valaki négy barát évtizedeken át tartó kapcsolatát. Ráadásul a leosztásért sem adnak eredetiség-nagydíjat, amennyiben a kvartettből ketten sikeresek lesznek, az egyik DJ-ként, a másik bokszolóból lett üzletemberként fut be. Aztán persze van tragikus sorsú srác, aki előbb ártatlanul, majd joggal kerül börtönbe, s végül öngyilkosságba menekül, mielőtt a HIV vírus végezne vele. Ahogyan az ilyen sablonműben lennie kell, lesz a mini happy end is, hiszen a pitiá­ner bűnözővé vált köpcös, tudatmódosítótól tudatmódosítóig tántorgó Terry menedéket talál a barátok egyikénél. Akkor jött el neki megint a kezdés ideje.


Tálcán kínálja itt magát a konklúzió, hogy a Trainspotting szerzője mamutunalmat kreált, de a tálcáról mindig túl egyszerű elvenni, amit kínálnak, egyebek mellett ezért tartoznak a fogadások a világ legüresebb rendezvényei közé. És hát most is gondatlanság lenne az előkészített konklúzióért odakapni. Merthogy azok, akiknek az alsó középosztály, egyáltalán: a közbeszédből kiirtott osztály, a közösségek különleges miliőjének értése nélkülözhetetlen a világról szerzett tudáshoz, biztosan a kötethez ragadnak.” 
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Korrupt Kornél
2016. február 06. 10:28
a zanyját, de egy művelt faszi vagy!
Peter8811
2016. február 05. 21:02
Munkásosztály vigyázz, Jön Lalyos bácsi a panamalyi nyugdíjreformjával!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!