Ne féljetek!

2016. március 28. 11:25

Ezen a húsvéton különösen időszerű és indokolt II. János Pál pápa kétszavas üzenete: Ne féljetek! A szélsőséges iszlamisták által végrehajtott kegyetlen brüsszeli terrortámadásokat sokak szerint nem véletlenül, hanem tudatosan időzítették a nagyhétre.

2016. március 28. 11:25
Faggyas Sándor
Magyar Hírlap

„Tizenegy évvel ezelőtt is éppen március 27-re esett húsvétvasárnap. Tizenegy évvel ezelőtt az egész keresztény világ aggódva figyelte a híreket a súlyos beteg II. János Pál pápáról, akit 2005. április 2-án, az általa liturgikus nappá tett Isteni Irgalmasság vasárnapjának vigíliáján szólított magához az Úr, és két éve avatta szentté Ferenc pápa. A lengyel Karol Wojtyla 1978. októberi pápai székfoglaló szentmiséjében mondta el először legismertebb jelmondatává vált kétszavas üzenetét: Ne féljetek! Ezt a bátorító-vigasztaló felszólítást a következő nyáron megismételte Varsóban, kétmillió híve előtt – sokak szerint az a ragyogó júniusi nap volt a kommunizmus európai bukásához vezető út egyik legfontosabb mérföldköve. (Az első természetesen 1956. október 23-a volt Budapesten.)

Ezen a húsvéton különösen időszerű és indokolt ez a kétszavas üzenet: Ne féljetek! A szélsőséges iszlamisták által kedden Brüsszelben végrehajtott kegyetlen terrortámadásokat sokak szerint nem véletlenül, hanem nagyon is tudatosan időzítették a nagyhétre, amikor a több mint kétmilliárd lelket számláló keresztény nagycsalád a legnagyobb ünnepére, Jézus Krisztus kereszthalálára és feltámadására emlékezik. A céltudatos, szervezett terror fő célja legtöbbször – a jakobinusoktól a bolsevikokon, a nemzetiszocialistákon át a radikális anarchistákig és a veszett dzsihadistákig – nem csupán minél több élet kioltása, hanem még több ember megfélemlítése. Ezért joggal figyelmeztette Erdő Péter bíboros az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsának elnökeként a brüsszeli merényletek áldozatait és családtagjait: »A szenvedés óráiban felhívok mindenkit arra, hogy ne engedje eluralkodni magán a félelmet«. (...)

A hetven évig békében és nyugalomban élő Európa ma békétlen és nyugtalan – fél. Érthető, hiszen a 2004-es madridi és 2005-ös londoni robbantásos merényletek után 2015-ben végképp elveszett a béke és a biztonság kontinensünkön. Tavaly elindult a pénzéhes, aljas bűnszervezetek által megtervezett és irányított újkori illegális népvándorlás Ázsiából és Afrikából, és a minden határon átgázoló, jobb életre vágyó, milliós emberáradattal együtt beszivárogtak az európai nagyvárosokba az életünkre törő fanatikus iszlamisták is. A 2015. november 13-i párizsi fekete péntekkel új korszak kezdődött az európai történelemben: az Iszlám Állam terrorszervezet által profi módon megtervezett és kíméletlenül végrehajtott, összehangolt merényletsorozattal az iszlám és a Nyugat közötti, több évtizede tartó civilizációs hidegháború a forró szakaszába lépett. A novemberi hadüzenet megerősítése volt a keddi brüsszeli terrortámadás, amelyet az Európai Unió szíve ellen intéztek.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
KannibálTatárÚr
2016. március 30. 18:57
A félelmet valakik gerjesztik. Ők tudják, miért. Közlekedési balesetben ÉVENTE Mo.-n kb. 600-an halnak meg. Mégsem fél kimenni senki az utcára, nyugodtan közlekedik. Miért kellene félni, hogy NYUGATON itt-ott robbantanak? A félelem itt nevetséges. A terrorizmus elleni harc azért nagyon fontos, de feleslegesen gerjesztett félelem nélkül kell realizálni..
Zokni
2016. március 30. 18:56
"... A hetven évig békében és nyugalomban élő Európa ma békétlen és nyugtalan – fél..." stb, stb - írja. Amennyire tudom, a terrorizmus az emberrel egyidős. Az európai is. Semmilyen minőségi változás nincsen, csak most másoknak (?) a bűnös mániája, hogy a vesztett ügyükre valahogy felhívják a közvélemény figyelmét.
madarasi.abel
2016. március 30. 18:56
én megfogadtam a pápa tanácsát, és nem félek. "Ha egy sereg fog is körül, nem fél a szívem. Habár háborúság tör rám, én mégis bízom."
lavor
2016. március 29. 09:54
Róma is túlélte. Jah, nem. Mondjuk az még odébb van, és lehet fel se fog tűnni, szóval nyugi, Ábelka!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!