Családokat szakíthat szét a KLIK ösztöndíja

2016. március 01. 13:21

A fő problémát az jelenti, hogy az 5 éves képzés elején meg kell mondani, melyik három megyében szeretne az illető dolgozni.

2016. március 01. 13:21
Herbert Áron

Herbert Áron írása

 

A kormány a tanári hivatás vonzóbbá tétele céljából hozta létre 2013-ban a Klebelsberg ösztöndíjat. A támogatásért cserébe a Klebelsberg Központ annyit kér, hogy az ösztöndíj folyósításának idejével megegyező időt tanítson a pedagógus az általa a szerződéskötéskor megjelölt három megye egyikében, ahova később a Központ helyezi.

A pályázat kiírásban ez így szerepel: „az Ösztöndíjas a támogatási szerződés aláírásával vállalja, hogy az általa megjelölt három megye egyikében, a Központ által megjelölt köznevelési intézményi kör intézményei közül választva, főállású foglalkoztatásra irányuló jogviszonyt létesít, és azt tartósan, de legalább az ösztöndíj folyósítási idejének megfelelő időtartamban fenntartja”.

A pénzösszeg megalapítása egy bonyolult pontrendszer alapján történik, ahol számít, hogy milyen szakra jár az illető, hogy hány pontja volt a felvételin (az első félév után az egyetemi átlagot veszik figyelembe) és hogy melyik három megyében képzeli el jövőjét tanárként. 

Ezzel még semmi gond sem lenne, hiszen vannak olyan megyék ahol tanárokból hiány van, ide értelemszerűen jobban próbálják csábítani a leendő pedagógusokat. A fő problémát az jelenti, hogy az 5 éves képzés elején meg kell mondani, melyik három megyében szeretne az illető dolgozni. Tehát 18 évesen döntse el, hol szeretne 22-23 évesen gályázni. Amikor a mai világban a következő pár évre is nehéz tervezni, nagy valószínűség szerint a pályázó nem ismeri még akkor leendő férjét vagy feleségét.

Mi történik például akkor, ha párja olyan megyében kap állást, amit ő értelemszerűen 5 évvel korábban nem jelölt meg? Az ösztöndíj szétszakítana családokat? Vagy a pár egyik tagja munkanélküliként maradna? Természetesen mondhatjuk, hogy keressen az adott megyében állást magának, de például egy mezőgazdász a családi földjeit nem viheti át az ország másik felébe és folytathatnám tovább.

Természetesen megkerestem az ügyben a Klebelsberg Intézményfenntartó Központot is, ahol azt a választ kaptam, hogy ezen még nem gondolkodtak és nem is érkezett hozzájuk ilyesfajta megkeresés; tehát felesleges ezen gondolkodnom, mert ez nem lehet probléma, amúgy meg mindenki meg fogja tudni oldani.

Az, hogy még nem fordult hozzájuk senki ezzel a problémával, az abból adódhat, hogy még csak harmadéves az első ösztöndíjban részesülő évfolyam, tehát még egy ember sem végzett és szembesült ezzel a nehézséggel. Természetesen fel is lehet bontani a szerződést, akkor azonban a folyósított összeget teljes egészében vissza kell fizetni. Ez az öt éves képzés során, ha a legalacsonyabb összeget is kapja az illető, 1 millió 250 ezer forint, de akár 3 millió 375 ezer is lehet.

Később megérkezett a hivatalos válasz is, amelyben azt írják, hogy egyedi esetekben a hallgató igényeit és kéréseit figyelembe vehetik. Továbbá amennyiben a hallgató és egy általa nem megjelölt megye intézménye egymásra talál, természetesen lehetőség lesz egy másik megyében történő elhelyezkedésre, amiről egyedi elbírálással döntenek.

Összességében, egy jó elképzelés az ösztöndíj a Központ részéről. Persze előfordulnak hibák, de bízzunk benne, hogy a fenti sorok garanciát jelentenek a jövőre nézve. Ha mégsem, akkor lehet érdemes elgondolkozni a pályázóknak, hogy megéri-e továbbra is igényelni a folyósítást.

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zsolt75
2016. március 01. 20:20
"A pénzösszeg megalapítása egy bonyolult pontrendszer alapján történik" Nabazz. Hogy kell pénzösszeget alapítani?
kjkj945
2016. március 01. 18:42
Há há há de a családoknak megfelelő megélhetést is adhat!
peninsulavaldes
2016. március 01. 18:04
menni kell,a család majd jön utánad,vagy nem jön
Gullwing
2016. március 01. 17:21
Akkor most ez a pöcs azt szeretné, hogy az állambácsi csak úgy adjon a tanárjelöltnek ösztöndíjat, aki majd x év után eldöntheti hogy egyáltalán a tanári pályán marad e. Komolyan mondom az összes balliberális nem ér annyit mint a napon száradt kutyaszar.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!