Offshore ellen nincs kerítés

2016. április 06. 07:26

Ha egy cég vagy személy lenyomozhatatlan számlákon parkoltatja azt a pénzt, amelynek egy része az állam működtetésére lenne hivatott, az közügy, egyszerű lopás.

2016. április 06. 07:26
Csécsi László
Magyar Nemzet

Remélhetőleg néhány évtized múlva hasonló egyetértés alakul majd ki arról is, hogy a vállalatoknak ott kell adót fizetniük, ahol tevékenykednek. A cégek adóparadicsomokba telepítése ugyanis nem a tulajdonosok magánügye. Az úgynevezett adóoptimalizálással szerzett többletnyereség valahonnan hiányzik: a kórházakból, az iskolákból és a tereinkről. Ha egy cég vagy személy lenyomozhatatlan számlákon parkoltatja azt a pénzt, amelynek egy része az állam működtetésére lenne hivatott, az közügy, egyszerű lopás.

Arról nem is beszélve, ha az ellopott közpénzek bújnak meg a szövevényes tulajdonosi hátterű cégekben. A politikusok hasonlóképpen vannak az offshore-ral, mint elődeik a gyermekmunkával. Az offshore-lovagok elleni harc jól hangzik a felszólalásokban és pártprogramokban, a cégek átláthatóságának tényleges elősegítése azonban egyik politikai oldalnak sem áll érdekében. Időnként kirobban ugyan egy-egy offshore-botrány, ahogy a napokban Boldvai László volt szocialista pártpénztárnok ügye borzolja a kedélyeket, de a valódi elszámoltatás várat magára.

Nem csak nálunk, az egész világon. Habár külföldön mintha elindult volna valami a Panama-iratok nyilvánosságra kerülésével. Az offshore-szolgáltatótól kikerült adatok ugyanis nyilvánvalóvá tették, hogy a világ gazdasági, politikai és sportelitje körében a mindennapokhoz hozzátartozik a közösségnek járó pénzek eltüntetése.

 
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 47 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pollip
2016. április 06. 11:48
http://magyaridok.hu/belfold/offshore-kormanyfok-baloldalrol-558991/
pollip
2016. április 06. 11:48
http://magyaridok.hu/belfold/offshore-kormanyfok-baloldalrol-558991/
Mich
2016. április 06. 11:37
(Mich 2016. április 6. 00:04) Nagyon CIA- és Soros-szaga van ennek a "leleplezésnek"... Érdekes hogy amerikai cégekről/milliárdosokról nincs szó...
Agnieszka
2016. április 06. 11:28
Az adó elkerülés ezen módja jogszerű, a tisztesség pedig olyannyira felpuhított fogalom, nézőpont kérdése lett, h. éppúgy, mint az ellentéte, vita tárgyát is képezheti. Ügyvédi és adótanácsadói irodák szépen keresnek, bőségesen van belőlük, végső soron a negyed Dunántúlt is el lehetett zsebszerződni készséges szakemberi asszisztenciával. Igen, több ment ki, mint az államadósság és legalább ebben a szemfüles, bár elszegényedő ország régió dobogós hely kivívására volt képes. Ez egy hagyományosan ilyen ország, elég baj. Itt ráadásul évtizedeken keresztül a kevésbé kockázat érzékenyebbje azt tanulhatta meg, h. a szabályok be NEM tartása nagyon hasznos. Nem kéne az adótanácsadói, ügyvédi berkek felelősségét is firtatni, számon kérni? Amibe jobb helyeken bele szoktak bukni, az állami alkalmazottak, cégek adó elkerülése. A mohóság ilyen poszton, helyen eltűrhetetlen, az állam adókból működik és ebben az esetben abszurd az az egyéni megfontolás, h. ebbe az államba kár. Természetesen, az offshore bajnokok azért szemrebbenés nélkül veszik igénybe mindazt, amit a más adóiból működő szemét állam állampolgárainak nyújtani tud. Lesznek itt még csúf tetemre hívások, joggal.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!