A Fidesz és az örökségvédelem: Disney-konzervativizmus

2016. április 18. 11:32

Miközben az örökségvédelem, a régészet mostohagyerekké vált, különös múltépítésbe kezdett a kormányzat.

2016. április 18. 11:32
Pethő Tibor
Magyar Nemzet

„A korábbi tapasztalatok alapján a szakemberek azt várták, hogy a 2010-ben hatalomra került, magát polgárinak, konzervatívnak mondó Fidesz majd rendet tesz, s a műemlékvédelem a nemzeti emlékekben amúgy is szegény országban nagyobb jelentőséget kap. Hiszen a párt első regnálása idején, 2001-ben született az a törvény, amely a régészetet, a műemlékvédelmet és a műtárgyvédelmet viszonylag erős központba, az akkor létrehozott Kulturális Örökségvédelmi Hivatalba vonta össze. A bizakodóknak azonban csalódniuk kellett. A hivatalba lépő második Orbán-kormány úgy vélte, a túl erős műemlékvédelem a gazdasági fejlődés kerékkötője. Ennek megfelelően a kormányzat az elmúlt hat esztendőben nekilátott az örökségvédelem lassú, de szisztematikus lebontásának, letéve ezzel a garast a terület hagyományos ellenlábasa, az ingatlanlobbi mellett, amelytől éppen a beruházások növekedését várta. (Hogy a kormányzati tényezők közül nem feltétlenül mindenki így gondolkozik, azt jelzik azok a bizonytalan lépések, amelyek például 2014 után rövid időre a Forster-központ megerősödéséhez vezettek.)


Uralomra jutásuk után szinte az első pillanatban elvonták a KÖH hatósági jogköreinek egy részét. Leválasztották a hivatalról a jogkörökkel rendelkező kulcsfontosságú regionális irodákat, és a kormányhivatalok alá rendelték őket. (...)

Miközben az örökségvédelem, a régészet mostohagyerekké vált, különös múltépítésbe kezdett a kormányzat. Ennek jegyében költözik vissza a Várba több minisztérium s maga a Miniszterelnökség is. Persze ehhez épületek kellenek. Való igaz, hogy az elképzelések szerint államelnöki székhellyé és palotamúzeummá avanzsáló királyi palota külső és részbeni belső rekonstrukciója egyre kevésbé halasztható, ezt azonban például az Országos Széchényi Könyvtár kiebrudalásával s a felszabaduló traktus szállodává alakításával – mert ott annak idején a vendéglakosztályok voltak – véghez vinni súlyos vétek. A levéltártól és a Magyar Kultúra Házától elvett Szentháromság téri neogótikus palotába a tervek szerint a háború előtti Pénzügyminisztérium utóda, a Nemzetgazdasági Minisztérium költözik, ráadásként pedig az egy éve renovált épületet az eredeti, a jelenleginél jóval szerencsétlenebb, hivalkodó, az építészek által mindig hevesen bírált, a Mátyás-templommal konkuráló csipkés-tornyos formájában állítják vissza. Indoklás persze nincs, ám aligha lehet ezt másnak tekinteni, mint a fideszes Disneyland-konzervativizmus újabb megnyilvánulásának.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2016. április 19. 06:16
És ez a költöztetés a várbeli épületek helyreállításával jár. Aki látta a háború előtti várat látja milyen szemét munkát végeztek a komcsik. Tetszik vagy sem a Vár, a Parlament, a Várbazár, a Margit sziget(ott is jelentős helyreállító munkák lesznek),Városliget+Hősök tere a leglátogatottabb, legnézettebb részei Budapestnek. Ezért helyreállításuk és ésszerű hasznosításuk közérdek. Ezeket már eljátszottuk milliószor. Amint valami épül, szépül kipenderül valami szadeszkommancs zombi és rázendít mi miért nem jó. Viszont aki a készterméket látja örül. Egyébként várakat, kastélyokat hoznak rendbe az országban mindenütt. Miért fáj ez emberek?
Tintamin
2016. április 18. 20:47
A tervek Orbán asztalán, ő hagyja őket jóvá. Mert ehhez IS ért. Bástya elvtárs visszatért.
pemete jakab
2016. április 18. 17:30
"különös múltépítésbe kezdett a kormányzat." Az orbáni stadionok lesznek a jövő emlékművei.
buckafej
2016. április 18. 16:12
Rengeteg várat tárnak fel, állítanak helyre. Vasárnap a füzéri várban voltam, csodálatos. De épül Regéc, a Miskolc melletti Diósgyőr vára fantasztikus, és még tovább fejlesztés lesz. Ezeken kívül sok más vár, kastéyl fejlesztése zajlik, igenis fontos ez a kormánynak, hála Istennek évek, évszázadok mulasztását pótolják.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!