Érettségi tűzszünetben

2016. május 03. 07:09

A hétfőn kezdődött érettségi-időszak – amely során 112 ezren bizonyíthatják rátermettségüket – egy hosszúnak ígérkező csata tűzszünetében zajlik.

2016. május 03. 07:09
Ficsor Benedek
Magyar Nemzet

A tanulók túlterheltek, a tanárok kezét megkötik, a tankönyvek – ha megérkeznek egyáltalán – sokszor silányak, az oktatás centralizált, a bérek alacsonyak, a tanárok minősítési rendszere átláthatatlan és így tovább – sorolják a köznevelés gondjait a pedagógusok hónapok óta. Ráadásul a kormány átalakítaná a szakképzések rendszerét is, úgynevezett szakgimnáziumokat hoznának létre, amelyekben a szaktárgyak mellett nem jutna hely a közismereti tananyagnak, így lassan eltűnhetnek az olyan tárgyak, mint a fizika, a kémia, a biológia és a földrajz.

Az érettségi jelen pillanatban erről is szól. A gondokról. Még ha a padban idegeskedő vizsgázók nem gondolnak is rá, a tesztek, a feladatlapok szövegei túlmutatnak az ő egyéni nehézségeiken, és a köznevelés aktuális állapotáról festenek képet. Ez a kép pedig nem túl szívderítő. Az érettségi ráadásul eltart júniusig, ez idő alatt aligha jutnak dűlőre egymással a szemben álló felek. Nyáron még kevésbé, a következő tanév így ott kezdődik majd, ahol a mostani abbamaradt: a káoszban. Tamási novellájának hőse a munka elől az álmokhoz menekült, mégis meglelte a legjobb helyet a földön. Napjaink főszereplői, ám a kormány Szerencsés Gyurkái aligha számíthatnak ilyen befejezésre. Ha mernek is nagyot álmodni, hiába változnak fecskévé, nem akad, aki a kebelébe tegye őket. Egészen máshová kerülnek majd.

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Mutimi
2016. május 03. 09:23
"Ráadásul a kormány átalakítaná a szakképzések rendszerét is, úgynevezett szakgimnáziumokat hoznának létre, amelyekben a szaktárgyak mellett nem jutna hely a közismereti tananyagnak, így lassan eltűnhetnek az olyan tárgyak, mint a fizika, a kémia, a biológia és a földrajz." Mindeközben a zord valóságban itt egy szakgimnáziumi óraháló: tantárgy 9. 10. 11. 12. matek 3 3(4) 3(4) 3(4) fizika 2 2 1 (1) kémia 2 1 földrajz 2 1 biológia 2 2 1 http://www.barabas-sarvar.hu/document/kepzes_villamosagazat.pdf
Wendriner
2016. május 03. 08:30
Mi lett volna szegény Ficsorral , ha fizikából , kémiából esetleg biológiából kellett volna érettségiznie.
paraklétosz
2016. május 03. 07:40
Tűzszünet? Ki tüzelt? Gallóné? A ballib (fel)tüzelt volna egy maréknyi pedagógust, de csak füstölgés sikeredett.
SwordFish
2016. május 03. 07:35
Megnéztem a szerző korábbi munkásságát: Magyar Narancs, Élet és Irodalom. Farkasházy szárszói piknikjéről pottyant ide? Simicska úr egyre lejjebb adja! >:-)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!