A Fischer Iván-jelenség

2016. május 09. 12:24

A művészek szabálytalan személyiségek, bizonyos határokat azonban még ők sem léphetnek át.

2016. május 09. 12:24
Lánczi Tamás
Mozgástér

A Fischer Iván-jelenség megértéséhez azonban teljesen felesleges a zenekar pénzügyi helyzetét vizsgálnunk. A Fischer Iván-féle budapesti művészek ugyanis mindentől függetlenül jogot formálnak arra, hogy megmondják, mire és mennyit költsön az a magyar állam, amit megvetnek és lesajnálnak. Sőt, ők azt is pontosan tudják, hogy mire ne költsön az állam. Ne költsön stadionokra, tartsa el magát a futball! És ne költsön az egyházakra se, tartsák el magukat azok is! Egyszóval, mindenki tartsa el saját magát. Kivéve persze a budapesti művész elitet, hiszen nekik ez jár. Alanyi jogon.

Hisztis művészek mindig is voltak, ezt a karaktert régóta ismerjük. Pompakedvelő Esterházy (I.) Miklós József hercegnek komoly fejfájást okozott, hogyan járjon a hercegi udvar hangversenymestere, Joseph Haydn kedvében. A világ legnagyobb zeneszerzője, Johann Sebastian Bach pitiáner vitákat folytatott a lipcsei tanáccsal a téli tüzelőfája mennyiségéről.

Mecénás és pártfogolt kapcsolata mindig magában hordozza a konfliktus lehetőségét. Egy valamit azonban csak a magyar ballib művészek engednek meg maguknak: miközben a magyar emberek adóforintjaiból nyújtott támogatásból élnek, gyűlöletkeltően vagy becsmérlően beszélnek arról a közösségről, amelyik a pénzt nyújtja számukra.

A művészek sokféle határt megsérthetnek, erre a viselkedésre azonban a (vélt vagy valós) művészi nagyság sem mentség.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 121 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2016. július 24. 13:59
Lám ez a bizonyíték, hogy túlértékelték. Aztán meg ezeket a karmesteri pálca vagdalkozásaiért kapta, viszont amit szóvá tesz a szerző az az egyéb esztelen vagdalkozásairól szól.
Hora
2016. június 14. 01:00
http://www.atv.hu/belfold/20160509-tarlos-mindenki-szembejon-az-autopalyan-fischer-ivannal :) Jó ez a Tarlós.
Hora
2016. június 14. 01:00
Nem semmi. Hazaárulásból? jeles. Ilyen egy vérbeli spicli, fedőtevékenysége: karmester.
ppix
2016. június 14. 01:00
Nyihaha, pont ennek a provinciális, közpénzen hízlalt szarzsáknak van pofája Fischert anyázni, aki legalább letett valamit az asztalra és elismert a szakmájában. A csőcselék meg tapsol itt hozzá... Bravo!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!