A „kreatív köcsög”

2016. május 13. 17:51

Pár hónapja hozzám is eljutott a 444 cikke a „kreatív köcsögök” meghatározásáról, és miután abba tudtam hagyni a nevetést, rájöttem, hogy meglepően sok dolog igaz rám is a kollázsból.

2016. május 13. 17:51
Molnar Veronika
Pesti Stílus Magazin

Pár hónapja hozzám is eljutott a 444 cikke a »kreatív köcsögök« meghatározásáról, és miután abba tudtam hagyni a nevetést, rájöttem, hogy meglepően sok dolog igaz rám is a kollázsból. Persze nem kedvetlenedtem el az ironizáló, gúnyos jellemzéstől, sőt! Arra motivált, hogy egy kutatás keretei között kiderítsem, mennyi igazságot tartalmaz a már említett szöveg. (…)

A legtöbben egyetértettek velünk abban, hogy igenis van egy »kreatív köcsög« szubkultúra, de azt mindenki belátta, hogy a 444-es cikk igencsak sántít – persze, az az elejétől nyilvánvaló, hogy nekik sem a hitelesség volt a céljuk. Inkább egy széles skálát kell elképzelnünk, melynek egyik végén azok az emberek állnak, akiknek nem igazán számít a hovatartozás, egyszerűen maguktól olyanok, amilyen a leírás, a másik végén pedig azok az emberek, akik nagyon szeretnének a közösséghez tartozni, ezért felveszik annak sztereotip külsőségeit. Hogy ez mit bizonyít? Azt, hogy ha vannak emberek, akik be akarnak illeszkedni, akkor biztosan létezik vizsgált jelenségünk! Ezt felismervén, tapasztalataim alapján arra jutottam, nagy részük a MOME-ról indult, de a KREA tervezői és az ELTE bölcsészei sem sokkal maradnak el.

Lassan fél éve dolgozom a PS szerkesztőségében, majdnem egy éve járok a MOME design- és művészetelmélet szakára, mindeközben pedig annyira természetessé vált a nap mint nap körülvevő kreatív közeg, hogy meghökkentő volt egy pillanatra külső nézőpontból, a 444 cikkén át szemlélni az egészet. Amikor előadtuk projektünket a MOME-n, vegyes reakciókat kaptunk. Úgy éreztük, sokan azért kérdőjelezik meg a szubkultúra létjogosultságát, mert féltik egyediségüket, amely egy bizonyos pontig besorolható volna a csoportba. Őszintén szólva pontosan ez az egyediség-fétis borít ki leginkább a kreatívok körében, hiszen rendkívül izzadtságszagú az egész. Az a baj, hogy az emberek nehezen értik meg, hogy ha szembe helyezkednek a divattal, azzal is behódolnak neki. Ilyen szempontból szimpatikus a normcore: akik két hétig fehér pólót hordanak, mert nem érdekli, mi van rajtuk, vállalják, hogy semmi extrát nem nyújtanak vizuálisan és azt akarják, hogy a személyiségük domináljon a társas interakciók során.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 48 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Sötétbenbújkálóellenforradalmár
2016. május 15. 10:52
Meglátjuk mennyire fasza lesz amikor egységesen mindenki rongyokban, szántás-vetés közben népdalokat énekelve vagy dankórádiót hallgatva népi demokráciánk felemelkedésén fog munkálkodni. Mészáros szeme meg növeli a termést. Az öltönyös politikus még mindig egyéniség marad majd.
Cassi
2016. május 14. 19:50
"a MOME kulturális antropológia óráján" Lebuktál, Veronika, néhány ilyen mondatból azonnal kiviláglik, hogy annyira lehetsz kreatív, mint egy kenyérpirító. Az Alföldi hívhatja magát kreatív köcsögnek, ha akarja, rá ez illik, de ti legfeljebb jelöletlen bögrék vagytok.
Bolond Istók
2016. május 14. 14:00
Vicces ez a lány. Hogy örül, hogy magára ismert egy 444-es szokásosan nívótlan írásban. :) Akkor leszel menő Kreatív Köcsög ha passzolsz a Szarfaszó Kis Gecik firkálmányához. Remek. :D http://444.hu/2016/01/24/megjelent-a-kreativ-kocsog-freelancepack Az újságírónak csúfolt Szarfaszó Kis Geci Freelancepack mikor jelenik meg? Vagy a Hónaljszagú Liberális Megmondó Freelancepack... A csomag, amelynek segítségével bárki lehet 444-es firkász, fröcsöghet a hetihetesben vagy írhat blogot, hogy mi fasz volt a neten Pistike... És akkor Adidas Stan Smiths helyett lehetne írni kinyúlt nyakú agyonmosott pólóról, vagy kötöttpulcsiról ami olyan mintha kutyalalól szedték volna ki és amiket nem azért visel a megmondó, vagy a firkász mert nincs pénze másra, hanem mert laza, mert lázad, mert ő a Para-Kovács vagy a Bencus,... vagy lehetne a homeless style-ről is írni, az ápolatlan undorító szakállról mint Uj-Mesternél, aki divatból néz ki úgy mint egy lepukkant tolcsis-alkesz csöves... Lesz ilyen Freelancepack?
Géká
2016. május 14. 13:16
Komolyan ebből a szarból meg lehet élni? Kretén mód besimulok valami hipszter kamu szubkultúrába aztán egy másik senki megál abból, hogy ugyanilyen csak pepitában és ír egy modoros cikizőscikket aztán én meg írok ebből egy "tanulmányt"???? Komolyan nem értem mi lett mára a tudományból, ha ezt "tanulmánynak", "kutatásnak" lehet hívni és ettől "lehet valaki" valakiből. felnőtt ember azon rugózzon hogy milyen cipője van és ettől tartozik-e valahova meg attól, hogy melyik évben melyik sapkát hordja meg melyik teázóba jár és ez az a híres új generáció, ami már "műveltebb" meg "modernebb"?? ezt a szart basszus........
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!