Felszámolni a múltat – Robert Jackson Bennett: Lépcsők városa

2016. május 15. 09:27

A Lépcsők városa kezdetben úgy tűnik, kevéssel is beéri, de ahogyan nőnek a tétek, úgy nő a szerző felelőssége is, ami nem kisebb vállalás, mint megreformálni egy műfajt.

2016. május 15. 09:27
Pintér Máté
Roboraptor

Bennett úgy ír epikus fantasy-t, hogy elhiteti az olvasóval, valójában krimit tart a kezében. Habár a világ egyértelműen fantasy-vé teszi a regényt, a gyilkosság képezi a magját. Csakhogy a krimi szál önmagában nem elég erős ahhoz, hogy elvigye a hátán az egész könyvet, így hát hamarosan rádöbbenünk, itt mi át lettünk verve a palánkon. Ugyanis a könyv valójában olyan kalandos, hogy voltaképpen el is veszünk a »nagy kép« aprócska összefüggései közt, amelyek tényleg olyan fajsúlyúak, hogy a regény egész világa borulhat fel. Márpedig ha nem ez az epikus fantasy elsődleges ismérve, akkor nem tudom, mi más lenne az.

A könyv felborulófélben lévő világa viszont már önmagában elég lenne ahhoz, hogy élvezettel olvassam a regényt, a cselekménytől függetlenül. Ugyanis Bulikovban folyamatosan azt érzi az ember, hogy nincs minek borulnia, a világrend ugyanis egyszer már olyan durván megváltozott, hogy a mostani állapotok a lehető legmesszebb vannak a normálistól. Ugyanis nem pusztán romokat, magasba nyúló lépcsőket és sikátorokat látunk, hanem valamiféle mágikus anomáliák következtében az emberek, ha csak pillanatokra is, de látják, hogy milyen volt a város régi pompájában, még az istenek uralma idején.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!