Alastair Reynolds: Pushing Ice

2016. június 30. 09:59

Az alapkonfliktus nem véletlenül lehet ismerős – egy nagy idegen eredetű objektum kelti fel az emberiség figyelmét és megindul az objektum által rejtett titkok utáni hajsza.

2016. június 30. 09:59
Dubovszki Martin
SFmag

Már akkor is jó érzéssel tettem volna le a könyvet, ha a Randevú a Rámával című regényhez hasonlóan szinte cselekmény nélkül ért volna véget a történet és csak a felfedezésen lett volna a hangsúly. De Reynolds nem elégedett meg ennyivel. Míg Clarke regényében a Rámához küldött hajó legénysége válogatott tudósokból állt, addig a Rockhopper személyzete nagyrészt bányászok, kétkezi munkások. Ez már az alapkonfliktus komolyságát is tovább szítja, hiszen a legénység nem dönt egyöntetűen a Janus-misszió megkezdése mellett. Ez az érdekellentét szakadáshoz vezet a legénység egységében, aminek komoly következményei lesznek a történet során. Persze nem kell Hamilton-i személyiségeket és pálfordulásokat várni, de a cselekmény szempontjából a szükséges és elégséges jellemfejlődéseknek azért szemtanúi leszünk.

A történetet három jelentős fordulat vezéreli, mely a cselekményt más és más irányba mozdítja el, más és más science fiction alzsánerekre helyezve a hangsúlyt. A mundane sci-fi-től kezdve, a hard SF-en át, egészen az űroperáig tolódik a fókusz – személy szerint a hard SF részeket kedveltem a legjobban. Ennek hála az utolsó oldalig lesznek meglepetések, nem látható előre a végkimenetel, ám ez a fegyver is kétélű. Akadnak majd olyanok is, akiknek egy-egy változás a cselekményben nem fogja elnyerni a tetszését.

A regény végére nem kapunk minden kérdésre választ, bőven hagy még Reynolds lehetőséget a folytatásra, aminek elkészültére van is esély, hiszen már a saját weboldalán is megerősítette, hogy egy nap valóban megvalósulhat a várva-várt folytatás. További érdekesség, hogy a blogján megemlít egy lelkes olvasó által készített idővonalat, amely a Pushing Ice történéseit hivatott bemutatni, megtekintését csak a regény elolvasása után javaslom, hiszen jelenetős spoilereket tartalmaz.

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!