Magyarország papírt kaphat róla, hogy nem jogállam

2016. június 28. 16:47

A fő probléma az, hogy Magyarországon az államhatalom nem úgy működik, ahogyan egy jogállamban, illetve egy demokráciában szükséges lenne. Az államhatalom nem azt nézi, hogy a társadalomnak mi volna a jó. Interjú.

2016. június 28. 16:47
Lázár Dénes
Magyar Nemzet

Ugyanakkor nemcsak a bíróságok, de a pénzügyi felügyeletet ellátó Magyar Nemzeti Bank fellépése is sokszor elégtelennek tűnik. Az ön által alapított Pénzügyi Ismeretterjesztő Érdek-képviseleti Egyesület (Pitee) viszont komoly jogvédő munkát végez, számos közérdekű pert nyertek, ám a felügyelet ezekről rendre lemaradt.

A devizahitelek esetében a magyar állam, illetve a pénzügyi felügyelet csődöt mondott. A korábbi Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének, illetve jogutódjának, a Magyar Nemzeti Banknak az a feladata, hogy felügyelje a bankok tevékenységét, és ezzel megakadályozzák a krízisek kialakulását. Azonban e két szervezetnek az elmúlt 10 évben nem tűnt fel, hogy a bankok törvényellenesen működnek. A fő probléma az, hogy Magyarországon az államhatalom nem úgy működik, ahogyan egy jogállamban, illetve egy demokráciában szükséges lenne. Az államhatalom nem azt nézi, hogy a társadalomnak mi volna a jó.

A kormányzat szerint viszont orvosolták a problémákat, számos devizahiteles-törvényt hoztak. Azonban a Pitee ezekkel sem ért egyet, sőt az Európai Bizottságnál támadja a jogszabályokat. Mi a baj a ezekkel a törvényekkel?

Az egyesület kérvénnyel fordult az Európai Bizottsághoz azt kérve, hogy vizsgálják meg a devizahiteles-törvényeket, hogy azok összeegyeztethetők-e az európai joggal. Az a probléma ezekkel a törvényekkel, hogy egy demokratikus országban – ahol a hatalmi ágak szét vannak választva – a parlament nem hozhat olyan törvényt, amellyel magánjogi szerződéseket módosít. Ez Európában nem így működik. Az Európai Unió emberi jogi alapokmánya határozottan kimondja, hogy a parlament nem nyúlhat bele magánjogi szerződésekbe. Tehát európai emberi jogot sért a devizahiteles-törvények azon része, amellyel átírják ezeket a hitelszerződéseket. (...)

A kormányzati kommunikáció alapján nem tűnik úgy, hogy a kabinet a devizahitelek tekintetében bármit is korrigálni kívánna.

Pontosan. Álláspontom szerint jelen esetben nincs értelme a zárt tárgyalásoknak, nincs szükség arra, hogy a bizottság óvja a magyar kormány presztízsét. A magyar kormány rendkívül büszke arra, hogy milyen hatékonyan oldotta meg a devizahitelesek problémáját. Ha a kabinet büszke a devizahiteles-törvényekre, akkor az nem lehet, hogy az Európai Unió vizsgálata zárt ajtók mögött történjen. A bizottság viszont azon kívül, hogy visszaigazolta az eljárás tényét, nem hozza nyilvánosságra a részleteket.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 73 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lolka-Bolka
2016. június 29. 12:47
szanalmas vagy oreg ... de hat az organumod is lement kutyaba ................
csurcsányi
2016. június 29. 12:41
Lázár ügyvéd úr!Hol volt ön amikor a bankok már szinte "ingyen" adták a devizahitelt!Miért nem kezdett el akkor kiabálni,hogy vigyázat emberek ez egy kibas.ott nagy átverés.PL. osztrák bankok ezt már megpróbálták 15 éve otthon nem jött be nekik,mert nem tudtak ennyi embert becsapni,mint itt Magyarországon.
mary
2016. június 29. 12:03
Lázár Dénes, és Horváth Csaba László, nektek meg sajnos nincs papírotok arról hogy hülyék vagytok Sajnos.
mary
2016. június 29. 11:56
Ez a sok Simicska seggnyaló miért nem jár utána hogy az a degenerált miliárdos főnökük miből szerezte a vagyonát . Nem becsületes úton az biztos !
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!