Soros György: totem és tabu

2016. június 14. 06:51

Az Orbán-kormány a rá nehezedő ideológiai kihívásokra gyakran nem tud kellő politikai bölcsességgel reagálni.

2016. június 14. 06:51
Löffler Tibor
Magyar Nemzet

„Az Orbán-kormány a rá nehezedő ideológiai kihívásokra gyakran nem tud kellő politikai bölcsességgel reagálni. A »háttérhatalom« fogalmának használata nem alaptalan, ahogy például az »illiberális« demokráciáé sem, de amikor elfajulnak az ideológiai konfliktusok, nem képesek a saját álláspont megfelelő kifejtésére és megvédésére. A politikai-ideológiai ellenfelek ezért rendre képesek a saját értelmezésüket úgy beállítani, mintha Orbán Viktor valós gondolatait lepleznék le. A »háttérhatalmat« így transzformálhatják összeesküvés-elméletté, és Sorossal összekapcsolva ad absurdum antiszemita toposszá, holott az informális hatalom és befolyás, a nyomásgyakorló csoportok a politikai valóság szerves részei, s mint ilyenek – tegyük hozzá – a politikai szociológia és a politikai elemzés bevett tárgyai. Ahogy a gazdasági és pénzügyi hatalom politikai erővé válása is.

Valójában az amerikai konzervatívok egyáltalán nem hevernek ájultan Soros György lába előtt. Azért sem, mert Soros a háttérből és közvetve finanszírozza az »arab tavasz” mintájára szervezett Demokratikus Tavasz (Democracy Spring) elnevezésű, Trump-ellenes mozgalmat, amelynek tagjai nincsenek tisztában ezzel, viszont öntudatosan küzdenek a szemükben csak Donald Trump által képviselt pénztőke politikai szerepvállalása ellen… És ezen a ponton érdemes visszatérni az Orbán-kormány általam hiányolt politikai bölcsességére. Bill Clinton ostoba állítására, hogy Magyarország a demokrácia helyett az autoriter diktatúra mellett döntött, talán jobb lett volna azt a csattanós választ adni, hogy Jimmy Carter viszont már jó ideje azt állítja, hogy az Egyesült Államokban nincs demokrácia! A volt demokrata elnök szerint ugyanis hazája berendezkedése »oligarchia«: egy szűk elitcsoport kezében van az ország vezetése, és gazdag kevesek kontrollálják a politikai folyamatokat.

Soros György politikai befektető is, és ebben a minőségében a «nyílt társadalom« projektjével próbálja alakítani az amerikai társadalmat. Az amerikai társadalmi folyamatokat elemző amerikai tudósokat azonban nem kell dotálnia, mert azok nélküle is kimutatják az amerikai demokrácia egyre súlyosabb torzulásait, az oligarchikus és plutokratikus elfajulás tüneteit, ami nyilvánvalóan borzasztóan aggasztja a politikusokat pénzelő Soros Györgyöt is.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
áfonya
2016. június 14. 18:14
Soros a rá nehezedő ideológiai kihívásokra gyakran nem tud kellő politikai bölcsességgel reagálni. Akasztófa virág. Soros Gyurka lelkén sok ember lelke szárad ,több tízezren a tengerbe fulladtak miatta.Betolakodóknak bígérte a korlátlan szexet Európa nemzetisége át alakuljon alja beteges fehérje halmazzá.
Onurisz
2016. június 14. 12:04
Elolvasva a teljes szöveget, az a benyomásom, hogy a politikai elemző olyan körmönfont módon elemez, hogy a végére már maga sem tudja, mit szeretne mondani. Az Orbán-kormány 2010 óta olyan politikai táncot lejt, amelynek egyetlen célja van: az ország gazdasági és politikai mozgásterének bővítése. Táncot lejt, azaz egyszer bekeményít, máskor enged, egyszer hízeleg, máskor beolvas, bizonyos kapcsolatokat épít, másokat elvág, mégpedig minden irányban. Az uniós partnerek felé is, mert 2010-ben rövid úton a tudomásunkra hozták, hogy már nincs mozgásterünk, azt kell csinálnunk, amit mondanak. Az amerikai nagyhatalom irányában is, mert hajlamos ugyanúgy diktálni nekünk, apró provinciának, mint korábban a "szovjetek". A muszlim kapcsolatokban is, mert ígéretes üzleti partnerek, ugyanakkor ki kell maradnunk az Európa behálózására szőtt törekvéseikből. Oroszországot etetni kell, ahol lehet és ahol nem veszélyes, mert energetikai szempontból tartósan függünk tőlük, de vigyázni kell arra, nehogy betegye a lábát oda, ahol magyar üzleti érdekeket sérthet, mert nem csak üzleti megfontolásokkal működő veszélyes partner. Az ellenzéki politikusok, elemzők és újságírók vagy olyan ostobák, hogy nem látják át a kormány külpolitikai pragmatizmusát vagy hangulatkeltés céljából rájátszanak egyes tánclépésekre. (Nem mindegy, mert ostobákat nem szabad a kormányrúdhoz engedni.) Soros ugyanebben a "táncban" egy szereplő, illetve hivatkozási tényező. Azért, mert amerikai és a hatalomban lévő amerikai elit befolyásos tagja, mert folyamatosan beleszól az európai politikába, különösen a muszlim migráció kényes ügyébe, és mert finanszírozza a magyar ellenzéki tevékenységet. Bölcsen kezeli-e Sorost és a vele kapcsolatos helyzeteket a magyar kormány? Mit jelent a "bölcsesség" egy pragmatikus koordinátarendszerben, amelyben a hazai propagandaszempontokat is figyelembe kell venni? És megítélhető-e ez jelenidejűen, amikor tudjuk, hogy a külpolitika és a diplomácia olyan, mint egy jéghegy. A szereplők olyan összefüggéseket is ismernek, amiről nyíltan nem beszélhetnek. A történészek majd évtizedek múlva kibogozzák a bölcsességfaktort. Ők már a bekövetkező eseményeket is belekalkulálhatják és többször visszajátszhatják a mérkőzést, amelyre a politikusoknak nincs lehetőségük.
catalina9
2016. június 14. 10:49
ezt a lapos blődlit...
péterx
2016. június 14. 07:47
1. Kedvelem Löffler Tibor írásait , s ez is jó és tanulságos . 2. Azért van több kritikus megjegyzésem is : a. Milyen gyakoriság számít politikai bölcsesség-hiánynak ? Öt ? Tíz ? Mennyi ? b.Mi "jobb" válasz , aligha egyértelmű , mert minden sokféle kontextusból szemlélhető-értékelhető . c.AKÁRMIT mond az Orbán-kormány , az ellenfeleknek nagyon egyszerű a "saját értelmezés" olyan beállítása , mintha Orbán igazi gondolatait lepleznék le . A hétköznapokban is sűrűn alkalmazott kommunikációs technika ez : mert te azt mondtad ! Dehogy mondtam...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!