Kinek kell a népzene?

2016. június 12. 01:37

Kinek kellene, hogy kelljen? A nép mindegy hogy miért, de elhagyta. Ez a tény. És sajnos nemcsak a népzenére igaz, hanem szinte minden elemi szükségletére is.

2016. június 12. 01:37
Szász József Árpád
Facebook

„A népzene kinek kell? Kinek kellene, hogy kelljen? A nép mindegy hogy miért, de elhagyta. Ez a tény. És sajnos nemcsak a népzenére igaz, hanem szinte minden elemi szükségletére is.

A kiválasztás szempontja mára már nem az érték (hogy milyen tápláléktartalma van), hanem inkább az érdek, és lassan már nem is az önérdek (mert ahhoz egészséges immunrendszerre lenne szükség), hanem az adott uralkodó gazdasági érdekcsoporté. Így bármit el-, illetve be- adhatnak a vevőnek. 

E logika mentén könnyű belátni, hogy közízlés sincs már. Csak beetetett tervező, gyártó és vásárló van. És mindegyik olyan áldozat, aki nem is tudja magáról hogy az. Amit esetleg érzékel, hogy valami nem százas a gépezetben. Ehhez felelőst keres, és persze csakis külső tényezőt talál. Ilyenkor jön a hibáztatás, az anyázás, a bűnbakkeresés. Belátható, hogy ez nem vezet megoldásra. Legfeljebb csak összezavarodáshoz, indokolatlan összetűzéshez, legvégül egy háborúhoz. Ami természetesen nem az igazinak vélt ellenféllel, hanem általában a hasonlók - a »vásárlók« - közt zajlik, és az eredmény csak veszteség lesz, valamint „frissebb ügyfelek” a korábbi vagy nagyon ritkán egy új »eladónak«.

A megoldás pedig közel áll mindenkihez. Belül kell keresni. Mindenkinek saját magának. Először be kell vallani, legalább saját magunknak, hogy a felelősök saját magunk vagyunk. Mindenért. Be kell vallani a saját félelmeinket. Azt hogy félünk. Azt, hogy szeretetre (végtelen szabadságra) vágyunk. És hogy azt eddig nem tudtuk elérni. Ezután lehet tenni érte. Ébernek kell lenni és pillanatról pillanatra keresni a megcselekedhetőt, ami minket szolgál (persze nem más ellenében, ami a fentiek szerint úgyszintén eltékozlott energia).”

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 45 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2017. február 28. 19:04
No, ezen vitatkozom. A népzene éppen reneszánszát éli. Méghozzá az autentikus népzene. Emögött nemcsak a mérhetetlen népdalkincs áll, amit Liszt,Bartók, Kodály nemcsak gyűjtött, hanem becsempészett a komolyzene fellegváraiba, de megfertőződött vele Johannes Brahms is. A szocializmus nemigen támogatta ezt a műfajt, sőt! Támogatta viszont a műfaj vakvágányát, az erősen giccsbe hajló műdalokat. A táncház mozgalom indította meg a reneszánszát az igazi népzenének. Kallós Zoltán mentorsága mellett Sebő Ferenc, Sebestyén Márta és a sorra alakuló népzenei együttesek vitték sikerre a népzene ügyét. Amint Liszt és a felsorolt zeneszerzők becsempészték a komolyzenébe, úgy Szörényi Levente,a Ghymes és a Csík együttes, a Balkan fanatik és társaik a könnyűzenébe is beemelték a népdalt. Immáron sztárjai is vannak, együtteseinek komoly rajongótábora van, koncertjeik telt házak zajlanak a vetélkedő műsoruk a Duna tévé nagy sikerei közé tartozik.
balbako_
2017. február 28. 19:04
Eltévedt jóember amit idézett én nem írtam, de nem is gondoltam! Valaki más helyett nekem írt.
Békanász a hasadon
2017. január 10. 17:44
Ráadásul nem mindegy, hogy miért - ha elhagyta volna. Hetven éven át a parasztot, a tájszólást, a népviseletet, egyáltalán, a magyart gúnyolta itt minden ávós aszfaltkoptató tollas a kabaréban. Ezt a pesti proli hamar átvette, aminek az utórezgései még ma is érezhetőek. Ennek ellenére rengetegen adják a gyereküket néptáncra, táncházba járnak, járnának többen is, ha lenne hova. A magyar népzenét úgy cseszték el, ahogy a cigányok muzsikáját is: műanyag tuctuccal gyilkolják a gyereket már születésekor a kórházban, úton, sinen, bótban. Ahogy eljellegtelenedett az emberek öltözködése: Nyújorktól Vlagyivosztokig mindenki kék vászon munkásnadrágban jár, akár férfi, akár nő és gumizenét hallgat.
Apáczai
2017. január 10. 17:44
Kodálynak semmi köze nem volt az intézményrendszerhez. Ő csupán egy módszert dolgozott ki. De azt állítani, hogy mi a "Föld legjobb intézményrendszere", még hozzáértőtől is merészség lenne, hát még egy magafajta félművelt bármit túllihegő majomtól...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!