Újratervezés

2016. július 05. 08:47

A mai globalizált világban az Európai Unió tagállamai közül külön-külön egyik sem boldogulna, még a nagy erős Németország sem. Ilyen körülmények között a tagállamok egymásra vannak utalva. Interjú.

2016. július 05. 08:47
Kelemen Hunor
Kelemen Hunor
Erdély FM

A mai globalizált világban az Európai Unió tagállamai közül külön-külön egyik sem boldogulna, még a nagy erős Németország sem, hiszen az Amerikai Egyesült Államokkal és Kínával vagy versenyben, és ott van nagyon közel Európához az Orosz Föderáció és minden olyan törekvése Oroszországnak, amelyik nem a biztonságot, nem a békét és az együttműködést helyezi előtérbe. Ilyen körülmények között a tagállamok egymásra vannak utalva.

Az biztos, hogy lesznek olyan kérdések, amelyeket vissza kell utalni tagállami hatáskörbe, ezt nem fogja tudni megkerülni az Európai Unió, és biztos, hogy lesznek olyan kérdések, amelyeket tagállami hatáskörből közös brüsszeli hatáskörbe kell utalni, pl. a külső határok védelmét. ()

Ne feledkezzünk meg, arról, hogy Románia minden bizonnyal egy fél évvel korábban fogja átvenni az Európai Unió soros elnökségét, mert Nagy-Britannia 2017-ben került volna sorra, de ilyen körülmények között biztos, hogy nem lesz Nagy-Britannia az EU soros elnöke, és Románia 2019-ről egy fél évvel korábbra fog kerülni, ha nem találnak ki egy másik mechanizmust.

Az ország nincs felkészülve, hogy az EU soros elnökségét egy fél évvel korábban vállalja, de van ideje felkészülni. Egy óriási felelőssége és egy óriási lehetősége van Romániának, mert abban a fél esztendőben és az előtte lévő fél esztendőben, amikor a trojkába már bekerül Románia, meghatározhatja azokat a prioritásokat, amelyek abban az időszakban az EU különböző döntéshozatalaiban napirendre kerülnek, és ez nem kevés. Hogyha tudod, hogy mit akarsz, akkor előre tudsz lépni.

*

Kelemen Hunor Erdély FM-nek tett nyilatkozatát a Transindex közölte leiratban.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Dénia
2016. július 06. 08:08
"A mai globalizált világban az Európai Unió tagállamai közül külön-külön egyik sem boldogulna, még a nagy erős Németország sem. " Ez is egy jó nagy baromság. Addig mondogatták azt is, hogy Magyarország önállóan életképtelen, amíg el nem hitte mindenki. Pár év leforgása alatt. Az addig oké, hogy érdeke az európai országoknak összefogni egymással azokban a dolgokban, amiben a globalizáció kihívás elé állítja őket. De az nem egyenlő azzal, hogy be kell olvadni egy mesterségesen létrehozott új Európa nevű országba, és annak a központi hatalma alá kell magát mindenkinek rendelni kritika meg ellenkezés nélkül.
smarton
2016. július 06. 07:05
" Románia, meghatározhatja azokat a prioritásokat, amelyek abban az időszakban az EU különböző döntéshozatalaiban napirendre kerülnek, és ez nem kevés" Istenkém, ez mennyire naiv. Fél év alatt majd meghatároz bármit is... Mi már tudjuk, ti még eszitek a maszlagot.
paraklétosz
2016. július 05. 11:16
Szegén, szegén erdélyiek - először a merevdéeszben reménykedtek, majd a zúnióban... Maradt, ami eledig is volt: a Fennvaló.
Box Hill
2016. július 05. 10:17
A globalizáció pont azt bizonyította, hogy a kis államok lettek relatíve sikeresebbek a nagyoknál. Az ázsiai kistigrisek, az európai kisállamok a gazdasági-társadalmi mutatókban élenjárnak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!