Hosszú távon mind meghalunk

2016. július 26. 09:32

Nem szempont, hogy hosszabb távon Magyarország ezzel a politikával csak veszíthet. Orbán Keynessel vallja: hosszú távon mind meghalunk…

2016. július 26. 09:32
Németh Péter
Németh Péter
Népszava

„Ott tartottunk tehát, hogy mások voltak tizenhárom évvel ezelőtt a körülmények, egy kis közép-kelet európai ország vezetője előtt nem nyíltak meg olyan terek, amilyeneket a menekülthullám hozott magával. Az európai válság, az ügy kezelésének ellehetetlenülése más irányba indította Orbánt; ügyesen és jól mérte fel önmaga felértékelésének és felértékelődésének lehetőségeit. Ami jelen pillanatban nem jelent mást, mint a visegrádiak élére állni, kihasználni a nemzetállami önérzetességet, és persze a már fentebb említett uniós tehetetlenséget. A lépést elvétőkkel, vagy a lépésre képtelenekkel szemben egy ambiciózus, magáról tettre készséget sugárzó vezető a maga dinamizmusával, vagy annak látszatával mindenképpen hatékonyabbnak mutatkozik. A magyar miniszterelnök éppen ezért igyekszik most a visegrádiak meglévő, korábban markánsan kirajzolódó érdekkülönbségeit a háttérbe szorítani és a közös akarat mentén felépíteni saját európai szerepét. Orbán azt is jól látja, hogy összeurópai szinten nincs esélye meghatározó politikussá válni, ugyanakkor egy országcsoport élén azzá lehet, kiváltképp, ha többiek továbbra sem egységesek, illetve nem képesek határozott lépésekre.

Orbán tusnádfürdői beszédét elemezve többen is arra hívták fel a figyelmet, hogy – tőle szokatlanul – ezúttal nem elsősorban haza beszélt, de még csak nem is az októberi népszavazásra tette a hangsúlyt, jóllehet mostanság számára mintha nem is lenne fontosabb téma, hanem a meggyengült Európára, illetve a szerinte alkalmatlan uniós vezetőkre koncentrált. Nehéz ma még eldönteni, hogy jól mérte-e föl a helyzetet, illetve jó helyre pozicionálta-e magát, az azonban biztos, hogy a menekültáradat megjelenése óta, a maga szempontjából jól taktikázott. Ebben a taktikában, láthatóan csak mellékszerep jut magának az országnak, azaz Magyarország érdekeinek. Nem szempont, hogy hosszabb távon Magyarország ezzel a politikával csak veszíthet. Orbán Keynessel vallja: hosszú távon mind meghalunk…”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 78 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
áfonya
2016. július 27. 02:09
Németh az utolsó kenetet felveheted ,terrorista barátaid már a határnál gyülekeznek .Baloldali cikk címét elég elolvasni ,hablaty firkálmány ,jó nyugdíj kiegészítésnek ,teljen mindegy mit ír értelmetlen .Választók látják mi történik azokban az országokban ahova a betolakodókat beengedték , iszonyatos mészárlás ,ebből a magyar nép nem kér ... Ballibsik fölöslegesen koptatják a cerkát Orbánról sok hülyeséget összehordanak ,fölösleges nincs hatással a választókra.
yes_we_can
2016. július 27. 00:56
Viszont a pápai szemforgatóval micsoda győzelmeket zsebelhetnénk be!
Peter8811
2016. július 26. 20:04
Veletek Német, rövidtávon (tanácsköztársaság) meg nagyon hosszútávon (1945-2010) csak veszítettünk.
justiceforhungary
2016. július 26. 18:19
Népszava Németh Péter: Hosszú távon mind meghalunk nem rád értette,vannak akik rövidtávon fognak meghalni
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!