Gégény aztán tudja, ki számít katolikusnak!

2016. augusztus 05. 12:37

Vagyis Gégénynek nincs igaza abban, hogy akár a legigaztalanabb pápakritika szerzője is ne volna katolikus pusztán a kritikája miatt, még ha kripto-szedevakantista is az illető.

2016. augusztus 05. 12:37
Szerdahelyi Miklós
Katolikus Válasz

„Először is, eleve nem jó ítélkezni minden alap nélkül, és ítélkezni az ítélkezés fölött minden alap nélkül pedig egy rossz bal-liberális játék, amihez katolikusoknak nem kéne folyamodniuk. Gégény nem is igyekszik cáfolni a pápakritikusok gondolatmenetét, nem is azt mondja, hogy »srácok, van benne valami, de udvariasabban!«, hanem egyszerűen kijelenti, hogy ők nem katolikusok, pusztán azért, mert ítélkeznek - történetesen a pápa fölött. Ám az ilyesmi nem tesz senkit »nem katolikussá«. Még ha kiközösítés is járna az igazságtalan pápakritikáért, a kiközösítettek továbbra is az egyház tagjai maradnának pl. misére járási kötelezettséggel, stb. Ráadásul azt bizonygatni, hogy márpedig ti, és ti nem vagytok katolikusok... azt hittem ezt csak az ultra konzervatívok és a fundamentalisták szokták...

Másodszor, Gégény szemében az illetlen pápakritika (amit én sem szeretnék megvédeni) úgy látszik nagyobb bűn, mint az anyós- és barátnőgyilkosság. Legalábbis a pápa a gyilkosokról, mint katolikusokról beszélt... Gégény pedig a pápakritikusokat még csak a gyilkosoknak is kijáró katolikus jelzővel sem illetné, annyira... rossz bűn a pápakritika. (István, hallgass Ferenc pápa jó szívére, és ne vitasd el a pápakritikusok katolikusságát, még ha udvariatlanok is, vagy botrányt is okoznak, mond rájuk inkább, hogy »rossz katolikusok«, Jézus minden bűnt kész megbocsátani, az Irgalmasság éve van!)

Harmadszor, nem szabad a »nem katolikus« kifejezést szitokszóként használni, vagy mit gondoljanak magukról szegény protestánsok, például akik a SZEMlelek blogra is szoktak írni... A legjobb, ha a katolikus és keresztény szavaink megmaradnak leíró szavaknak. (...)

Vagyis Gégénynek nincs igaza abban, hogy akár a legigaztalanabb pápakritika szerzője is ne volna katolikus pusztán a kritikája miatt, még ha kripto-szedevakantista is az illető. Hangzatos volt a kirohanás, de mégis hamis marad az állítás, hogy ki nem számít katolikusnak. A pápával és más bűnös emberekkel szemben is maradjunk irgalmasok és igazságosak!”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
becskerekiz
2016. augusztus 08. 14:22
Vannak köztünk szerencsére még értelmes katolikusok is, nem ez a Gégény-féle gyengébb képességű vonal, mely a szocializmus alatt tapasztalt negatív szelekció hosszú távú eredménye a jelenben is.
madarasi.abel
2016. augusztus 08. 11:10
A szerzőnek igaza van: a pápát kérdőre vonók maradhatnak katolikusok. Viszont: a pápa a katolikusok vezetője, elfogadni főnöknek az nem választás, hanem hitbéli parancs (és ezt meg is vallják minden hiszekegy elimádkozásakor "hiszem a katolikus anyaszentegyházat"). Kritikával illetni a pápát egy katolikusnak tehát nagy megfontoltságot, mély önreflexiót kíván. Ezek nélkül katolikus marad ugyan, csak éppen nem jó katolikus.
gegenyistvan
2016. augusztus 08. 11:06
Üdv a hozzászóló társaknak! Ami a cikket illeti: aki az állítaná, "hogy akár a legigaztalanabb pápakritika szerzője is ne volna katolikus pusztán a kritikája miatt", valóban nincs igaza. Nem is állítottam ilyet. Egyenesen kritikára, vitára buzdítok az írásomban a pápa tevékenységével kapcsolatban. Az itteni kommentek kapcsán örülök, hogy vannak, akik értik és helyén kezelik a pápa elleni támadások súlyát, tétjét. Ezzel együtt, amint előbb is, és korábban is írtam, a pápát kérdőre vonók "maradhatnak katolikusok". Miért ne maradhatnának? Elég fura lenne egy olyan katolikus egyház, ahol csak bólogatni szabadna, viszont kérdezni, vitázni, kétkedni nem. Azt pedig maga Szerdahelyi (Miklós) írta le paradox módon saját cikkében, hogy miért igaz az, amit állítottam. Aki elszakítja magát az egyház közösségétől azáltal, hogy nem fogadja el a pápa személyét, az elszakítja magát az egyház közösségétől. Ez nem az én véleményem, hanem a katolikus egyház tanítása. Köszönöm, hogy ő is felhívja erre a figyelmet, még ha nem is ez volt vélhetően a szándéka!
ancilla
2016. augusztus 08. 10:52
A kritika nem azonos azzal, h nem fogadom el a pápa személyét...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!